Trump ja ilmastonvakiointi


Kuva 1. Lähdeviite: By Gage Skidmore, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=51025646

Kuva 1. Lähdeviite: By Gage Skidmore, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=51025646

Entinen demokraatti Donald Trump meni sitten voittamaan USA:n presidentinvaalit republikaanien ehdokkaan, vaikka hänellä ei ollut läheskään sitä määrää rahaa käytettävissään mitä kisassa toiseksi tulleella Hillary Clintonilla, joka on muuten edelleen demokraatti. Köyhäksi ei Trumpiakaan voine epäillä, hän ei vain jäänyt niin suureen kiitollisuudenvelkaan suurelle rahalle kuin Clinton olisi jäänyt.

Roskasaitillahan ei ole ihmisiä juurikaan mollattu, ainoastaan heidän ajatuksiaan, niin että Trumpista henkilönä riittänee sanoa se, että mielestäni hänestä ei saisi panna yleisön nähtäville valokuvia, joissa hän näkyy seisomassa.

Että täyspäiset yhdysvaltalaiset äänestivät joukolla Trumpia, kuvastaa mielestäni sitä, että vallitseviin oloihin ja Obaman aikaansaamiin muutoksiin tyytymättömiä oli runsaasti. Trump oli monelle muutosvaihtoehto parempaan ainakin toiveissa. Hillary Clintonin olisi voinut ajatella jatkavan pitkälti Obaman viitoittamalla tiellä, jonka moni koki kurjistumisen tieksi. Toki myös hyötyjiä Obaman muutoksista on varmaankin ollut useita. Tähänhän tulee sitten jo mukaan ilmastokurjistaminenkin yhtenä osatekijänä. Trump sentään sanoi jotain ilmastotieteen vastaista vaalikampanjassaan tai sitä ennen (Linkki), Clinton ei juurikaan ilmastoasialla hehkuttanut väittelyissä. Näin minä ainakin asian näin.

Mitä Trump sitten tekee ilmastoasioissa, jos saa pitää virkansa edes täydet neljä vuotta? Sitäpä juuri on vaikea ennustaa, koska vaalipuheiden ja virkatekojen yhtäpitävyydestä ei vielä ole mitään näyttöä. Mutta veikkaillaan nyt jotain:

 1. Kaikkia energiamuotoja kohdellaan tasa-arvoisesti valtionhallinnon tukia vähentäen
 2. Pariisin ilmastosopimusta ei peruuteta, mutta sen noudattamiseen suhtaudutaan välinpitämättömästi
 3. Liikennevälineiden osalta valtionhallinnon tukia ja verohelpotuksia vähennetään ja tasapuolistetaan
 4. Kansainvälisille ilmastonvakiointiorganisaatioille annetaan vähemmän tai ei ollenkaan valtionhallinnon dollareita
 5. Maahanmuuton vähentäminen USA:han ja laittomien karkotuksen lähemmäksi päiväntasaajaa hillitsevät globaalin hiilijalanjäljen kasvattamista
 6. Jääkauden torjunta kohoaa esille ihmiskunnan saavutuksena

Kohdat 1…5 voitaneen kohtalaisesti perustella allaolevista linkeistä. Kohta 6 on aivan puhdasta mielikuvitustani, perustuen siihen ajatukseen, että Trumpin ympäristöpropaganda tarvitsee jonkin ilmastonvakiointiin pohjaavan maailmanpelastustarinan vastapainon. Maailman pelastuminen jääkaudelta, todellinen tai keksitty, riittänee vastapainoksi.

Kohta yksi aiheuttanee tuulivoimalarakentamisen vähenemistä tai ehkä pysähtymisen USA:ssa. Kohta kaksi vaikuttanee kohtia 1,3 ja 4 edistävästi. Kohta kolme saattaa sähköautotuotannon vaakalaudalle. Jo nyt olen nähnyt sen suuntaisia uutisia, ettei esimerkiksi Tesla olisi vielä tuottanut oikeasti voittoa. Jäljelle jäisivät ehkä vain pääosin polttomoottoriautotehtaat, joilla sitten olisi muutama sähköautomalli myynnissä ympäristösyistä. Onhan esimerkiksi Toyota jo kertaalleen ilmoittanut (Linkki), ettei sähköautojen tuotanto kannata. Toyotallahan hybridimallit käyvät ympäristömainoksista ja menevät myös kaupaksi. On hyvä huomata, että sähköautoilun päästöt elinkaarimallilla tarkasteluna ovat USA:ssa suuria. Ei erityistä syytä antaa päästöperustaisia verohelpotuksia.

Jos kohta neljä toteutuu, se tarkoittaa sitä, että ilmastoa pilataan vähemmän matkustelemalla massoittain maapallon toiselle puolelle kokoustamaan ilmastoasioissa. Kohta viisi on varmasti kaikkien ilmastosta huolestuneiden kannattama ajatus? Vai eikö?

Clintonin äänekkäimmät vastustajat väittivät Hillaryn sytyttävän maailmansodan presidenttinä. Jos Trump saisi sellaisen aikaiseksi, niin ilmastonongelmien tärkeys laskisi entisestään. Trump on ulkopoliittisesti täysin kokematon, mutta toivottavasti hänellä on järkeä kuunnella asiantuntijoitaan. Sotilaallisen vastuun siirtämispyrkimykset mm. eurooppalaisille valtioille viittaavat nähdäkseni pikemminkin siihen suuntaan, ettei USA olisi osallinen niin monessa sodassa Trumpin kaudella kuin se on ollut rauhannobelisti Obaman aikakaudella.

Lähes aseistamaton Etelä-Ruotsi on tässä kehityskulussa lähellämme oleva ilmastoa pahempi uhkatekijä. Kiinnostaneeko ketään sen valloittaminen vähin uhrauksin? Vastassa saattaisi olla mm. Ruotsin armeijan kaikki 24 tykkiä ja muutamia sukupuolineutraaleja sotilashenkilöitä hiusverkkoineen, mikäli hyökkäystä ei aloitettaisi viikonloppuvapaiden aikaan.

Tulevaisuutta on ollut kuulemma vaikea ennustaa ilman Trumpiakin, mutta Trumpin kera se tuntuu ylivoimaiselta. Parhaassa tapauksessa USA nousee uudella tavalla maailman talousveturiksi ja johtotähdeksi Trumpin ansiosta ja samalla maailma rauhoittuu muutenkin. Huonoin tapaus onkin sitten niin huono, ettei siitä kannata kirjoittaa.

Linkkejä

http://news.nationalgeographic.com/2016/11/president-trump-global-climate-change-denial-environment/ (Linkki) Laadukkaalta vaikuttava artikkeli, jossa on annettu sanansija myös Trumpin ympäristöasiantuntijalle.

http://www.businessinsider.com/donald-trump-climate-change-global-warming-environment-policies-plans-platforms-2016-10?r=US&IR=T&IR=T (Linkki) Artikkeli Trumpin ympäristönäkemyksistä vaalijärkytyksen jälkitunnelmissa.

http://content.usatoday.com/communities/driveon/post/2010/07/obama-pushes-electric-cars-battery-power-this-week-/1 (Linkki) Uutisartikkeli vuodelta 2010 Obaman sähköautosuunnitelmista.

https://en.wikipedia.org/wiki/Plug-in_electric_vehicles_in_the_United_States#Government_support (Linkki) Wikipedia-artikkeli USA:n sähköautoista.

http://nordic.businessinsider.com/heres-where-donald-trump-stands-on-immigration-2016-11?r=US&IR=T (Linkki) Trumpin maahanmuuttopolitiikasta artikkeli.

Mainokset

12 responses to “Trump ja ilmastonvakiointi

 1. Trump selättänee myös jääkauden tulon pelkällä huulienergialla. Hän sentään tiennee, missä ollaan ja mihin menossa. Entisistä maailman johtajista Reagan ei sitä aina matkustellessaan muistanut, eikä Jeltsiniä joka kerta päästetty koneesta ulos.
  Jospa pieni, mutta diplomaattinen Suomi saisi vielä järjestää liennyttävän idän ja lännen huippukokouksen, missä myös Merkel ja Juncker saisivat omat lautaset. Suomi on tuttu ja turvallinen maa Trumpille ja Putinille.

  Tykkää

  • Kyllähän se monellekin suomalaiselle passaisi, että johtajat kokoontuisivat meillä. Juncker, kukas se on? Toki voi lautasen laittaa, jos vieraana on.

   Tykkää

 2. Poiminta Judith Curryn blogista, jossa käsitellään laajasti Trumpin kampanjaa ja siitä esitettyjä väitteitä.
  https://judithcurry.com/2016/11/13/trumping-the-climate/#more-22458
  Eräät Trumpin kampanjan energiaosuuden ydinkohdat luettelona vapaasti kääntäen:
  *Vapautetaan käyttöön USA:n omat 50 triljoonan dollarin arvoiset, avaamattomat liuskeöljy- ja maakaasureservit, ynnä satojen vuosien puhtaat hiilireservit:
  *Amerikka muutetaan ja pidetään täysin riippumattomana minkäänlaisesta energiantuonnista OPEC:ilta tai miltä tahansa maalta joka on vihamielinen USA:n etuja kohtaan
  *Vapautetaan USA:n mantereen ja rannikon edustan alueiden liisaaminen [energiakäyttöön] , poistetaan hiilen hyödyntämisen ja avattujen liuskeöljylähteiden käytön kielto.
  *Edistetään maakaasun ja muiden amerikkalaisten energialähteiden käyttöä, mikä sekä vähentää päästöjä että alentaa energian hintaa ja lisää talouden tehokkuutta.

  Viimeisessä kohdassa hän siis kannattaa win-win energiaratkaisuja eli alennetaan kustannuksia, lisätään varmuutta samalla kun vähennetään päästöjä. Trump haluaa puhdasta vettä ja ilmaa, toki syystäkin Kiinaa moittien.
  Luulisi kelpaavan vihreillekin…

  Tykkää

  • Luulisi kelpaavan vihreillekin…

   Vihreille ei kelpaa mikään oikea energiantuotanto. Missään nimessä ei liuskeöljy, tuskin edes kaasu, vaikka sillä olisi saavutettavissa nopeita etuja.

   Tykkää

  • Nyt tämä alkaa mennä oikeilla jengoilla: minä teen vain pienen aloituksen kuoret ja kommentoijat sitten tuovat täytteet (-; Kiitos vaan.

   Tykkää

 3. Hiilestä tai liuskeesta nyt tuskin tulee mitään koska kaasu on halvempaa, ehkä öljykin jos rajoitukset poistetaan. Hiilikaivostyöläiset jäänevät oman onnensa nojaan.

  Tykkää

  • Tässähän taannoin kirjoittelin Ison-Britannian kivihiilikaivosten tilanteesta. Koska maahan tuodaan kivihiiltä, se kaivaminen on ilmeisestikin kannattamatonta maassa.
   USA:n tilannetta en paikkakuntakohtaisesti tunne, mutta todennäköisesti jo käytössä olevien hiilikaivosten lähistöllä kivihiilivoimala on kannattava laitos (jos CO2-päästöjen hinta on nykykursseissa). Kaasuhan vaatii putkia, eikä niitä ole joka paikkaan vedetty eikä sähkön siirtokaan ole ihan ilmaista. Minulle se maksaa miltei sen minkä energia.

   Tykkää

  • Neuvostoliitto on aina taitanut diplomatian jalon taidon. Jokohan Ruotsi kohta lipeää Natoon? Mun mielestä on aika itsestään selvää, että Suomen ja Ruotsin kuuluisi pyrkiä Natoon. Se tarkoittaa tietysti myös huomattavia lisäpanostuksia puolustukseen, mikä ei varmasti ole haitaksi maantieteen muistaen.

   Tykkää

 4. http://yle.fi/uutiset/3-9641663
  Veikkasin väärin (kohta 2), Trump tod. näk. lähtee Pariisista (sopimuksesta). Seuraukset voivat olla rajuja ilmastonvakiointi-ihmisille, koska olettaa voi, että Trump vetää toiminnalta kaiken rahoituksen, mikä on poistettavissa. Sehän on siinä ja siinä, että onko ilmastonvakiointi kuollut juttu. Hiilineutraalisuus kun ei olekaan finanssineutraalia.

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s