Helmikuussa 2017 globaalisti lämpeni


Kuva 1. Lämpötilaennusteeni punaisella ja gistemp-toteutuma sinisellä. Ainestolähde: https://data.giss.nasa.gov/gistemp/tabledata_v3/GLB.Ts+dSST.txt

Jääkauden uhkaa ei ole näköpiirissä, kun helmikuun globaali lämpötila oli mittaushistorian toiseksi korkein, poikkeaman ollessa 1,1 K yli vertailuajan (1951-1980) kuukausilämpötilan. Verrattuna vuoden takaiseen El Niño -huippuun, selkeästi tämän helmikuun lämpötilaa korkeammalla lämpötila oli vain kahden kuukauden ajan ja pari kuukautta oli sitten melko samassa kuin nyt helmikuussa. Tammikuuhun 2017 nähden lämpötila kohosi lähes 0,2 K. Tähän otsikkoni lämpeneminenkin viittaa.

El Niño on yrittämässä paluuta jo tämän vuoden syksyksi, joten se, että tropiikin lämpötila on tavanomaista alempana verrattuna globaaliin lämpötilaan, voisikin tasoittua pääosin tropiikin lämpötilan kohoamisena. Eli luottamukseni tropiikin veturiasemaan hiukka horjuu.

Pientä merkkiä kuluvan maaliskuun osalta on, että se voisi jäädä päättynyttä helmikuuta viileämmäksi, kun tilannetta katsoo päiväkuvaajasta, joka näkyy linkkipalstallani. Toisaalta tämän viikon notkahdus ei ole mennyt sen alemmaksi kuin helmikuun minimi, joten viileneminenkään ei ole vielä varmaa.

Kuvassa 2 on sitten tuore  tilasto gistemp-taulukossa. Pieniä korjauksia kuukausipoikkeamissa näkyy mm. vuosien 2001 ja 2002 tammikuilla. Tätä tuskin voi enää selittää uusien havaintotietojen kirjaamisella, vaan olettaisin kyseessä olevan uuden algoritmin tai parametrien säädön vaikutusta. Vuositasolla näiden kuukausikorjauksien vaikutus ei useinkaan näy, vaan vuoden 2012 kohdalla näkyy minimaalisesti.

Sen verran nuo pienetkin muutokset lämpötilahistoriassa aiheuttavat levottomuutta, että erinäiset levottomat tarinat saavat hieman lisäpuhtia. Jäämmekin odottamaan, saako Trump naulittua menneisyyden lämpötilat kohdilleen, vai hävittääkö hän ne täysin. Ainakin ilmastonvakioinnin rahoitusta Trump yrittää reippaasti hillitä (Linkki). Eräs seuraushan tästä voisi olla, etteivät menneisyyden lämpötilat sitten enää heiluisi, kun kenelläkään ei olisi varaa heilutella niitä.  Toisaalta gistemp on Nasan hoidossa, jolta Trump on keräämässä ilmastoasiat pois, joten …

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.