Taistelu rahasta ja Marsista


Kuva 1.

Kuva 1.

Nyt näkyy uutisia, että Trumpilla on aikomus rajoittaa Nasan roolia ilmastonmuutoksen tutkimuksessa ja korostaa avaruusmatkailua. Minulla on oma teoria tai kaksikin, miksi näin. Ilmastopolitiikassakin on kyse vallasta ja ilmastoasioiden avainpaikat ovat jo miehitetty Trumpin kannalta väärinajattelijoilla. Trumpille jäisi lähinnä vain maksumiehen rooli, josta olisi vaikea erityisesti ylpeillä. Sen sijaan Mars-matkan järjestämisellä voisi ylpeillä, siinä olisi koko kansakunnan kyvykkyyden osoitusta ja sopivuutta ”Make America Great Again” -teemaan.

Jos muistellaan miltei 50 vuoden takaista Kuun valloitusta, ei sieltä Kuusta oikeastaan mitään hyödyllistä ole löydetty. Ei ainakaan mitään sellaista, minkä löytämistä ei olisi voinut lykätä tulevaisuuteen. Kalliin projektin sivutuotteita on kaiketi muutama tullut maanpäällisille markkinoille. Näitäkin niin vähän, että teflonkin on pitänyt lisätä aiheetta listaan. Vaan sankaritarinoita ja kyvykkyyden osoitusta Apollo-ohjelmasta löytyi. Ehkä se oli osaltaan litistämässä pannukakuksi kommunistis-ateistista tieteellistä maailmankatsomusta, koska jälkimmäinen ei tuottanut mitään niin tieteellis-teknisesti loistavaa kuin osittain kristillispohjainen kapitalismi, jonka juurikin piti olla se häviävä osapuoli marxilaisen teorian ennustamana. Todellisuus vaan osoittautui tämän teorian vastaiseksi. Muistelen, ettei Kiinassa julkaistu uutisia yhdysvaltalaisten kuumatkoista. Tämä uutispimitys olisi pönkittänyt kuollutta yhteiskuntateoriaa.

Onko sitten Mars-matkailussa jotain järkeä? Mielestäni ei. Ei juuri edes siinä mielessä, että Mars-siirtokunta toimisi ihmisen geenipankkina sitä tapausta varten, että täällä aloitetaan kaikki tuhoava ydinsota tai muutoin elämä käy mahdottomaksi Maapallolla. Marsissa kuitenkin se siirtokunnan tuhoutuminen on paljon todennäköisempää. Kuuhun perustettu avaruussiirtokunta ajaisi muuten miltei saman asian todennäköisesti pienemmin kustannuksin. Kuuhunhan se Trumpkin on ensivaiheessa menossa tai paremminkin astronauttinsa lähettämässä.

Raha vaikuttaa edelleen rajalliselta resurssilta, vaikka sitä kuulemma saa pankeissa luotua ihan vain digitaalisesti lukuja kasvattamalla. Tähän yhteyteen sopinee kertomus siitä (Linkki), miten ilmastonvakioinnin kannattajat pyrkivät tuhoamaan tiedemiehen maineen. Tämä tiedemies on professori Roger Pielke Jr.  Näkisin tässäkin taistelua tutkimusrahoituksesta. Poikkeavia tuloksia esittäneen tutkijan mollaaminen on ohjannut rahoitusta lähemmäksi mollaajien lompakkoa. Mikäli Trump tekee uutisissa lupailtuja Nasaa laajempia uudistuksia USA:n ilmastopolitiikassa, tässä on myös mahdollisuus siihen, että ilmeisestikin rehellistä tiedettä tehnyt professori Pielke pääsee parempaan arvoon kuin mollaajansa. Tätä voi ainakin toivoa.

Valitettavasti en usko Trumpin show-miehenä tyytyvän vähemmän näyttäviin, mutta ihmiskunnalle todennäköisesti Mars-matkailua hyödyllisempiin tieteellis-teknisiin projekteihin, joita löytyisi vaikkapa toriumin hyödyntämisessä energiantuotannossa ja merien ottamisessa viljelykäyttöön. Mars kun on sama Mars todennäköisesti vielä tuhannenkin vuoden päästä, mutta sähkökatkot ovat jo nyt arkipäivää nälästä puhumattakaan.

Linkkejä

http://www.express.co.uk/news/world/734474/Donald-Trump-Nasa-climate-change-moon-mission-US (Linkki) The Express uutisoi Trumpin halusta ohjata Nasa ilmastoasioista kuuhun.

http://www.telegraph.co.uk/news/2016/11/20/donald-trump-expected-to-slash-nasas-climate-change-budget-in-fa/ (Linkki) The Telegraph kertoo, että ilmastobudjettia vähennetään, mutta Marsia ei unohdeta.

https://fi.wikipedia.org/wiki/NASA (Linkki) Wikipedia-artikkeli Nasasta.

https://fi.wikipedia.org/wiki/Teflon (Linkki) Esimerkki tuotteesta, joka ei ole avaruustekniikan oheistuote.

https://en.wikipedia.org/wiki/Roger_A._Pielke,_Jr. (Linkki) Wikipedia-artikkeli ilmastotieteilijöiden vainoamasta ympäristöpolitiikan tutkijasta.

http://www.dailycamera.com/top-stories/ci_30510624/roger-pielke-jr-wikileaks-email-climate-change-writings (Linkki) Tuoretta uutisointia ilmastopoliitikkojen kieroilusta tieteellisiä tutkimuksia vastaan.

2 responses to “Taistelu rahasta ja Marsista

 1. Mä kannatan ehdottomasti aurinkokunnan tutkimista. Niillä rahoilla mitä laitetaan ilmiselvän poliittiseen AGW-tutkimukseen saisi aikaan paljon hyvää Mars-tutkimuksessa.

  En tiedä miten Pielkeä pitäisi hyvittää. Minusta jotain pitäisi keksiä. On jotenkin ihan käsittämätöntä, että tutkijoita jotka eivät sovi aktivistien keulakuviksi aletaan oikein huolella jahtaamaan. Tämä kelkka pitäisi kääntää. Epäeettinen käytös on tuotava julkisuuteen ja vastuulliset on laitettava vastuuseen. Trump voi tuoda tähän muutoksen, vaikka en odota hetkeäkään että media yrittäisi näitä tiedeyhteisöä häiriköiviä henkilöitä nostaa tikun nokkaan.

  Trump on henkilö, joka voisi nostaa torium-voimalatekniikan tutkimuksen tieteelliseen kärkeen.

  Olennaista on, että Trump löytää oikeat henkilöt. Republikaaninen puolue tuskin tulee hänen työtään paljon helpottamaan.

  Liked by 1 henkilö

 2. Bush nuorempi myöskin vähensi maapallon havainnoinnin budjettia. Pahat kielet väittivät että syynä on nimenomaisesti halu olla näkemättä ilmastonmuutoksen merkkejä, eli pää pensaaseen vain. Onneksi USA ei ole edes suurin maapallon havainnoija tänä päivänä (Eurooppa on suurin ja Kiinalaiset petraavat koko ajan).

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.