Huokoseläinten kalkkikuori valmistuu hapolla


Jälleen uusi tutkimus paljastaa (Linkki), miten merien lievä neutraloituminen on tutkittu ja uutisoitu uhkapainotteisesti ja siten vinosti. Kalkkikuoriset yksisoluiset huokoseläimet muodostavat kuorensa niin, että ne ensivaiheessa pumppavat protoneja ulkopinnalleen ja sähköinen tasapaino säilyttäen kalsiumioneja sisäänsä. Tämä toimenpide vastaa vahvan hapon lisäämistä meriveteen. Toimenpide johtaa liuenneen molekulaarisen hiilidioksidin pitoisuuden kasvuun solun pinnalla ja sitten myös solun sisällä. Hiilidioksidi yhdessä kalsiumionin kanssa reagoi seuraavaksi muodostaen kalsiumkarbonaattia siinä kohdassa eliön pH-tasattuja sisäosia, missä kalkkikuorta kaivataan. Asia selvinnee kuvasta 1.

Kuvan 1 mekanismin voi olettaa toimivan, vaikka ympäröivä merivesi neutraloituisi täysin, eli pH laskisi arvoon 7. Esimerkiksi Baltianmerestä on tehty huokoseläinhavaintoja (Linkki), ettei vähäsuolaisen meriveden hiilidioksidipitoisuuden raju vaihtelu korreloi erityisesti kalkkikuorten suhteen. Tässähän eliöillä on lisärasituksena kalsiumpula verrattuna valtamereen. Näin huokoseläinten selviytyminen hiilidioksidipitoisuuden kohoamisesta ei ole edes uutinen enää.

”Meren happamoituminen pienessäkin määrin vaikeuttaa kalkkikuorien muodostumista ja jopa liuottaa jo muodostuneita kuoria.” Näin siis väittää mm.  Ilmastotieto-sivusto (Linkki) ja lehtenä esiintyvä  CO2-raportti (Linkki).  Taustaltaan kyse on mitä ilmeisemmin uhkapainotteisesta tutkimuksesta ja uutisoinnista, johon moinen useampaan kertaan virheelliseksi osoittautunut väite perustuu. Tutkimukseenhan on uhkapainotteisessa ilmapiirissä ensimmäiseksi valikoitunut helposti niitä lajeja, joilla pH-muutos on ongelma.  Jos sitten kuolleiden eliöiden kalkkikuoret liukenevat, niin sehän on vain ravinteiden kierrätystä.

Käytin tällä erää kuvitusta suoraan Naturen artikkelista, jossa oli CC BY 4.0 -käyttöoikeus ja myönnän saman käyttöoikeuden tälle artikkelille. Kaikki tyytyväisiä?

Käyttöoikeus
Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.

Linkkejä

https://wattsupwiththat.com/2017/01/27/inconvenient-result-ocean-acidification-can-also-promote-shell-formation/ (Linkki) Kiitokset vinkistä WUWT-sivuostolle.

http://www.sciencenewsline.com/news/2017012719150039.html (Linkki) Tutkimuslaitoksen ( NIOZ Royal Netherlands Institute for Sea Research) tiedotteessa ollaan jostain syystä yllättyneitä tuloksesta, joka oli tiedossa jo aiemmin.

https://fi.wikipedia.org/wiki/Huokosel%C3%A4imet (Linkki) Wikipedian yleisartikkeli huokoseläimistä.

Advertisement

4 responses to “Huokoseläinten kalkkikuori valmistuu hapolla

 1. Ihan ystävällisesti, ”Baltian meri” on suomeksi Itämeri. Aivan samoin kuin ”White sea” on suomeksi Vienan meri eikä Valkoinen meri.

  Tykkää

  • Kun katson kartaa, Suomella ei ole mitään itäistä merta. Nykyään käytetty nimitys on jonkinlainen svetisismi, joista pitäisi päästä eroon. Virolaiset on paremmin kartalla puhuessaan Läänemeristä.
   Käytän paremman puutteessa suuntaneutraalia Baltianmerta.

   Tykkää

 2. Muuten kiitos mielenkiintoisista ja vaihtoehtoista näkemystä esiintuovista kirjoituksista!

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.