Happosateet ovat ohitse länsimaissa


Kuva 1. Lähdeviite:  By Nino Barbieri - Own work, CC BY 2.5, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=1609477 Alkuperäinen kuvateksti: Effect of acid rain on statues

Kuva 1. Lähdeviite: By Nino Barbieri – Own work, CC BY 2.5, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=1609477 Alkuperäinen kuvateksti: Effect of acid rain on statues

Tuore tiedeuutisointi kertoo (Linkki), että ilmakehän pH on palautunut esiteolliselle tasolle Grönlannin jäätiköstä mitattuna. Tällöin voidaan sanoa, että happosateet ovat ohitse länsimaisella teollisuusvyöhykkeellä. Lähempänä päiväntasaajaa olevien vyöhykkeiden osalta tilanne saattaa olla vähän toinen varsinkin Aasiassa.

Tätä voitaneen pitää ympäristönsuojelun onnistumisena, joskin taustalla on suodattimien käyttämisen lisäksi sekin, että savupiipputeollisuutta on siirtynyt vapaan saastutuksen vyöhykkeille kauemmaksi napa-alueiden jäätiköistä. Puhutaan hiilivuodosta, joskaan hiilidioksidipäästöt eivät ole happosateen taustalla. Aiemmin vaan kaikki kivihiilestä ja maaöljystä löytynyt rikki poltettiin ja näin saatiin ilmakehässä luonnollisestikin esiintyvän rikkihapon pitoisuudet luonnottoman suuriksi.

Koska rikkihappo on tehokas aerosolinmuodostaja, on myös mahdollista, että globaaleissa ja alueellisissa pintalämpötilojen muutoksissa on nähtävissä rikkihappoa ja edelleen aerosoleja muodostavien rikkioksidipäästöjen muutokset (Linkki). Kööpenhaminalaistutkimus ei ota tähän seikkaan kantaa. Varsinainen tieteellinen uutuushan olikin itseasiassa uusi menetelmä mitata pH-arvoja jäänäytteistä.

Mitä kuvaan 1 tulee, niin varmaan tuossa on happosateillakin ollut osuutta, että patsas on päässyt noin sydäntäsärkevän näköiseksi, mutta ensimmäinen virhe on tietenkin ollut laittaa kipsipatsas ulos säälle alttiiksi.

Linkkejä

http://nyheder.ku.dk/alle_nyheder/2016/09/luftens-syreforurening-er-minimeret-til-foer-industrialiseringen/ (Linkki) Kööpenhaminen yliopiston alkuperäinen lehdistötiedote tutkimuksesta.

https://fi.wikipedia.org/wiki/Happamoituminen (Linkki) Happamoitumisartikkeli, jossa osiona happosateet.  Mielenkiintoisesti happamoituminen on happamaksi muuttumista.

https://en.wikipedia.org/wiki/Acid_rain (Linkki) Happosadeartikkeli englanniksi.

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.