Ilmastonmuutoksen vaikutus mikrobien biologiseen monimuotoisuuteen


Kuva 1. Rehevöitynyttä jokivettä Kiinasta. Tekijäviite: Felix Andrews (Floybix) - Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=1092921

Kuva 1. Rehevöitynyttä jokivettä Kiinasta. Tekijäviite: Felix Andrews (Floybix) – Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=1092921

Tämä artikkeli olisi voinut olla osana edellistä artikkeliani globaalin monimuotoisuuden kasvusta ilmaston lämmetessä. Ei ollut siksikään, etten ajoissa havainnut uutisointia Helsingin Yliopiston tutkimuksesta (Linkki). Toisaalta juuri se, että tämä Wangin ja kumppaneiden tutkimus on tehty merkitävässä määrin suomalaisvoimin, oikeuttaa sen esittelyn omana juttunaan, vaikka hieman viiveellä.

Tällä erää voin jättää paljon kirjoittamatta, koska Helsingin Yliopisto on julkaissut lehdistötiedotteen myös suomeksi (Linkki). Sanottakoon nyt vain, että tutkimuksen paljastamat lukuisat lämpötilan kohoamisen monimuotoisuutta lisäävät piirteet on saatu tiedotteessa sen verran piiloon, ettei lukijalle helpostikaan synnyt myönteistä kuvaa ilmastonmuutoksesta. Tiedote vaikuttaa uhkapainotteiselta, osin varmaan tutkijoiden uhkapainotteisen asenteen vuoksi.

Tämä tutkimus siis osoitti, että lämmin tekee pääsääntöisesti hyvää mikrobeille ja niiden monimuotoisuudelle vuorenrinteillä niin Kiinan subtrooppisissa olosuhteissa kuin varsinkin Norjan arktisissa olosuhteissa. Vuorenrinne muodostaa kasvuolosuhdeiden lämpötilagradientin korkeuden funktioina. Pienenä kritiikkinä tässä voisi ehdotella sitä, että eliöiden hengitysreaktioihin tarvittava kemiallinen potentiaali kohoaa hapen paineen kohotessa vuoren huipulta alas tultaessa. Tätä vastaavaa muutosta ei ole merenpinnan tasolla ilmaston lämmetessä.

Kuvassa 1 näkyy rehevöitymistilanne kiinalaisessa joessa. Viitatussa tutkielmassakin tuli ilmi, että liika ravinteikkuus vähentää monimuotoisuutta, eikä siinä sitten auttane enää edes ilmastonlämpeneminen korjaamaan tilannetta. Näin erilaisista olosuhteista voidaan aina löytää niitäkin, missä ilmastonmuutos voi olla haitallinen monimuotoisuudellekin. Haitallisia tapauksia korostamalla voidaan sitten tuottaa myös täysin vino kuva maailmasta, mikä riski sisältyy uhkapainoitteiseen tutkimusotteeseen ja tiedottamiseen.

Vaikka myöhästyin tämän blogiartikkelin julkaisussa, vaikuttaa viitattu tutkielma ohitetulta suomalaisessa mediassa. Valitettavasti vain en enää löydä Googlestakaan aikarajausta, jotta voisin varmemmin selvittää uutisoinnin määrää.

Tutkielmaviite: Jianjun Wang, Feiyan Pan, Janne Soininen, Jani Heino, Ji Shen. Nutrient enrichment modifies temperature-biodiversity relationships in large-scale field experiments. Nature Communications, 2016; 7: 13960 DOI: 10.1038/ncomms13960

Linkkejä

http://www.nature.com/articles/ncomms13960 (Linkki) Tutkielma kokonaisuudessaan.

https://www.helsinki.fi/en/news/climate-and-nutrients-affect-biodiversity-of-bacteria (Linkki) Helsingin Yliopiston lehdistötiedote in English.

Youtube:

https://www.sttinfo.fi/tiedote?releaseId=55358894&publisherId=3747 (Linkki) STT on kantanut kortensa kekoon tutkielman uutisoimiseksi.

Mainokset

One response to “Ilmastonmuutoksen vaikutus mikrobien biologiseen monimuotoisuuteen

  1. No voisihan tästäkin joku huolestua, kaikki pöpöt kun eivät ole ystäviämme. Mutta, bakteerikammo sikseen, käsienpesu auttaa aina.

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.