Klatraattipommi jää suutariksi


Kuva 1. Metaanihydraattikappale.

Kuva 1. Metaanihydraattikappale. Tekijäviite: By Wusel007 – Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=8277125

Arvelin puolisentoista vuotta sitten, että klatraattipommi jäänee suutariksi (Linkki). Nyt on geofyysikot Ruppel ja Kessler tulleet samaan tulokseen (Linkki). Kyse on yhteenvetotutkielmasta, johon on koottu  sedimenttien metaanihydraatteista eli -klatraatteista aiemmin julkaistujen tutkimusten tulokset. Mitään uusia mittauksia tai havaintoja ei tutkielmaan sisälly.

Tutkijat toteavat: ”There is no conclusive proof that hydrate-derived methane is reaching the atmosphere now…” eli suomeksi: ”Ei ole ratkaisevaa todistetta siitä, että hydraattiperäinen metaani pääsisi ilmakehään nyt..” Sitten tietenkin tutkijat esittävät lisätutkimuksia tarpeellisiksi.

Näin ne napit tippuvat yksi kerrallaan ilmastopelottelijoiden takista. Toivotaan, ettei lopuksi tule vielä vilukin.

Linkkejä

https://www.usgs.gov/news/gas-hydrate-breakdown-unlikely-cause-massive-greenhouse-gas-release (Linkki) Yhdysvaltain geologian tutkimuskeskuksen lehdistötiedote yhteenvetotutkielmasta.

https://www.sciencedaily.com/releases/2017/02/170209163835.htm (Linkki) Science Dailyn uutisointi lehdistötiedotteen pohjalta.

https://ilmasto-opas.fi/fi/ilmastonmuutos/ilmio/-/artikkeli/dec264e2-6350-418c-a1bc-3ef7c80676aa/metaani.html (Linkki) Esimerkki vanhentuneesta pelottelusta meidän verovaroillamme: ”Mikäli lämpötila nousee riittävän paljon, hydraatit voivat hajota. Tällöin sitoutunutta metaania vapautuisi ilmakehään.”  Mitä lämpimämpi sedimentti tai merivesi on, sitä nopeamminhan metaani siellä myös hapettuu biologisesti, eikä ilmakehään tule merkittäviä metaanilisäyksiä.

http://www.tekniikkatalous.fi/arkisto/2009-04-24/Helpottava-tieto-muinainen-metaaniry%C3%B6ppy-ei-tullutkaan-klatraateista-3272064.html (Linkki) Klatraattipommi olikin purettu jo viime vuosikymmenellä lähes kokonaan. Jäänyt minultakin aiemmin huomaamatta, kuten myös monelta muulta.

Mainokset

One response to “Klatraattipommi jää suutariksi

  1. Tarkoitat varmaan ”denialistifyysikot Ruppel ja Ke”ssler”. Faktathan ovat jo selvillä, nyt puheenaiheen pitäisi olla miten voisimme polkupyöräilemällä, kasvissyönnillä ja tasa-arvoajattelulla saavuttaa säästöt Kiinan kasvavien, mutta oikeutettujen päästöjen kompensoimiseksi. /sarc

    (joo, en vastusta tasa-arvoa, vain typeryyttä)

    Liked by 1 henkilö

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.