Nieleekö biosfääri CO2-lisäykset?


Kuva 1.

Kuva 1.

Hieman hämmentyneenä luin tutkielmaa, jossa kerrottiin kasviston yhteyttämisen vaikuttaneen merkittävästi ilmakehän hiilidioksidipitoisuuden kasvuun, aiheuttaen lisäysnopeuden pysähtymisen otsikon mukaan (Linkki). Tutkimus on luotettavan tutkimusorganisaation tuottama ja arvovaltaisella tieteellisellä alustalla julkaistu.  Henkilökohtaisesti olisin sitä iloisempi, mitä enemmän biosfääri sitoisi hiilidioksidia. Tässähän olisi helppo kuitata koko ilmastonvouhotus pelletouhuksi jne. Faktat ovat kuitenkin pidettävä kunniassa ja ristiriitaisen tiedon kanssa pyrittävä jotenkin luovimaan.

Uuden tutkimuksen löytämä tauko ilmakehällisen hiilidioksidin kasvunopeudessa vuosina 2002…2014 on vaikeasti havaittavissa esimerkiksi Mauna Loan mittauksiin pohjaavassa, Climate4you-sivustolta kaappaamassani kuvassa 1. Samanpituisia taukoja löytyisi muiltakin vuosilta.

Mielenkiintoista on kuitenkin se, että nimenomaan fossiilisen hiilidioksidin vuosittainen jäämä ilmakehään on tutkimuksen mukaan alenemassa. Tätähän ei kuvasta 1 voi mitenkään päätellä.

Jos yrittää yhdistää tiedot em. tutkielmasta ja kuvasta 1, niin tulee helposti siihen tulokseen, että tutkielmassa käytetty tarkasteluaika on ollut liian lyhyt. Jos tähän lisää sitten tutkielmassa esitetyn tiedon fossiilisen hiilen vuosijäämän vähenemisestä, niin lopputuloksena on se, että luontaiset biologiset hiilidioksidilähteet ovat mitä ilmeisemmin kiihdyttäneet toimintaansa. Toinen vaihtoehto olisi, että huomiotta jääneet luontaiset fosiilihiilen tuottajat ovat vaimentuneet. Jälkimmäinen on kuitenkin vetoamista havaitsemattomaan ilmiöön, jota  ei voi oikein periaatteessa kehua.

On hyvä myös huomata, että tutkielmassa esitetty kasviston ja maaperän vuosittaisen hiilensidonnan lisäys 1950-luvulta  vuoteen 2000 on parin petagramman luokassa, siis pari gigatonnia hiiltä. Tämä lisäys on edelleen vähemmän kuin ihmisen fossiilihiilen vuosipäästöt, jotka nyttemmin ilmeisestikin ovat luokkaa 7 gigatonnia.

Sehän on jo aika vahvasti näytetty, että maailma vihertyy, kun hiilidioksidipitoisuus ilmakehässä lisääntyy. Nyt esitetty tutkielma saattaa sekin lopulta pitää kutinsa ikäänkuin ennusteena, jos viime vuosien kuvassa 1 kohonneena näkyvä CO2-tuotto ilmakehään onkin luonnollisten syklien  ohimenevä piikki. Tässä vaiheessa en kuitenkaan arvaisi puhua mistään tauosta CO2-tuotannossa, mutta kylläkin hiilidioksidilisäyksen aiheuttamasta  nälkää poistavasta vihertymisestä.

 

Tutkielmaviite: Trevor F Keenan, I. Colin Prentice, Josep G Canadell, Christopher A Williams, Han Wang, Michael Raupach, G. James Collatz. Recent pause in the growth rate of atmospheric CO2 due to enhanced terrestrial carbon uptake. Nature Communications, 2016; 7: 13428 DOI: 10.1038/ncomms13428

Linkkejä
http://newscenter.lbl.gov/2016/11/08/atmospheric-co2-pause/ (Linkki) Berkeley Labsin lehdistötiedote tutkimuksesta.

https://www.sciencedaily.com/releases/2016/11/161108124029.htm (Linkki) Science Dailyn uutisointi asiasta.

https://ilmasto-opas.fi/fi/ilmastonmuutos/ilmio/-/artikkeli/1e92115d-8938-48f2-8687-dc4e3068bdbd/hiilidioksidi-ja-hiilen-kiertokulku.html (Linkki) Monilta kohdiltaan vanhentuneelta vaikuttavaa tietoa hiilidioksidista biosfäärissä, perustuen valikoituihin tutkielmiin. Saisikohan kukaan korjattua?

https://fi.wikipedia.org/wiki/Hiilen_kiertokulku (Linkki) Virheellisesti 30 Gtn:n päästöistä puhuva sivu. Saisikohan kukaan korjattua? Eräs mahdollinen virhelähde näissä lukemissa on se, että hiilitonnien sijasta ilmoitetaankin hiilidioksiditonnit.

Mainokset

3 responses to “Nieleekö biosfääri CO2-lisäykset?

 1. Kirjoitit ”Eräs mahdollinen virhelähde näissä lukemissa on se, että hiilitonnien sijasta ilmoitetaankin hiilidioksiditonnit.”
  Arvelen itsekin siis samaa. Monesti virheelliset tiedot ei ole tietoisesti luotuja, vaikka niitäkin selvästi on niin paljon. Sen sijaan syynä on asiantuntemattomien ja itse faktasta piittaamattomasta tiedon monistusta. Silloin helposti käytetään pahimpia lukuja mitä löytyy. Juurikin 30 Gtn:n hiilipäästö olikin 30 Gtn:n päästöistä hiilidioksidipäästä. Ja jos lasketttiin, puhuttiin nimenomaan hiiltä, niin virhe on nelinkertainen. (Hiilidioksidissa hiiltä 27 %)

  TAIDEOSIO:
  Meidän tulisi oikeastaan sanoittaa uusi laulu:

  Hiil’dioksid on kaunis,
  se kasvin ruokaa on,
  ja kasvit meille siinä hapen antaa,
  ruohonsa eläimen ravinnok’sii
  ja meille kasvit pihvin lisukkeek’si.

  Hiil’dioksid on lämmin,
  se ripauksen palloomme lämpöö lisää
  et voimme täällä elää
  uimarantojammekin käyttää
  ja saunapuita käyttää.

  Turva elämän, luonnon villin ja vapaan,
  on hiil’dioksid,
  siis paistaa aurinko aina,
  suurin lämpökone toimii ympärilläin,
  syö kasvit sen hiil’dioksidin.

  Ja meille kasvit eloaan jakaa
  jotta osaamme eloamme jatkaa
  ihan materialistisin tieteen tiedoin,
  ilman uskovien harhaa,
  ilman greenpeacen potaskaa.

  Hiil’dioksid on kaunis,
  se kasvin ruokaa on,
  ja kasvit meille siinä hapen antaa,
  ruohonsa eläimen ravinnok’sii
  ja meille osansa pihvin lisukkeek’si.

  Parannelkaapa tätä.

  Tykkää

  • Wikipedian luvun alkuperää tutkailin muutamalta taholta ja löysin SS-sivustolta 29 Gtn ja nyt en muista mistä asiasivulta 31 Gtn hiilidioksidipäästöjä. Hyvinkin on voinut olla artikkelin syntyhetkellä se 30 Gtn hiilidioksidina.

   Tykkää

   • Nyt alkaa olla vaikeaa googlata ”hiili ilmasto” -tyyppisiä hakuja. Google on optimoinut haut osumaan ngo-sivustoihin joilla kaupataan häpeilemättä agendaa sekundäärisin argumentein.

    Wiki puolestaan on yhtä hyvä kuin lähteensä. Kovin usein lähde on ngo.

    Liked by 1 henkilö

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.