Ilmastomallien lämpenemisvirhe onkin alle 97%?


Jos ajatellaan ilmastomalleja ja niiden käyttämistä ilmastopoliittiseen päätöksentekoon, niin ihan olennaisimpia muuttujia on lämpötilan kohoamisnopeus ilmastonmuutoksessa.  Se on sillä tavalla olennainen, ettei siinä esiintyvää virhettä voi juurikaan tasapainottaa toisensuuntaisella virheellä jossakin toisessa muuttujassa, kuten voisi ajatella joidenkin vähäisempien osatekijöiden kohdalla, kuten vaikka pilvipeitteisyyden virhettä voi tasapainottaa virheellä albedossa jne.

Roskasaitin lukijat ovat varmaankin jo havainneet, ettei yli 97% virhe ole mikään ihme ilmastotieteessä. Nyt kuitenkin kuuluu kummia: B. Santerin johtama ilmastotutkijaryhmä onkin saanut tulokseksi (Linkki), että ilmastomallien virhe olisi vain 70% aiemmin saadun 300% sijasta ilmakehän lämpötilan kohoamisnopeudessa.

Suurempaa ilmastomallien virhettä esittäneet ilmastotutkijat, lähinnä John Christy ja Roy W. Spencer, ovat ilmeisestikin pahoittaneet mielensä uudesta tuloksesta (Linkki). Uusi tulos on näköjään saatu uudella satelliittiaineistolla, jota ei ole vielä dokumentoitu. Jotenkin epäkohteliaalta kuulostaa myös se, ettei uudessa tutkimuksessa ole viitattu suuremman virheen antaneeseen vanhempaan tutkimukseen vaikka sen kumoamisesta tai kiistämisestä onkin kyse.

Näkisin tässä vaiheessa viisaaksi ilmastopolitiikassa olettaa, että ilmastotieteen ilmastomalleihin perustuvissa lämpenemisennusteissa on yli 97% virhe. Jos uusi tulos varmentuu uusilla tutkimuksilla, tuota ennustevirhettä voi sitten alentaa 70%.  Myönteisenä puolenahan näinkin isossa virheessä voinee nähdä sen, että vähäisetkin ilmastonvakiointitoimet saattavat näyttää tehokkailta, jos tapahtunutta lämpenemiskehitystä verrataan ilmastomallien antamiin ennusteisiin. Vanha virhe olisi toki antanut suuremman näennäisen tehokertoimen ilmastonvakiointitoimille kuin nyt esitetty pienempi virhe.

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.