Firefox-vinkkejä


Ensiksikin kerron ennusteeni: Roskasaitin blogien ilmestymistahti muuttuu lähemmäksi yhtä kertaa viikossa vappuun asti. Ennusteeni taustalla ovat muut kiireet.

Toisekseen tämä artikkeli liittyy ilmastoon varsin ohuesti. Selaimen säädöt saattavat hieman vaikuttaa energiankulutukseen, mutta tuskinpa sitä lämpömittareista näkee.

Kolmanneksi yritän siirtyä itse aiheeseen, eli Firefoxiin. Jos satut käyttämään jotain muuta selainta, tässä on sinulle asiaa ehkä vain, mikäli haluatkin vaihtaa selainta. Itse olen havainnut, etten enää opi mielelläni monia uusia temppuja kerralla, siksi olen pysynyt Firefoxissa ja käytän sitä vielä melko vanhanaikaisesti.

Kuva 1.

Kuva 1.

Kaikki alkoi oikeastaan siitä, että uin vastavirtaan, siirryn hitaamman netin käyttäjäksi. Ensiksiksi ajattelin, että jos usein käyttämäni sivut latautuisivat peräkkäin aloitussivun välilehtinä, voisin lueskella ensin latautunutta välilehteä seuraavan latautuessa. En sano, että ideani olisi ollut huono, vaan toteutus ontui. Firefox pyrkii lataamaan välilehtiä tasapuolisesti, jolloin ensimmäisen lukukelpoisen välilehden odottelu tuhlaa sen ajan. En vaan osannut opettaa Firefoxia toimimaan haluamallani tavalla.

Seuraavana tulikin sitten vastaan uuden välilehden käyttäminen aloitussivuna. Firefox tuottaa linkilliset pienoiskuvat eniten käytetyistä sivuista, kun avaa uuden välilehden valikosta. Kuva 1 kertoo, miltä aloitussivu nyt näyttää. Soikio 1 on muistuttamassa, ettei sivulla ole nettiosoitetta, se ei itseasiassa tarvitse toimivaa nettiyhteyttäkään avautuakseen. Kuvien linkit eivät sitten tietenkään toimi, jos yhteyskään ei toimi. Aiemmin aloitussivunani oli Googlen sivu. Nyt soikio 2 kertoo, etten ole varsinaisesti mitään hävinnyt, nettihaku on käytettävissä ja se on Google, jos sen valitsee Firefoxin oletushakuohjelmaksi eli -koneeksi.

Ympyrä numerolla 3 kertoo, että aloitussivulta voi myös poistaa vaikkapa noloksi kokemiaan linkkejä. Tässä on kuitenkin huomattava, etten tiedä miten poiston saa peruttua. Toisaalta noita kuvalinkkejä voi siirrellä raahaamalla eli vedä ja pudota -toiminnalla, jolloin järjestyksen saa mieleisekseen.

firefox1korostuksin

Kuva 2.

Kuvassa 2 näkyy soikiossa 1 vielä tuo aloitussivun osoite, joka on siis about:newtab. Soikiossa 2 on taas näkyvissä hiiren kakkospainikkeella ikkunan yläpalkista löytyvä pudotusvalikko, josta saa mm. valikkopalkin pois. Itse olen hyvin tottunut perinteisen valikon käyttöön, mutta antaahan tuo valikkopalkin poisto hieman lisää hyötypinta-alaa ikkunaan.

Jos sitten menit poistamaan valikkopalkin kuvan 2 tapaan, mutta haluaisitkin sen takaisin, ei sitä tietenkään saa samasta paikasta takaisin. Firefox-selainkin on muiden tietokoneohjelmien tapaan melkoisen ansoitettu. Joskus tuo valikkopalkki on itseltäni päivityksissä hukkunut ja onpahan ollut kaiveleminen, että mistä sen saa takaisin.

Kuva 3.

Kuva 3.

Kuvassa 3 on pyritty selvittämään, miten perinteisen valikon saa takaisin Firefox-selaimeen. Ympyrässä 1 näkyy uuden valikon painike, soikion 2 kohdilla on Muokkaa-painike, jota tulee seuraavaksi napsauttaa ja soikiossa 3 on valittava valikkorivi.

Kuvan 3 oikean yläreunan vihreä nuoli taas viittaa käyttämääni Load from Cache -lisäosaan (Linkki). Se painottaa käyttäjän massamuistissa sijaitsevan Firefoxiin välimuistin käyttöä, jolloin verkosta lataaminen vähenee vähän tai vähän enemmän, riippuen lisäosan asetuksista. Haittapuolena voi olla, että lukee eilisen uutisia, jos ei ole tarkkana. Kuvassa näkyvällä perusasetuksella esim. Roskasaitin varsinainen avautuva sivu on aina päivittynyt, mutta kuvalinkit eivät.

Advertisement

One response to “Firefox-vinkkejä

  1. Nythän tuo hitaampi netti tuli viriteltyä ja yllättävästi vaatimatonkin nopeus riittää, kun ei katsele videomuotoista informaatiota. Silloin pätkii.
    Toisaalta kun vastaanottimeni on iPhone, jonka sijainnilla on olennainen merkitys. Kun laite oli katveessa, ei mitkään rajattomat 3/4G nopeudetkaan päätä huimanneet.
    Oikein viimeisen päälle silmiään ja aikaansa säästellessään saattaa Firefoxin Block images -lisäosa olla käyttökelpoinen. Kun ensin lataa sivun kuvattomana, näkee jo teksteistä, kannattaako niitä kuvia ollenkaan ladata (sulku pois ja päivitys).

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.