Hyvää itsenäisyyspäivää 2016!


Kuva 1.

Kuva 1. Taustakuva: By Janne Karaste, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=194826

Toivotan kaikille lukijoilleni hyvää Suomen itsenäisyyspäivää 2016 oheisen kuvaajan kera. Tai ainakin loppua siitä, mitä on vielä jäljellä.

Kaivelin NOAA:n tilastoista Suomen sääasemia esille (Linkki). Ajatus oli esittää itsenäisyyden ajan lämpötilakehitys. Yllätyksekseni vain yksi asema, Sodankylä, oli tuossa aineistossa sellainen, että se kattoi kaikki  itsenäisyytemme vuodet, vaikka suomalaisia asemia näytti olevankin 18 kpl. Armosta otin mukaan vielä Seutulan, joka katkeaa vuoden 2013 lopulla. En sano, että äärimmäistä laaduttomuutta kyseisessä aineistossa, vaan miltei äärimmäistä kattamattomuutta tarkkojen Suomessa tehtyjen mittausten osalta. Esimerkiksi Rovaniemi mittaa edelleen arvoja, mutta niitä ei enää näköjään yhdistetä NOAA:n aineistoon. Koska kyse on vuosikeskiarvoista, on tämän vuoden osalta pari viimeistä kuukautta kopioitu vuodelta 2015 kuvaajaan. Tuskin tuli isoa virhettä. Samantapaisen kopioinnin tein Seutulan osalta vuoden -13 kolmelle viimeiselle kuukaudelle vuodelta 2012.

Mitä tuosta aineistosta on nähtävissä, niin se, että Sodankylä on pääsemässä plussalle, mistä varmaan kaikki ovat iloisia. Toisekseen lämpötilatrendit ovat melko vaarattoman näköisiä, kun täällä sentään on lämmennyt nelinkertaisesti globaaliin lämpenemiseen verrattuna, tai olisi ainakin pitänyt niin käydä.

2 responses to “Hyvää itsenäisyyspäivää 2016!

    • Kiitos linkistä kuvaajaan. Tornionkin mittauksia oli tuossa käyttämässäni NOAA-aineistossa, mutta ei kuitenkaan riittävän kattavasti. Jenkit karsineet?
      Kulmakertoimien samansuuruisuus osoittaa, ettei kyse ole vain paikallistilanteesta.

      Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s