Syyskuussa globaalisti viileni, mutta …


Kuva 1. Ennusteeni punaisella ja totetunut Gistemp sinisellä käyrällä

Kuva 1. Ennusteeni punaisella ja toteutunut Gistemp sinisellä käyrällä

Seuraamani globaali Gistemp-lämpötila näyttää loivaa laskua elokuusta syyskuulle tänä vuonna, mutta lämpötilat ovat edelleen mittaushistorian korkeimpia kuukausikohtaisia arvoja tällä mittarilla. Vuoden 2014 arvo on yhden sadasosan alempi, mutta jos vähänkin huomioidaan virherajoja, niin voidaan sanoa, että tämä syyskuu on ennätystä sivuava. Esimerkiksi tämän vuoden kesäkuu onkin nyt viilentynyt Gistemp-aineistossa hieman lisää, jolloin kesäkuun ennätys näyttäisikin jääneen rikkomatta, eikä voi enää edes puhua oikein ennätyksen sivuamisestakaan kesäkuussa. Siksi nytkin lienee liian varhaista alkaa juhlimaan ennätystä syyskuun osalta.

Kuva 2. Kuvankaappaus pe 21.10.2016, lähde: http://data.giss.nasa.gov/gistemp/tabledata_v3/GLB.Ts+dSST.txt

Kuva 2. Kuvankaappaus pe 21.10.2016, lähde: http://data.giss.nasa.gov/gistemp/tabledata_v3/GLB.Ts+dSST.txt

Koska NASA antoi syyskuun tiedot näinkin myöhään lokakuun puolella, niin päivittäisarvoista (linkkipalstaltani) voidaan päätellä, että lokakuu on lämpötilapoikkeamaltaan Gistemp-aineistossa suurinpiirtein elo- ja syyskuun tasolla. Jos loppukuulle sattuu kova lämpökato, niin lokakuu jää vähän alle edellisten kuukausien. Jos lämpötila vähänkin kohoaa loppukuusta, niin lokakuusta tulee kuumin näistä kolmesta kuukaudesta. Lokakuu 2016 jää mitä todennäköisimmin kuitenkin alle lokakuun 2015 ennätyksen.

Mitä ennusteeseeni tulee, niin saan olla tyytyväinen, jos tuo sininen käyrä edes tipahtaa joulukuussa punaisen ennustekäyräni tasolle. Virhesummaa on kertynyt jo sen verran juhlavasti, että toteutuman tulisi mennä kahtena viimeisenä kuukautena kuvaajan nollatason alle, että tuo yläraja-arvioni jäisi voimaan. Ei vaikuta näillä näkymin ollenkaan todennäköiseltä.

Advertisement

One response to “Syyskuussa globaalisti viileni, mutta …

  1. Näinhän se on, sääherra ei tottele ketään. Säät vaihtelevat, sen kai jokainen tietää. Lukuunottamatta niitä hörhöjä jotka tekevät säänvaihteluilla politiikkaa nimittämällä sitä ilmastoksi ja tempaisevat sille syitä, suoraan hatusta. Tai hihasta. Tai hanskasta. Ilmastotieteellinen nimitys: 3H-menetelmä.

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.