Ilmastonmuutos lopetti Kalifornian kuivuuden


Kalifornian viimevuosien pahin kuivuus on nyt sateiden vuoksi ohi, kuten kuvan 1 eri puoliskoista voi nähdä. Syytän sateista ilmastonmuutosta, koska niiden on ennusteltu lisääntyvän (Linkki).  Ennusteluissa on vain ollut se virhe, että on kuviteltu kuivien alueiden kuivuvan lisää ilman kosteusprosentin kohotessa. Tämäkin virhe on nyttemmin korjattu (Linkki). Pääosin kuivat alueet vihertyvät sekä sateisuuden lisääntyessä että ilmakehään lisätyn hiilidioksidin lannottaessa.

Ilmastotieteellinen näkemys saattaisi olla, että Kalifornian loppunut kuivuus oli ilmastonmuutosta, mutta sateet säätä. Tämä käsitys syntyy tavanomaisesta uutisoinnista (Linkki). Vaikka kuivuus on päättynyt, ilmastonmuutoksen ennustetaan aiheuttavan megakuivuutta samoille alueille.  Tosiasiassahan Kaliforniassa on ollut aiempina vuosisatoina pitempiä kuivuusjaksoja kuin nyt (Linkki).

Laajemmasta näkökulmasta ilmastopolitiikkaa on rakennettu pitkälti ilmastopelottelun varaan. Tätä voisi tietenkin perustella varmuuden maksimoinnilla ja varovaisuusperiaatteella. Koska kuitenkin nyt harjoitettu ilmastopolitiikkakin aiheuttaa resurssien menetyksiä, näitä resursseja ei ole sitten käytettävissä tärkeämpiin kohteisiin. Tämähän resurssien menetyshän näkyy sitten monenlaisena kurjistumisena varsinkin heikoimmassa asemassa olevien ihmisten kohdalla. Porin sairaalassa oli taannoin kuulemma vain seisomapaikkoja jäljellä, näin kuulin kerrottavan.

Ilmastopelottelu perustuu paljolti siihen, että nähdään aina pahin vaihtoehto ja jätetään näkemättä ilmastonmuutoksen ja varsinkin ilmakehän hiilidioksidilisäyksen suuret hyödyt. Jääkauden tulon lykkääminen ja globaalin nälänhädän välttäminen nyt tulee ensimmäisinä mieleen hyötyinä.  Tottakait jos tropiikki laajenee ja ilmastovyöhykkeet siirtyvät napoja kohti, jossain se kuiva alue siirtyy pohjoisemmaksi ja aiheuttaa paikallista vesipulaa. Tämän vastapainona lisääntyneet sateet helpottavat paljon isompien alueiden veden puutetta.

Kaatosateista voi tietenkin itkeä Kaliforniassakin, kun ei voi enää kuivuudesta itkeä. Pääasia, että saa itkeä. Jos onnistuu itkemään ja rahastamaan, pankkiin mennessä jo naurattaakin.

Advertisement

5 responses to “Ilmastonmuutos lopetti Kalifornian kuivuuden

 1. Nyt alkaisi jo olla uuden artikkelin aihetta, mutta ehkäpä selviän kommentoinnilla.
  http://www.iltasanomat.fi/ulkomaat/art-2000005085683.html
  https://wattsupwiththat.com/2017/02/12/oroville-dam-spillway-expected-to-collapse/
  Nytten on Kalifornian yhdessä vesivarastossa enemmän vettä kuin koskaan. Ilmastonmuutos syynä, epäilemättä. Tai sitten kuvernööri, joka on tehnyt saman kerran aiemminkin:
  https://realclimatescience.com/2017/02/california-sanctuary-state-for-morons/
  Altaan ylijuoksutuksia ei aloitettu ajoissa ja jotkin rakenteet olivat rapistuneet korjaamattomina. Pelätään, että ylivirtauspato sortuu.
  Tässä näkyy kyseinen rikkoontunut ”ränni”:
  http://www.dailymail.co.uk/news/article-4218388/Residents-near-Oroville-Dam-evacuated-flooding-fears.html
  Tilanne on kuitenkin ilmeisesti saatu hallintaan?

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.