Hurrikaani Otto tekee historiaa


Kuva 1

Kuva 1

Olen seuraillut Atlantin hurrikaaneja muutamien vuosien ajan tiiviimmin, enkä muista, että ne olisivat karanneet tällä aikaa kertaakaan Tyynellemerellä. Historiankirjoissa näitä tapauksia on muutama. Nyt kuitenkin Karibian alueella syntynyt hurrikaani Otto on suuntaamassa Nicaraguan ja Costa Rican raja-alueen matalalle maalle ja siitä yli Tyynellemerelle, kuten kuva 1 ennustaa. Mäennousukyvyn puutettako se hurrikaaneilta on, etteivät juuri ylitä tuota ohutta maakannasta valtamerien välillä?

Ikävä piirre näissä trooppisissa sykloneissa on se, että silloin kun ne rantautuvat maa-alueelle, ihmisiä pakkaa kuolemaan. Tämän hurrikaanikauden pahin myrsky Atlantilla  tässä suhteessa on ollut Matthew. Se tappoi mm. korruption runtelemassa Haitissa ainakin 546 ihmistä, mutta mahdollisesti jopa yli 1600 (Linkki).

Atlantin hurrikaanikausi vuodelta 2016 saattaa päättyä jo Ottoon. Virallinen kauden loppuvihellys on tämän marraskuun viimeisenä päivänä, mutta sehän ei estä silti myöhempiäkään hurrikaaneja esiintymästä. Kausi on El Niñon jälkeisenä vuotena ollut myrskyjen energian osalta keskimääräistä voimakkaampi, jos syklonien lukumäärä onkin lähellä keskimääräistä.

Kuva 2. Aineistolähde: https://en.wikipedia.org/wiki/2016_Atlantic_hurricane_season

Kuva 2. Hurrikaaniveikkaukset vuodelle 2016. Aineistolähde: https://en.wikipedia.org/wiki/2016_Atlantic_hurricane_season

Etukäteen tehdyissä hurrikaaniveikkauksissa näillä näkymin oma kiinteä veikkaukseni on mitalisijoilla, mutta jos hurrikaaneja tulee lisää, se saattaa jopa olla lähinnä oikein. Koska parina aiempana vuotena veikkaukseni on ollut osuvuudeltaan häntäpäässä, kiinteän veikkauksen paremmuudesta ei voi vielä puhua. Sen sijaan voi alkaa arvelemaan, olisiko kiinteä pitkäaikaisveikkaus kaikkiin käytännön tilanteisiin riittävä. Eiväthän nuo virallisten veikkausorganisaatioidenkaan veikkaukset kerro, mihin ne hurrikaanit iskevät, eli niiden pohjalta ei voi juuri parempia valmisteluja tehdä silloinkaan, kun niiden veikkaama myrskylukumäärä osuu oikeaan. Näistä veikkauksista on sitten iso harppaus kuvan 1 rataennusteeseen. Rataennusteet palvelevat myrskyyn varautumista useimmin varsin hyvin. Jos hurrikaanin rata jää merelle, mitään vahinkoa ei yleensä koidu näin satelliittiaikakaudella.

Globaali syklonitilasto tältä vuodelta kertoo (Linkki), että vuosi on ollut melko keskinkertainen niin myrskyjen lukumäärältä ja kokonaisenergialta. Suurhurrikaanien pitempiaikainen vuosienergian loiva kasvu näyttäisi olevan ainoa uhkakuva. Senhän ilmastotiede nyt väittää johtuvan ilmastonlämpenemisestä, kun syklonien lukumäärän lisääntymispelottelu on ilmeisestikin hylätty. Kyse oli kaiketi vain havaintojen tarkentumisesta, kun merelliset syklonit jäivät ennen satelliittiaikakautta joskus havaitsematta.

 

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.