Luontaista ilmastovaihtelua ei olla vielä ylitetty


Kuva 1. Meren pinnan korkeushistoriaa. Tutkimuksen kohdeaikaväli korostettu punertavasti. Korkeuden nollataso = nykytaso. Aineistolähde: http://slideplayer.com/slide/7665577/

Kuva 1. Meren pinnan korkeushistoriaa. Tutkimuksen kohdeaikaväli korostettu punertavasti. Korkeuden nollataso = nykytaso. Aineistolähde: http://slideplayer.com/slide/7665577/

Ahkerasti merilämpötiloista kirjoitteleva Bob Tisdale on kommentoinut uutta tutkimusta (Linkki), jonka mukaan merien keskipintalämpötilat olivat n. 120 000 vuotta sitten samat kuin mitä nykyäänkin. Kuten Tisdale, samoin minäkin tulkitsen, että tämä merkitsee, ettei luontaista vaihtelua ole vielä ylitetty nykyisissä lämpötiloissa. Ilmakehän lämpötilahan on varsin herkästi heilahteleva, mutta merien pintalämpötila jo selvästi vakaampia.

Hieman ikävämpänä havaintona on, että tuolloin myös meriveden pinta oli mahdollisesti nykyistä jokusen metrin ylempänä. Kukaan ei ole esittänyt, että se olisi ollut epäluonnollisen korkealla tuolloinkaan. Kuvassa 1 on Etelä-Floridan yliopiston meriveden korkeushistoriaesitys, johon lisäsin punaista väriä sille aikavälille, josta nyt puhutaan.

Ilmaston luontaisesta vaihtelusta saanee myös jonkinlaisen kuvan seuraamalla linkkikuvissani näkyvää päivittäistä globaalia pintalämpötilaa. Juuri tässä kuussa esim. pohjoinen pallonpuolisko on heilahtanut reilun asteen lämpimämmäksi. Tuo heilahdus tippuu mitä todennäköisemmin takaisin joskus myöhemmin. Tämä kuitenkin kuvastaa sitä, ettei ainakaan puolen asteen heitot ole ole vielä mitään poikkeavia ilmiöitä globaalissa lämpötilassa.

Kun nyt ilmasto on vielä luontaisen vaihtelunsa alueella, isompaan paniikkiin ei liene aihetta. Toki kun huomioi 70-luvun joidenkin ilmastotieteilijöiden jääkausipelottelun, voinemme olla kiitollisia siitä, että ihmistekoinen hiilidioksidilisäys onkin ehkä pelastanut meidät kurjemmalta ilmastolta. Luontaista vaihtelua se jääkausikin olisi ollut, vaan ei nyt erityisemmin toivottava tilanne.

 

Linkkejä

http://science.sciencemag.org/content/355/6322/276 (Linkki) Viitatun Hoffmanin ja kumppaneiden tutkimuksen tiivistelmä.

http://notrickszone.com/2016/09/13/massive-cover-up-exposed-285-papers-from-1960s-80s-reveal-robust-global-cooling-scientific-consensus/#sthash.Hpq0FJgE.dpbs (Linkki) Vähintäänkin kohtalainen määrä ilmastotieteilijöitä oletti havaitun viilenmisjakson pahentumista 1970-luvun tietämissä.

Mainokset

One response to “Luontaista ilmastovaihtelua ei olla vielä ylitetty

  1. Mutta, mutta… Ihmiskunnalle edullisempi ilmastohan on pahin katastrofi, mitä ikinä voisi sattua! Mistä sitten revittäisiin veretseisauttavat lööpinaiheet ja myyvät otsikot? Sarjamurhaajiakaan ei loppumattomiin riitä ja vanhojen juttujen (esim. Bodom-järven murhat) mainosarvo 1001:n toiston jälkeen alkaa olla olematon.

    Toivottavasti ilmastoteoreetikot ottavat järjen käteensä ja alkavat rukata mittausaineistoa takaisinpäin, niin että saamme kauhistella ennusteluja jääkauden uudesta saapumisesta.

    Liked by 1 henkilö

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s