Kaivosalan uutisia Suomesta


Uusi kultalöytö Suomesta

IS/Taloussanomat uutisoivat uudesta kultalöydöstä Suomessa (Linkki) ja samalla siitä, ettei löytö juurikaan hyödytä maatamme. Tämä taas johtuu kaivoslaistamme, josta vieraskynäilijäni kirjoittikin 1½ vuotta sitten viisiosaisen kirjoitussarjan (Linkki). On maamme köyhä, siksi jää … mutta mistä se järjen köyhyys johtuu?

Talvivaaran kaivosvedet eivät ole aiheuttaneet pitempiaikaista vahinkoa vesistöille

Aikoinaan kohistiin Talvivaaran kaivoksen ja rikastamon päästöistä Suomen suurimpana ympäristökatastrofina. Nyt alajuoksun vedet näyttävät melko normaaleilta vertailuvesistöihin nähden (Linkki). Elohopeapitoisuudet ovat alanjuoksun vesistöjen kaloissa korkeammat kuin vertailuvesistöissä, mutta vain Oulujärven vesistössä. Vuoksen vesistön vertailujärvessä, Ukonjärvessä, on kaikista korkeimmat kalojen elohopeapitoisuudet vesistöalueella (LinkkiPDF). Tämä saattaa ajattelemaan, että Talvivaaran alajuoksun vesistöissäkin saattaa jokunen järvi olla luontaisesti korkeahkon elohopeapitoisuuden vesiä.

Tähän liittyen kiistanalaisena oleva Talvivaaran aiheuttamien ympäristövahinkojen korjaus, eli ”saastuneiden lähijärvien kunnostus” (Linkki), saattaa viivästyä niin pahasti, ettei mitään kunnostettavaa edes löydetä. Tätä olen jo aiemminkin pelännyt. Esimerkiksi havainto syyskierrosta Nuasjärvellä tukee pelkoani (Linkki). Ilmeisesti noissa vanhemmissakin alajuoksun järvissä syyskierto on toiminut.

Terraframe saa 100 miljoonaa lisää

Pääministeri Sipilä (Kesk.) näkee Talvivaarassa tapahtuneen ihmeen (Linkki). Oppositiojohtaja Ville Niinistö ei näe ihmettä (Linkki). Olisiko ateistin vikaa Villessä? Joka tapauksessa hän lausuu: ”Valtion tehtävä ei ole markkinataloudessa tukea kannattamatonta liiketoimintaa.” Tässähän Ville on varmaan periaatteessa oikeassa, mutta aika paljonhan täällä Suomessa on toimintaa, joka ei ole globaalisti tarkasteltuna taloudellisesti kannattavaa. Osaa niistä Ville tukee, osaa Keskusta pitää tärkeänä, ettei tämä nyt niin iso juttu ole hallitukselle?

Jotain uudistustahan siellä Terraframessa tehdään (Linkki), ei kait tuo ole ihan keksittyä juttua?

Henkilökohtaisena veikkauksenani on, ettei uusi yhtiö ole mikään rahasampo. Jos se olisi, yksityistä rahaakin olisi jo siihen löytynyt.

Uraanista kotimainen polttoainevaihtoehto?

Terraframe haluaa alkaa jalostamaan myös uraania (Linkki), jota Talvivaaran malmissa on pieninä pitoisuuksina. Tuotanto suurinpiirtein riittäsi suomalaisille ydinvoimaloille. Sehän olisi kuitenkin hienoa, jos uraanista tulisi kotimainen energiavaihtoehto. Huoltovarmuus tulee ihan ensimmäisenä mieleen. Valvontaa STUK:in tarkkuudella toki kaipaisin. Tämä onkin ainoa tästä uutiskokoelmasta, joka liittyy myös ilmastoon energiapolitiikan kautta.

Huonoa huumoria

Koska blogini nimi on todella huonoa huumoria, olen yrittänyt kirjoittaa joitakin ihan asiallisia juttuja, kontrastiksikin. Nyt kumminkin on taas huonon huumorin aika. Ruotsalaislähteiden mukaan norjalaiset tutkivat aikoinaan, kumpi on parempi pään suoja, pipo vai kypärä. Molemmat suojavarusteet pudotettiin alas korkealta jyrkänteeltä. Havaintojen mukaan pipo säilyi ihan ehjänä mutta kypärään tuli säröjä.

Kuva 1. Kuvankaappauslähteet: MT/Talvivaara, YLE

Kuva 1. Kuvankaappauslähteet: MT/Talvivaara, YLE

3 responses to “Kaivosalan uutisia Suomesta

 1. VALITAN, että ainakin Windows 10 Edge rutistaa artikkelin kuvan. Vakioselaimeni Firefox näyttää aina oikein. Jos huomaat jotain outoutta blogissani käyttämälläsi selaimella, niin ilmoittele. Mitään tuskin on tehtävissä, mutta…

  Tykkää

 2. MInun ei kai kuuluisi valittaa, koska käyttämäni googlen blogger on itselle ilmainen, mutta ulkoasun muokkaus on siinäkin varsin kömpelöä. Yli 25 vuotta sitten opettelemani lehtien taitto-ohjelmatkin olivat paljon notkeempia. Nyt tuli mieleen, jotta paljonkohan minäkin olen aiheuttanut päästöjä höpisemällä blogissa yli 700 kertaa kaikkine korjailuineen. Ai hurja minua!
  Kaivoksista sen verran, että kyllä Suomi todella on rikas maa. Ei kai meillä muuten olisi varaa lahjoitella mm. tosi rikkaita kultaesiintymiä pois, kenelle vain?

  Liked by 1 henkilö

 3. Nythän tämä on uutisissa taas. Kaivosta ihmeellisesti pyörittävä yritys on nimeltään TERRAFAME, eikä -frame, niinkuin kirjoitin. Tässä yksi linkki aiheeseen:
  http://yle.fi/uutiset/3-9526804
  Ylen uutisointi ihmeestä ei sitten täytäkään JSN:n normeja.

  Konkurssiuutinen:
  http://yle.fi/uutiset/3-9527477

  Sen konkurssiin haettavan kaivosfirman nimi on Talvivaaran kaivososakeyhtiö, eli aiempi kaivoksen pyörittäjä.

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.