Keskiajalla oli globaalisti lämmintä


Judith Curry oli viikontakaiseen bloginsa tiedeuutiskatsaukseen sisällyttänyt linkin jo vuonna 2013 julkaistuun tutkielmaan (Linkki). Kun tri Curry olikin kirjoittanut tuoreeltaan blogiartikkelin tuosta tutkielmasta (Linkki), en nyt täysin käsitä, miksi tämä linkki oli viikkokatsauksessa. Oli miten oli, se sai minut tarkistamaan keskiajan lämpimän kauden (MWP) tilannetta uudestaan, vaikka itsekin olin jo artikkelit kirjoittanut kummastakin viitatusta tutkimuksesta.

Kuva 1 esittää tri Lüningin ja prof. Vahrenholtin projektin karttaa (Linkki), jossa näkyy merkintöinä keskiajan lämpimälle kaudelle ajoittuvien lämpötila- ja kosteusmääritysten tulokset kaikista löydetyistä tutkimuksista. Punainen väri tarkoittaa lämmintä ja sininen kylmää, pääsääntöisesti nykyistä lämpimämpää tai kylmempää.

Kartasta saa melko helposti sellaisen kuvan, että globaalisti on keskiajan lämpimällä kaudelle ollut nykyistä lämpimämpää tai että lämmin jakso on ollut kutakuinkin globaali. Vastaväitteenä tähän löytyy mm. Wikipedian artikkelista se (Linkki), että ”…a study … suggests the warming was not globally synchronous.” Suomeksi: ”…tutkimus … viittaa siihen, ettei lämpeneminen ollut globaalisti samanaikaista”. Tuosta karttasivulta löytyy linkit kaikkiin koottuihin tutkimuksiin ja heti listan alkupäästä löysin luolatutkimuksen (Linkki), jossa lämpötila oli vaihdellut siten, ettei aivan koko tarkastelujakso ollut selkeästi lämmennyttä. Lisäksi joskus muulloin oli ollut samalla paikalla vielä lämpimämpää.

Globaalin lämpötilan kannaltahan on merkityksetöntä, onko lämpenemisen takana yhden ilmiön vaikutuksen leviäminen isolle osalle pintaa vaiko useamman samanaikaisen ilmiön yhteisvaikutus. Synkronisuusvaatimuksesta jää siis jäljelle vain aikaulottuvuus, vaikka sana vihjaa jotain yhteisestä mekanismistakin. Joka tapauksessa tämä vastaväite on vaikeahkosti kumottavissa yksittäisten pistemäisten havaintojen avulla, jos kohteiden lämpötilat ovat olleet vaihtelevia.

Alussa viittaamaani Tyynenmeren lämpötilahistoriaa selvittänyt tutkimus selventää tilannetta (Linkki). Kun pinnanalainen merivesi on ollut laajoilla alueilla Tyynellämerellä puolisen astetta lämpimämpää kuin nykyisin, ei lämmin kausi ole oikein voinut rajoittua vain keskiaikaiseen Eurooppaan ja Grönlantiin eikä edes pohjoiselle pallonpuoliskollekaan. Samalla ei ole kovin uskottavaa, että pistemäisten pintalämpötilojen vaihtelu viittaisi johonkin olennaiseen ”epäsynkronisuuteen” lämpötiloissa. Vaihtelua on luonnollisesti ollut, mutta meren lämpösisältö kertoo, että lämpöä on riittänyt varastoon asti.

Jos keskiajan lämpöjakso on ollut globaali ja sen lämpötila vähintäänkin lähellä nykyistä, ellei lämpimämpikin, niin siitä seuraa sitten se, ettei nykyaikana olla vielä ylitetty luontaista vaihteluväliä, jos vaikka lämpeneminen olisikin nyt ollut epätyypillistä.

Voisikohan kulunutta fraasia käyttäen todeta, että viime aikoina kasautunut tieteellinen tieto viittaa keskiajan lämpökauden globaalisuuteen yhä vahvemmin?

Linkkejä

Documenting the Global Extent of the Medieval Warm Period
(Linkki) WUWT-sivuston artikkeli aiheesta.

/2014/06/19/merilampotutkimus-ja-miten-se-uutisoitiin/ (Linkki) Rosenthalin ja kumppaneiden tutkimuksesta artikkelini.

https://climateaudit.org/2014/03/02/data-and-corrections-for-rosenthal-et-al-2013/ (Linkki) McIntyren kritiikkiä. Myös valaiseva kuvaaja.

Advertisement

3 responses to “Keskiajalla oli globaalisti lämmintä

  1. Tämä ei kiinnosta mediaa, tällaisella tiedolla on mahdotonta pelotella lukijoita, koska ainakaan minun tietämäni mukaan keskiajalla ei ollut laajoja nälänhätiä, ihmiset eivät paistuneet kuoliaaksi eikä mitään muutakaan hyvää lööpinaihetta ollut. Musta Surmakin tuli myöhässä.

    Tykkää

  2. Tohtoreiden Lüning ja Vahrenholt projektiin liittyy hupaisa tapaus. Heidän projektinsa osallistui kilpailuun nimeltä ”100 projects for the climate contest”. Kesken nettiäänestyksen Ranskan hallitus veti tohtoreiden projektin pois kilpailusta. Asiasta löytyy selostus linkistä:
    http://notrickszone.com/2016/06/16/inconvenient-map-french-government-disappears-skeptics-project-from-100-projects-for-the-climate-contest/#sthash.JfDe8Zfa.4oevFlve.dpbs

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.