Vähän lisää tuulivoimalamelusta


Kuva 1. Esimerkki äänitasoista tuulivoimalan lähistöllä. Olen ympyröinyt kuvaajaan infraäänitaajuudet.

Kuva 1. Esimerkki äänitasoista tuulivoimalan lähistöllä. Olen ympyröinyt kuvaajaan infraäänitaajuudet.

Tuulivoimaloiden melu ei nyt tunnu jättävänkään minua rauhaan, vaikka pyrkisinkin siitä eroon. Ystävällinen melututkija mm. lähetti infraäänimaallikolle pari artikkelia sähköpostitse vastauksena viestiini. Nämä artikkelit ovat tutkija Turusen johdolla laadittuja ja Ympäristö ja Terveys -lehdessä julkaistuja. Ks. viitteet osio. Vuoden 2015 artikkeli, joka on enempi kirjallisuuskatsaus, voitaneen tiivistää näihin lauseisiin: ”Valitettavasti vaikutuksista on edelleen vähän laadukkaita tieteellisiä tutkimuksia… Kun noudatetaan käytössä olevia ohjearvoja ja toimenpiderajoja, on epätodennäköistä, että merkittäviä terveys- ja hyvinvointihaittoja aiheutuu.”

Tuore artikkeli Turuselta, Tiittaselta ja Lankilta perustuu heidän tekemäänsä tutkimukseen, jossa on kyselyillä selvitetty tuulivoimaloiden koettua haittaa suhteutettuna maanmittaustiedoista saatuun etäisyysarvoon tuulivoimaloista. Etäisyydet luokiteltiin kolmeen luokkaan. Äänenpaineita ei ole mitattu. Johtopäätöksen voinee tiivistää tähän lainaukseen: ”…harva koki tuulivoimamelun häiritsevän paljon oleskelua sisätiloissa (2,6 %) tai nukkumista (2,6 %).” Ulkotiloissa häiriötä koki

Kuvassa 1 on Haminan Summasta mitattu äänimaisema. Infraäänimaallikosta vaikuttaa oudolta, että keskiäänitasot ovat suurimmillaan infraäänipäässä. Näin on kuitenkin tuossa paikassa ja mittausajankohtana ollut luonnostaankin, eivätkä tuulivoimalat näyttäisi tuovan siihen merkittävää lisää. Matalahkojen kuultavien äänien kohdalla tuulivoimalisäys puolestaan on näkyvissä. Mitä pidän myös merkittävänä tietona, on se, että mittaukset todellakin ulottuvat infraäänialueelle, jonka olen vihreällä ympyröinyt kuvaajan asteikolla.

Kaikki hyvin? Ei ihan, koska kohtalainen joukko ihmisiä on saanut oireita, joiden he uskovat johtuvan tuulivoimaloista. Valitettavasti edellä viitattu kyselytutkimus tarkoituksellisesti rajasi kyselyt yhdelle ihmiselle asuntoa kohti, joten siitä ei käy ilmi, kuinka monessa tapauksessa kaikki saman talouden jäsenet kokevat haittaa ja häiriötä. Edellisen tuulimeluartikkelini kommentoija Lahnakoski arveli hirsirakennusten resonoivan sopivien infraäänien vaikutuksesta synnyttäen sen lopullisen ärsytyksen. Jos vaikka näin olisikin, se ei näkyisi tuossa tutkimuksessa.

Linkkejä osiossani on Youtube-video meluasiantuntija Rob Randin esitelmästä. Siinä tulee esille sellainenkin seikka, että ympäristön perusmelutaso vaikuttaa siihen, miten kovaa huutava uusi melunlähde koetaan häiritseväksi. Häiriökynnys on melko vakioisen desibelimäärän verran suuremmalla äänenvoimakkuudella. Tämä sopii Turusen ja kumppaneiden haastattelututkimukseen siinä mielessä, että harvaan asutuilla alueilla tuulivoiman meluhaitat koettiin useammin. Niissähän voisi olettaa taustamelutason olevan alempi kuin tiheämmässä asutuksessa.

Pedersenin ja Wayen vuoden 2004 tutkimuksesta, johon myös Turunen ja Lanki (2015) viittaavat, löytyy ällistyttävä kuvaaja. Sen mukaan tuulivoiman melu koetaan erittäin ärsyttävänä niin pienillä desibelitasoilla, ettei minkään liikenteen melu vielä häiritse samalla tasolla. Itseäni on joskus ärsyttänyt yöllä seinäkellon tikitys. Olisiko melun rytmissäkin joku vika? Vähiten ärsyttävää liikennemelua oli tuossa kuvaajassa rautatien junamelu, vaikka desibelit olivat samat kuin muissakin meluissa. Mistä lienee tuollainenkin johtuu? Ainakin asukkaat voivat valikoitua radan varsiin niin, että ne, joita junamelu häiritsee, eivät yleensä asu radan varrella. Niinhän tuota kuuluu tuulivoimakin vaikuttava, ihmiset lähtevät meluevakkoon. Oikeudenmukaisuutta olisi kuitenkin huomioida etusijalla ne, jotka olivat paikalla ensin.

Yritän pyristellä pois tästä tuulivoimalamelusta. Vaikka en haluakaan ketään moittia, niin minkä sillekään mahtaa, että tulee hieman epävarma olo, jos sama tieteellinen artikkeli kertoo, ettei ole ehkä riittävästi tutkittu ja sitten vakuuttaa, että melunormit ovat Suomessa riittävät. Näyttäisihän ne olevankin kohtalaisen riittävät noin 93% tuulivoimaloiden lähellä asuvista ihmisistä, mutta entäs lopuille? Kuuloa heikentävä unilääkitys päälle, vai? Varovaisuusperiaatteella toimittaisiin ehkä toisin?

Linkkejä

http://www.haminanenergia.fi/files/download/Haminan_Energian_Summan_tuulivoimaloiden_melumittaukset.pdf (LinkkiPDF) Melumittauksia Summasta. Kuvan 1 lähde.

http://tvky.info/tuulivoimaloiden-vaikutukset/ (Linkki) Tuulivoima-kansalaisyhdistyksen esitys asiasta.

https://46640c50-a-62cb3a1a-s-sites.googlegroups.com/site/windvigilancecom/10-05-07NissenbaumMONTPELIERdocument.pdf?attachauth=ANoY7cqQpx52p4CDEgQuD2ejlwIHq-FBeLLF6_fpoq3RgebqDwe5Bovt3-zGZqQsIVY7lZe7cc3DCUQLinOnT2hNjvmoinqc4luIyecUd2XNDXo9e6NGsTt0FwNNNUPQCNBsesU_l8Oct9lHNE7sOW7SScSGk0uN-UX0L3TnyiB2R3Lz4ljANF3XzIXh3cNhZQhFtMIz98KaJW25jnl8ye34BoyTJBly5nTox4Tne6NaIJKJj0Wmunch_G7EMCKeJRJzOoXqOYtN&attredirects=1 (LinkkiPDF) Lääketieteen tohtori Nissenbaumin alustavaa tutkimusta tuulivoimasta kärsineistä.

http://www.energyandpolicy.org/wind-health-impacts-dismissed-in-court/challenge-of-inexpert-experts/dr-michael-nissenbaum/ (Linkki) Tuulienergian kannattajat esittävät kritiikkiä tri Nissenbaumin löydöksiä tai hänen asiantuntijuuttaan kohtaan.

https://docs.wind-watch.org/Pedersen-dose-response-2004.pdf (LinkkiPDF) Tutkielma J. Acoust. Soc. Am., Vol. 116, No. 6, December 2004 E. Pedersen and K. Persson Waye: Annoyance due to wind turbine noise

Meluasiantuntija Rob Rand Youtubessa (Linkki).

Viitteet

Turunen, Lanki. Tuulivoimamelun terveys- ja hyvinvointivaikutukset. Ympäristö ja Terveys-lehti 5 • 2015; ss.76…81.

Turunen, Tiittanen, Lanki. Meluhaittojen kokeminen ja oireilu yhdeksällä tuulivoima-alueella Suomessa. Ympäristö ja Terveys-lehti 5 • 2016; ss.76…81.

5 responses to “Vähän lisää tuulivoimalamelusta

 1. Haitallisimmat infraäänet ovat n. sekunnin välein tulevat paineaaltopulssit. Ne saattavat laukaista stpediusrefleksin, joka vaimentaa ääniaistimusta 10 – 20 dB. Joku kirjoitti havainneensa joskus jonkun nosturin alla, että siitä ei lähtenyt mitään kuultavaa, mutta siinä paikassa kuulo huononi merkittävästi normaaliäänten suhteen.

  Jos kerran sekunnissa kuulo heikkenee hetkeksi, voisin kuvitella, että tuntemus ei ole miellyttävä. Ym. esimerkissä oli melko varmasti kyse stapediusrefleksistä, mutta äänenpainetasosta ei ole mitään tietoa, niin on mahdoton sanoa aiheuttaako tuulivoimapulssit sitä ilmiötä. Stapediusrefleksi laukeaa suunnilleen äänenpainetasoilla 80 – 90 dB.

  Tykkää

 2. Piti vielä sanoa, että kuvan 1. mittausalue lähtee liian suurista taajuuksista. Keskiarvo ei myöskään kuvaa häiritsevyyttä.

  Tykkää

  • Kiitos kommenteistasi. Skaala ei sitten yltänytkään ihan riittävän infraksi, mutta sentään oli suurempia taajuuksia liiaksi (-;
   Juu, yritin vain esittää sen, mitä löysin vailla täyttä ymmärrystä asiasta.

   Tykkää

 3. Hakekaapa tutkimuksia jotka on tehty lenkokentillä. Suihkukoneilla liikennöinnin aloittamisen jälkeen niitä on tehty vuosikymmenten aikana paljonkin ja niissä on aivan selviä tuloksia infraäänten vaikutuksista. Erikoista että näitä tutkimuksia ei ole otettu esille, vaan väitetään että mitään aiheeseen liittyvää tutkimusta ei ole.

  Tykkää

 4. Samoin on laita suihkumoottoreiden korjaus-, kehitys ja suunnittelutoimintojen kanssa. Siellä käytetään koekäyttötiloja, joissa työskentelevillä on infraääniaaltojen vuoksi erilaisia suojauksia. Käytössä on esim. saleilla käytettävästä nostovyöstä heavy duty versio, jonka tarkoituksena on pitää keskivartalon sisuskalut kiinteämmin kasassa ikävien efektien välttämiseksi. Voitte arvata millaisia ilmiöitä värähtelevä suolisto voi saada aikaan ;-)

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.