Lämpeneminen aiheuttaa taas kylmenemistä


Kuva 1. Jääkarhu elementissään.

Kuva 1. Jääkarhuja ei sentään uhkaa liiallinen kylmyys

Ilmastotieteen viimeinen sana: ilmastonlämpeneminen aiheuttaa äärimmäisen kylmiä talvia asutulle pohjoiselle vyöhykkeelle (Linkki).  Kyseessä pitäisi olla arktisen suihkuvirtauksen laajempi mutkittelu, jolloin kylmää ilmaa leviää laajemmalla pohjoisnavan lähistön suhteellisesti lämmetessä.

Ilmastopelottelumielessä tämä uusi ilmastotieteen saavutus on kuin tilaustyötä. Onhan aiemmin ilmastotieteen ennustama talvien leudontuminen monellekin pohjoisen asukkaalle edukas vaihtoehto, jota ei suurin surminkaan kannattaisi pyrkiä hillitsemään. Uuden tuloksen käyttökelpoisuutta pelotteluun korostaa myös WUWT-sivuston uutisointi tutkielmasta (Linkki).

Overlandin ja kumppaneiden tutkielman tiivistelmästä käy ilmi, että kyse on äärisäästä. Sehän ei voine olla jatkuva tilanne, vaan välillä on ja toisinaan taas ei, kylmääkin. Tästä ei voine vetää edes sellaista päätelmää, että lumisateiden lisääntyminen lopulta jäähdyttäisi pitempikestoisesti ilmastoa. Jää nyt nähtäväksi, lisääntyykö ne talviset äärisäätkään.

Ihmistekoisen ilmastonmuutoksen voidaan esittää aiheuttavan vaikka millaisia muutoksia (Linkki). Niinpä yksittäisestä lyhytkestoisesta havainnosta ei juuri koskaan voi muodostua vallitsevan käsityksen kumoavaa tulosta. Yli sadan vuoden seurantaan meillä ei taas ole henkilökohtaisia mahdollisuuksia, joten vallitseva oppi on hyvin turvattu pitemmäksi aikaa.

Linkkejä

http://www.nature.com/nclimate/journal/v6/n11/full/nclimate3121.html (Linkki) James E. Overlandin ja kumppaneiden tutkielman tiivistelmä.

9 responses to “Lämpeneminen aiheuttaa taas kylmenemistä

 1. Oimjakonin kylässäkin, Sahan tasavallassa Venäjällä, ihmiset voivat sitten todeta tyynesti, että ilmaston lämpenemisestä se vain johtuu, jos hytisyttää. Saattaa tulla pakkasennätyksiä. Kylmin aiempi arvio sieltä oli -72,2 celsiusta, kylmin mitattu sieltä läheltä oli -67,7. Tavallisina talvina, ennen ilmaston lämpenemistä, on ollut melko leppoisaa -50 asteessa ja siitä alle. Toivottavasti siellä on ulkohuusseissa edes kivasti lämmittävät suomalaiset stryroksi-istuimet.

  Liked by 1 henkilö

  • Pahoittelen vastauskommenttini viivettä. Saapas nähdä, tuleeko pakkasennätystä. Ainakin tuo suihkuvirtaus mutkittelee runsaahkosti, että mikseipä se joskus lisäkylmä osu Oimjakoniinkin. Vaan saattaahan niissä vanhoissakin ennätyksissä olla suihkuvirtauslisä?

   Tykkää

 2. Sanoisivat nyt aivan reilusti, että maailmanloppu tulee jos tutkijoille ei heti makseta X miljoonaa euroa, kärsää kohti. Ja ehkä joku pikku tippi toimittajillekin?

  Siihenhän tällä kaikella pyritään, rahan kiristämiseen pelottelemalla. Pelottelun yksityiskohdat vain vaihtelevat sen mukaan, mitä viimeksi on joku käyttänyt, kaikesta pelottelusta menee teho jos samaa toistetaan kuukaudesta toiseen.

  Liked by 1 henkilö

  • Pelottelun etiikka olisi iso aihe. Varoittamisestahan ne usein puhuvat, paitsi nämä pellenaamarit.
   Itse asiassa, jos tähtitieteilijät kertoisivat ison kiven putoavan Järvenpäähän 97% todennäköisyydellä, lähtisin kykyjeni mukaan lipettiin tapahtuma-ajan lähestyessä. Ilmastotieteilijöiden vastaavantapaiseen ennusteeseen en korvaani lotkauttaisi. Kyse on ennustekykyisyydestä ja ennustustarkkuudesta, jota en ole kovin paljoa ilmastotieteilijöillä havainnut.

   Tykkää

 3. Pohjoisnavan nopea lämpeäminen vaikuttaa suihkuvirtaukseen. Ei kai kukaan kuvitellut että lämpenemisestä ei seuraa mitään muuta kuin asteen osien nousu keskilämpötilassa joka puolella maapalloa?

  Tykkää

 4. Täytyy tässäkin ketjussa olla eri mieltä styrgen kanssa. Arktisen alueen (80N) lämpötila on tällä hetkellä hyvin lähellä 1980-2010 mediaania. Siis ei mitään lampenemistä. Sen sijaan tammi-maalis oli keskimäärin lähes 10 astetta lämpimämpi kuin mediaani. Onko sillä ihmiskunnalle mitään merkitystä jos alueen keskilämpö onkin -20C eikä -30C? Mutta maapallon keskilämpöä se varmasti nostaa. Loppuvuosi onkin sitten seurattu enempi tai vähempi mediaania.
  http://cires1.colorado.edu/~aslater/ARCTIC_TAIR/index_80_t2m.html

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.