Lokakuussa globaalisti viileni, mutta …


Kuva 1. Ennusteeni ja toteutuma.

Kuva 1. Ennusteeni ja toteutuma.

Globaali viileneminen näkyi lokakuussa siten, että kuukauden keskilämpötila on seuraamassani Gistemp-aineistossa vain asteen sadasosan viileämpi kuin edeltävä syyskuu, mutta vuodentakaisesta lokakuusta sentään n. 0,2 K viileämpi. Eli ettei ollut ennätyslämmin lokakuu, vaan sijoittuu vähäisemmille mitalisijoille tässä aineistossa, tällä hetkellä hopealle. Vuoden 2014 lokakuu kärkkyy kuitenkin vain kolmen sadasosan päässä, joten myöhemmät aineiston tarkennukset voivat vielä muuttaa järjestystä. Kuten jo viimeksi varoitinkin, tämän vuoden syyskuulla ei nyt olekaan ennätysjuhlan paikka, koska vuoden 2014 syyskuu kohosi kärkeen, kuten kuvasta 2 näkyy.

Kuvan 3 mukaan El Niño on ohi, mutta La Niña jäänyt heilumaan rajatilaan. Tämä siis kertoo osaltaan siitä, miksei ilmasto jäähdy enempää.

Kuva 3. Nino3.4-alueen lämpötilahistoriaa. Aineistolähde: BOM

Kuva 3. Nino3.4-alueen lämpötilahistoriaa. Aineistolähde: BOM

Tähän yhteyteen sopinee pieni merijäätarkastelukin, koska globaali merijää on vuodenaikaan nähden niin vähissä, että epäilin kuvassa 4 olevan kyse jostain satelliittivirheestä. Vihertävän nuolen osoittama pinta-alan tippuminen alas kuvaajasta vaikuttaa kuitenkin ihan todelliselta tapahtumalta.

Siinähän ei varsinaisesti ole mitään ihmeellistä, jos merijää on vähissä, kun on ollut pitkään lämmintä. Vieläpä niin, että trooppinen vyöhyke on El Niñon jälkeen jäähtynyt tasaisehkosti, mutta varsinkaan eteläisellä pallonpuoliskolla ei ole mitään viilenemistä nähtävissä. Tätä voinee tarkastella tuosta alimmasta linkkikuvastani oikealta. Eipä se eteläinen pallonpuolisko tosin juuri El Niñoonkaan reagoinut lämmeten. Kuitenkin sellainen mielikuva päässyt syntymään, että lämpö on hiipinyt navoille. Ehkä se sieltä sitten haihtuu ensi vuoden puolella?

Marraskuun raportti toivottavasti pääsee julkisuuteen ennen joulua. Siinä ei olisi tällä tietoa näkyvissä suurta jäähtymistä nykyisestä, vaan pikemminkin puolen vuoden viilenistauko viilenemistauko tässä aineistossa saa jatkoa.

Mainokset

One response to “Lokakuussa globaalisti viileni, mutta …

  1. The Cryosphere Today -linkin kuva on ainakin toistaiseksi poissa, sehän oli artikkelin kuvaa 4 muistuttava, mutta käsittelemätön. Syynä ei ole mikään epäluottamus, vaan vaihto Tanskan ilmatieteenlaitoksen napalämpökuvaan, jossa juuri nyt on uutisarvoista tapahtumaa. Väsyin klikkailemaan WUWT:n merijääsivulle, jossa kuva ei edes päivity.

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.