ICG:n 1. ilmastokonferenssi Lontoossa 8.-9.9.2016


Kuva 1.

Kuva 1. Kaapauslähde: http://bambuser.com/v/6448674

Elokuulla lupailin kirjoittaa Independent Committee on Geoethics -järjestön eli ICG tämän kuun 8. ja 9. päivänä pidetystä ilmastokonferenssista  (Linkki).  Nyt tämä uuden organisaation ensimmäinen kokous on pidetty ja videot ovat nähtävissä. Konferenssin järjestäminen on kaiketi ollut melkoinen voimanponnistus järjestöltä, mutta erinäköisistä vastoinkäymisistä huolimatta se on nyt sitten kunnialla pidetty.

Kuvassa 1 näkyvät vasemmalla professori Nils-Axel Mörner ja vähän keskemmällä Christopher Monckton of Brenchley juuri ennen tilaisuuden alkua. Mörner piti konferenssissa kaksi esitelmää, joista ensimmäinen oli minun yllätyksekseni planeettojen ja auringon vuorovaikutuksista. Monckton taas toimi juontajana.

Poimin tähän yhden silmiini sattuneen esityksen, jonka taustoihin hieman enemmän perehdyin. Sillä onkin mielenkiintoinen tarina, josta on julkaistu tuore uutisartikkelikin (Linkki). Kyse on siis Ned Nikolov ja Karl Zellerin esityksestä: A new planetary temperature model and its implication for the Greenhouse theory. Täytyy myöntää, että nimenomaan julkaisuviiveen takia arvelin, ettei juttu pidä täysin vettä. Tuon Washington Postin uutisartikkelin ja videon katsottuani en olekaan enää yhtä epäileväinen.

Nikolov ja Zeller ovat kehittäneet aurinkokunnan kivisille kappaleille kaasukehämallin, joka ennustaa niiden pintalämpötilan 99,6% tarkkuudella. Malli perustuu kappaleiden albedoon, niiden arvioituun pintalämpötilaan kaasukehä poistettuna ja mitattuun pintalämpötilaan ja kaasun paineeseen, muttei kaasukehän koostumukseen. Tämä jättää kasvihuoneilmiölle varsin vähän tilaa, maapallon olosuhteissa vain asteen parin luokkaa. Maapallon tapauksessa kaasukehätön lämpötila on sama kuin Kuun keskimääräinen pintalämpötila.

Jos Nikolovin ja Zellerin mallissa on jokin käyränsovitusjippo, sen lienee pitäisi kaiketi olla joko albedoarvoissa tai sitten ”tyhjän” planeetan lämpötilassa. Vähän vaikea kuitenkaan kuvitella, että kirjoittajat olisivat nämä arvot ihan omasta päästään tuottaneet.

On varmaan hyvä huomata, että monissa astronomisten organisaatioiden nettisivuesityksissä mainitaan runsashiilidioksidisen Marsin vähäisen kasvihuoneilmiön syyksi kaasukehän ohuus. Siis kvalitatiivisella tasolla juuri sama asia kuin mihin N&Z-malli perustuu.

Nikolovin konfrenssiesityksessä oli kuitenkin varsin outo vertaus dieselkoneeseen. Ei ilmakehä lämpiä ainakaan puristuksella. Nimittäin se mitä alas päin tullessa puristuu ja lämpiää, se ylöspäin mennessä jäähtyy paineen alentuessa. Eikähän kaasusäiliössäkään synny lämpöä, vaikka paine voi olla Venuksen luokkaa.

Täytynee perehtyä tähänkin aiheeseen enemmän ja selata kaikki konferenssin esitykset läpi. Niistä saattaa löytyä vielä lisääkin kirjoittamisen aihetta.

Linkkejä

https://www.researchgate.net/publication/305781827_The_London_Conference_Volume_of_Extended_Abstracts_Commentary_Notes_Second_Revised_Edition (Linkki) Virallinen versio konferenssin esityksistä luettavassa muodossa.

https://wattsupwiththat.files.wordpress.com/2016/08/london-conference-volume.pdf (LinkkiPDF) WUWT-sivuston kopio konferenssiohjelmasta.

http://www.deluxetech.co.uk/climate-change-conference-both-days/(Linkki) Sivusto, jossa linkit kunkin esityksen videoon.

http://bambuser.com/v/6448674 (Linkki) Videoita tilaisuudesta löytyy Bambuser-palvelusta.

http://www.wcrp-climate.org/conference2011/posters/C7/C7_Nikolov_M15A.pdf (LinkkiPDF) Nikolovin ja Zellerin posteri vuodelta 2011.

https://tallbloke.wordpress.com/2011/12/28/unified-theory-of-climate-nikolov-and-zeller/ (Linkki) Tallbloke-blogin artikkeli vuodelta 2011 N&Z-kaasukehämallista.

https://wattsupwiththat.com/2011/12/29/unified-theory-of-climate/ (Linkki) WUWT-artikkeli vuodelta 2011.

https://wattsupwiththat.com/2012/01/23/the-mystery-of-equation-8/ (Linkki) Pilasiko Willis koko ihmeen? Siltä vähän näyttää.

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.