CO2-lisä + ikiroudan sulaminen = metsän kiihtyvää kasvua


Kuva 1. Tutkimusalue ja maisemakuvia. Lähde: http://advances.sciencemag.org/content/2/8/e1501302

Kuva 1. Tutkimusalue ja maisemakuvia. Lähde: http://advances.sciencemag.org/content/2/8/e1501302

Onpa mukava lukea myönteisiä ilmastonmuutosuutisia Science Dailysta (Linkki). Tiibetissä metsä kasvaa kohisten metsärajalla, missä ikiroudan aiheuttama ravinnepula maassa ja hiilidioksidin puute ilmakehässä ovat aiemmin vaivanneet puita. Tämä Oregonin yliopiston tutkijoiden laatima tutkielma on kokonaisuudessaan luettavissa verkossa.

Arktisilta alueilta uskoisin löytyvän vastaavanalaisia kiihtyvän kasvun metsiä. Suomessahan ei ikiroutaa esiinny ainakaan merkittävästi, joten katseet kohdistuvat Kanadan ja Venäjän pohjoiseen metsärajaan. Miksei sieltä ole kuultu vastaavasta? Eikö asiaa ole tutkittu vai onko esimerkiksi Tiibetin korkea ilmanala sittenkin välttämätön ehto tälle kiihtyvälle kasvulle?

Jos puuston ryntäys ikiroudan sulamisalueille esiintyisi laajahkosti myös arktisilla alueilla, sitoutuvan hiilen määrä olisi varsin merkittävä globaalistikin. Muutama vuorenrinne ei vielä tee isoa muutosta hiilen kiertoon, vaikka paikallisesti tuoneekin materiaalia moneen tarpeeseen.

Joka tapauksessa nyt julkaistu tutkielmakin on esimerkki siitä, että positiivisia ilmastonmuutoksen seurauksia esiintyy enemmän kuin on aiemmin tutkimuksissa tuotu esille.

Linkkejä

Tutkielmaviite:

L. C. R. Silva, G. Sun, X. Zhu-Barker, Q. Liang, N. Wu, W. R. Horwath. Tree growth acceleration and expansion of alpine forests: The synergistic effect of atmospheric and edaphic change. Science Advances, 2016; 2 (8): e1501302 DOI: 10.1126/sciadv.1501302

http://advances.sciencemag.org/content/2/8/e1501302 (Linkki) Science Advances -lehden julkaisemana em. tutkielma.

Mainokset

2 responses to “CO2-lisä + ikiroudan sulaminen = metsän kiihtyvää kasvua

  1. Ettei tässä ole kysymys sittenkin vain sukkessiosta? Pohjoinen havumetsä kiertää n. 200 v kunnes tuli sen polttaa, ellei ihmiset kaada ja nopeuta kiertoa.

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s