Jääkö La Niña tulematta?


Lämpimän El Niñon kylmempi sisar La Niña vaikutti olevan tulossa tämän vuoden loppupuolella, mutta nyt asia näyttääkin olevan varsin epävarmoissa kantimissa. Kuvassa 1 vasemmalla puoliskolla näkyy IRI:n koostama ennusterypäs tammikuulta ja oikealla puolella elokuulta. Jaksoja ASO ja SON (elokuusta marraskuulle) tarkastelemalla nähdään, että hajonta on vähentynyt, mikä on varsin luonnollista, kun elokuulta tehdyt ennusteet ovat ajallisesti lähempänä tarkastelujaksokin. Sen lisäksi uudemmat keskiarvokäyrät ovat aavistuksen kylmempiä, mutta samalla niiden kulmakertoimet ovat nyt lähempänä nollaa. Ennusteiden valossa siis ENSO-alueiden jäähtyminen näyttäisi loppuneen. Vaikka jokin kuukausi menisikin La Niña -tilassa, indeksin ollessa alle -0,5, viisi kuukautta peräkkäin ei vaikuta mitenkään erityisen varmalta. Virallisen ONI-indeksinhän tulee olla tuon La Niña -rajan kylmemmällä puolella juurikin yli viisi kuukautta peräkkäin, että voitaisiin puhua oikeasta La Niñasta (Linkki).

Australian ilmatieteenlaitoksen BOM:in ennustekäyrä kertoo samaa tarinaa (Linkki). BOM käyttää raja-arvona indeksin lukemaa 0,8, jonka alle ei oikein näytettäisi päästävän.

Miten luotettavia sitten ENSO-ennusteet ovat? Kuten kuvasta 1 näkyy, hajontaa on kohtalaisesti, mutta historia kertoo, että toukokuun yli menevissä ennusteissa virheet ovat tavanomaisempia kuin muulloin.

Kuva 2.

Kuva 2.

Kuvassa 2 näkyy ilmanpaine-eroihin perustuvaa SO-indeksiä ja vähemmän mairittelevaa ennustettani tämän indeksin kehityksestä. Käyrään liittyy kuitenkin eräs havainto, joka saattaa osaltaan liittyä tuohon mainittuun ENSO-ennusteiden kevätongelmaan. Loppuvuodet ovat tasaisempia kuin alkuvuodet ja juuri tänä vuonna tasaantuminen tapahtui toukokuun lopulla. Alkuvuodesta laajasti heilahtelevat ilmanpaine-erot kuvastanevat koko eteläisen Tyynenmeren epävakautta, joka sitten useahkosti tasoittuu sikäläisen talven aikana.

La Niñahan on tavallaan voimistunut normaalitila, jolloin mereen sitoutuu lämpöä. Jos se nyt jääkin tulematta, mahdollinen ilmaston jäähtyminen ei sitten ainakaan johdu siitä, että meri keskisellä Tyynellämerellä nieli lämmöt. Tosin juuri nyt näyttää siltä, ettei se jäähtyminen ainakaan ole niin nopeaa kuin olin olettanut.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.