Uusi nettisivusto esittää lämpötilagrafiikkaa


WUWT-sivustolta sattui silmiini uuden nettisivun esittely (Linkki). MTA-sivusto näyttäisi koostuvan etusivun päävalikosta, josta pääsee katselemaan eri tavoin valikoituja lämpötilatrendejä omilta alasivuiltaan. Tekstiä ei juuri ole, mitä nyt valikoissa ja etusivulla mustana mustalla taustalla: ”4917 Rutic Prairie Passage, Loco Hills, Kansas,  All rights reserved ©”.

Grafiikat ovat kuvan 1 tapaan muodostettuja trendikuvaajia, joissa kalenteriaika juoksee x-akselilla tuttuun tapaan vasemmalta oikealle ja trendin kestoaika y-akselilla. Trendin väri kertoo, montako astetta sadassa vuodessa lämpenisi, jos suuntaus jatkuisi. Kuvaajakolmion huippu on yhtä korkealla vuosissa kuin mitä on koko tarkasteluaika. Näin siksi, että aika-akselin arvo on kunkin tarkasteluajan puolivälissä. Niinpä väri useinkin vaihtuu, kun liikutaan y-akselilla ylös tai alas, koska samalla x-akseliltakin huomioidaan symmetrisesti y-akselia vastaava pituus kalenteriaikaa. Lämpötilakehityshän ei ole tasaista.

Jos nyt tarkastelemme kuvasta 1 y-akselin 30 vuoden kohdalta värikarttaa, niin vasemman puolen kuvassa liukuva 30 vuotta välillä 1985…2002 on koko ajan keltaisella, mikä tarkoittaa globaalia lämpenemistä yhdestä kahteen asteen vauhdilla. Keskellä sama tarkastelu tuottaa vielä keskimäärin asteen suuremman lämpötilan kohoamisnopeuden pohjoiselle pallonpuoliskolle. Mutta oikealla lämpötilan kohoamisnopeus onkin hidastunut keltaiselta vihreälle, eli vauhtia on nollasta yhteen asteeseen eteläisellä pallonpuoliskolla tarkasteluvälin loppupuoliskolla. Johtopäätöksenä näistä gistemp-raakadatakuvaajista voisi olla, että maapallon ilmasto lämpenee, mutta lämpeneminen ei ole kiinni pelkästään ilmakehään tasaisehkosti jakautuneesta hiilidioksidista tai sen pitoisuusmuutoksesta. Jos olisi, ei pallonpuoliskoillakaan olisi eroa.

Kokonaisuutenaan nuo alkuunsa oudolta vaikuttavat kuvaajat antavat laajemman kokonaiskuvan lämpötilakehityksestä kuin totutumpi käyräkuvaaja. Informaatiota on enemmän, se pitää vain nähdä oikein. Mitä tähän MTA-sivustoon tulee, niin aika näyttää, laajennetaanko valikoimaa ja miten päivitykset sujuvat. Tuollaisia kuviahan ei varsinaisesti tarvitse päivittää kuin ehkä puolivuosittain, jolloin sen pystyy tekemään käsinkin.

 

 

Mainokset

2 responses to “Uusi nettisivusto esittää lämpötilagrafiikkaa

  1. Vänkää, graafeja voisi vielä parantaa lisäämällä palkin joka näyttää keskimääräisen trendin per trendin pituus, ts. keskiarvo per jokainen y-akselin arvo..

    Tykkää

    • Ehkä siinä saisi jotain lisää esitykseen. Vaan jos ymmärrän oikein, se arvo on ainakin alariviltä tuossa pyramidin huipussa värikoodina.

      Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.