VTT palauttaa ligniinin takaisin liimaksi


Kuva 1. Osa Versatile Designin valmistamaa CatLignin-demoa. Kuvalähde: VTT

Kuva 1. Osa Versatile Designin valmistamaa CatLignin-demoa. Kuvalähde: VTT

Mielestäni lähes nerokas keksintö VTT:ltä: tehdään puun liima-aineena esiintyvästä ligniinistä puuliimaa (Linkki). Sellunkeitossahan päätarkoitus on päästä ligniinistä eroon, että saadaan selluloosakuidut puhtaina talteen. Keittoprosessissa ligniini muuttuu liukoiseen muotoon ja pilkkoutuukin. Nyt sitten VTT on valmistanut ligniinistä fenolia korvaavan tuotteen fenoli-formaldehydityyppisiin liimoihin. Samalla reaktiivisessa liimassa tarvitaan vähemmän myös formaldehydiä, joka ei ole kovinkaan ihmisystävällinen yhdiste, kuten ei ole fenolikaan.

VTT:n lehdistötiedotteen mukaan tuoteidean myyntivaltti olisi fossiilihiilipäästöjen vähentämisessä. Tätä pitäisin ihan hyvänä sivuseikkana, jos tuote on muuten kilpailukykyistä. Onhan vaneri kuitenkin tarkoitettu pitkäaikaiseen käyttöön ja suurin osa sen hiilestä on jo puussa, siis epäfossiilisessa muodossa. Fossiilitaustaisen fenolin osuus kokonaisuudesta ei ole määräävä. Eikähän se liima-aine vanerissa lisää ilmakehän hiilidioksidia sinä aikana, kun vaneri on käytössä.

Pienenä historiallisena tietoiskuna muistelen Keravan Puusepäntehtaalla työskennelleen Jussin kertoneen, että vanerin valmistuksen luuliima keiteltiin tehtaalla ja levitettiin kuumana viilujen väliin. Sitten tuli tuotantoon filmivaneri, johon luuliima lisättiin valmiiksi ohuina kalvoina puuviilujen väliin ennen puristusta. VTT:n CatLignin olisi tässä suhteessa paluuta vanerin biopohjaiseen liimaukseen. Nyt vain se liima on vedenkestävää, mihin vanha fenoli-formaldehydiliimatun vanerin nimitys venevaneri viittaakin.

Kun tällä hetkellä sellun keitossa eroteltu ligniini poltetaan prosessissa, ligniinipohjaisen liiman nettoarvon pitää olla polttoaineen arvoa parempi. Näin varmasti onkin, joten tässä on aidosti jalostusasteen nostosta kyse. Jopa suuremmassa mitassa kuin puusta valmistetuissa polttoaineista, joissa hyöty jää väistämättä melko vähäiseksi. Onhan puu itsessäänkin polttokelpoista, joskaan ei oikein suoraan ajoneuvokäytössä.

Puuaineksen käyttö erilaisiksi liimatuiksi tuotteiksi ja toisaalta keittäminen selluksi ei ole mitenkään jyrkästi riippuvaista toisistaan, mutta ainakin toistaiseksi sellunvalmistus näyttäisi olevan Suomessa paljon mittavampaa kuin vanerin valmistus (Linkki). Tämähän antaisi mahdollisuuden korvata vanerin liima-aine kokonaan ligniinipohjaisella tuotteella Suomen mittakaavassa. Todennäköisesti myös globaalisti ligniiniliimaa riittäisi lähes kaikkiin liimattuihin puumateriaaleihin.  Markkinat ovat siis mittavat.

Toivotan VTT:lle menestystä liimamarkkinoille.

Linkkejä

http://www.knowpulp.com/suomi/demo/suomi/pulping/cooking/1_process/1_principle/fr_text.htm (Linkki) Sellunkeitosta kertova sivu.

https://fi.wikipedia.org/wiki/Ligniini (Linkki) Wikipedian artikkeli ligniistä.

https://fi.wikipedia.org/wiki/Vaneri#Liimaus (Linkki) Vanerin liimauksesta.

https://www.sciencedaily.com/releases/2017/02/170214094032.htm (Linkki) Science Daily uutisoi VTT:n tiedotteen pohjalta.

Huomautus klo 21. Nippu kirjoitusvirheitä korjattu.

Advertisement

One response to “VTT palauttaa ligniinin takaisin liimaksi

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.