Seikkailijoiden laiva ei hukkunut hurrikaanin häntään


Kuva 1.

Kuva 1. Kuvalähteet: NOAA ja http://polarocean.co.uk/tracking/

Vähän reilu kuukausi sitten arvioin, että olisi huonoa tuuria, jos Polar Ocean Challenge -projektin Northabout -paatti uppoaisi johonkin hurrikaanin häntään. Niin ei käynytkään. Kuten kuvasta 1 näkyy, Hurrikaani Nicolen ”häntä” leikkaa vielä myrskyvoimakkuudella Northaboutin reittiä tänään, mutta Northabout saapui jo eilen Bristoliin (Linkki). Minulle tuntemattomasta syystä sivulla puhutaan huomisesta, olisivatko saapumisjuhlat silloin vai onko kierros sekoittanut vuorokausilaskut?

Entäpä sitten? Nortabout ”missasi” hurrikaanin miltei kahdella viikolla. Nykytekniikalla he toki olisivat olleet myrskystä tietoisia ja osanneet väistää tai viivytellä. Että hurrikaani Nicolen vaikutus yltää noinkin pohjoisen ei ole ihan tavanomaista, joten kutinani uhasta oli sentään oikeansuuntainen, joskaan ei ihan oikea-aikainen.

Aiemmin seikkailijoiden laivaa tiiviisti seurannut Tony Heller näyttäisi vaikenevan kummastakin tapauksesta.

Kun tämä navanympäripurjehdus oli motiiviltaan merijäiden vähyyttä osoittava, niin kuva 2 puhuu samaan suuntaan. Vallitsevan hypoteesin mukaan pohjoisten merijäiden tulisi edelleen vähentyä. Saapas nähdä. Tänä vuonna vähäjäisyyteen löytyy syytä myös El Niñosta.

Jos joku on ollut huolissaan pöytäkoneeni virtalähteestä, niin se kuulemma menee takuuseen, mutta on käytettävissäni vasta ehkä ensi viikolla, mahdollisesti.

One response to “Seikkailijoiden laiva ei hukkunut hurrikaanin häntään

  1. Aiemmin seikkailijoiden laivaa tiiviisti seurannut Tony Heller näyttäisi vaikenevan kummastakin tapauksesta.

    Hellerin jutut vaihtelevat jännistä havainnoista ja perusteettomasta toiveikkuudesta salaliittojuttuihin ja aina täydellisen noloon tietämättömyyteen asti, joten ei tämä mikään yllätys ole. Jos olisi käynyt niin, että Northabout olisi päätynyt jäiden vangiksi, Heller ei lopettaisi ikinä tästä riemuitsemista.

    Northabout todistaa yhden jutun: vaikka Jäämeri oli nyt varsin poikkeuksellisen avoin, se on myös varsin jäinen ja ”kesä” on varsin lyhyt.

    Toivottavasti saat koneesi kuntoon pian.

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s