La Niña tuli – ja meni


Kuva 1. Ensohistoriaa. Lähde: http://www.cpc.ncep.noaa.gov/products/precip/CWlink/MJO/enso.shtml

Kuva 1. Ensohistoriaa, vasemmalla vuoden 2015 joulukuulta, oikealla tämän vuoden helmikuulta. Lähde: http://www.cpc.ncep.noaa.gov/products/precip/CWlink/MJO/enso.shtml

Viime syyskuulla pähkäilin, että tuleeko La Niñaa vai eikö. Tuolloin näytti siltä, että jos tulisi, niin heikkona korkeintaan. Nytten sitten kuvan 1 oikealta puolelta näemme, että onhan se La Niña tullut. Ei vaan ole päässyt edes kohtuullisen -1 arvon alle.

Pienenä huomautuksena sen verran, että jos vaikka Tyynenmeren päiväntasaajavyöhykkeellä vallitsisikin tiettynä ajankohtana La Niña -tila, se ei vielä tarkoita, että La Niña -ilmiö jäisi aikakirjoihin.  ”Viralliseen” ilmiöön vaaditaan viiden perättäisen kolmikuisen keskiarvolämpötilan pysyminen -0,5 °C:n rajan alla. El Niñossa vastaavasti +0,5 °C:n raja pitää ylittää. Hauskana yksityiskohtana onkin mukana kuvan 1 vasen puolisko, jossa El Niñoa ei näy vuoden 2014 puolella vanhemmassa tilastossa, mutta näkyy tuoreemmassa tilastosssa kuvassa oikealla. Syynä tähän El Niñon pomppimiseen tilastohistoriassa on kolmikuisen jakson 2015JFM osuminen lähelle raja-arvoa. Välillä se on täyttänyt El Niño -vaatimuksen, välillä taas ei, kun on suoritettu uudelleenlaskentaa korjatuilla arvoilla. Tuo yksi jaksohan sitten vaikuttaa useamman kuukauden päähän tilastossa, koska ilmiöön vaaditaan viisi peräkkäistä jaksoa.

Miten sitten otsikossani on ”meni”? No siten, että tällä hetkellä La Niña -tilaa ei ole enää missään. Enso-ennusteissa kevät on haastavin vuodenaika, mutta uuden El Niñon esiintyminen ei ole poissuljettu tämän vuoden aikana, kuten ennuste kuvassa 2 kertoo.

Entäpä sitten?  Uusi El Niño, jos se ilmaantuu tänä vuonna, hidastaa ilmakehän keskiarvoisen pintalämpötilan laskua. Ilmiöhän pumppaa valtameren lämpöä ilmakehään. Päättynyt ja heikoksi jäänyt La Niña teki päivastaista lämmönsiirtoa, mutta varsin vaisusti.

Linkkejä

http://www.cpc.ncep.noaa.gov/products/analysis_monitoring/ensostuff/ensoyears.shtml (Linkki) Kuvan 1 alkuperäisesityksessä ”here.” viittaa tuohon.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.