Atlantin hurrikaanikauden 2016 alkupuolisko vaihteleva


Kuva 1. Lähde: http://www.nhc.noaa.gov/

Kuva 1. Lähde: http://www.nhc.noaa.gov/

Atlannin vuoden 2016 virallisen hurrikaanikauden ajallinen puoliväli on juuri ohitettu, kun kolme ensimmäistä kuukautta on takana. Tilastollinen hurrikaanikauden huippu osuu kalenterissa noin viikon päähän, mutta todennäköisesti kuva 1 kertoo tämän kauden tiheimmän myrskyjakson Atlannilla. Kauden alkupuolisko on ollut vaihteleva sitenkin, että ensimmäinen myrsky oli jo tammikuussa reippaasti virallisen kauden ulkopuolella ja heinäkuu oli hiljaiseloa.

Kuvassa 1 Kap Verden kohdalla on säähäiriö, jolle ennustetaan kahden vuorokauden aikana todennäköisyydellä 0% mahdollisuutta kehittyä trooppiseksi myrskyksi. Häiriö on kuitenkin tyypiltään pyörremyrskyn aihio, joten viikon päästä tietänemme tarkemmin, tuliko siitä trooppista myrskyä.  Virginian rannikolla on trooppinen matalapaine 8, josta piti tulla myrsky, mutta nyt todennäköisyydet ovat hiipumassa. Meksikonlahdella on entinen matalapaine 9, josta onkin sittemmin kehittynyt nimetty trooppinen myrsky Hermine. Se päässee uutisiin, sillä sen rata kulkee ennusteiden mukaan Floridan yli ja sitten rantamailla koilliseen aina Washingtoniin asti. Kuvan 1 ainoa varsinainen hurrikaani on Gaston, joka käväisi jopa luokassa 3, päästen näin tilastoihin suurhurrikaaniksi. Sekin on jo hiipumaan päin, mutta Azoreille saataneen loppuviikosta sentään trooppinen myrsky. Onhan trooppinen myrskykin enemmän kuin ei myrskyä ollenkaan.

Näihin käynnissä oleviin myrskyihin ja matalapaineisiin liittyy muutamia erityispiirteitä. Kuvassa 2 niistä näkyy osa.

Kuva 2. Lähde: http://www.nhc.noaa.gov/

Kuva 2. Lähde: http://www.nhc.noaa.gov/

Kuvassa 2 näkyy Gastonin rataennuste viime perjantailta ja kahden trooppisen matalan rataennusteet viime sunnuntailta. Osuvuutta ennustetuissa radoissa on ollut melkoisesti, sillä kaikki kolme sääilmiötä ovat tehneet ennustetun äkkimutkan koilliseen maanantain-tiistain aikana. Pientä epätarkkuutta ennusteissa on ollut sen suhteen, milloin matalapaine kehittyy trooppiseksi myrskyksi. Matalapaine 8 ei ole tehnyt sitä vieläkään, vaikka ennusteen mukaan siitä piti tulla myrsky jo tiistaina.

Kuva 3. Lähde: http://www.nhc.noaa.gov/

Kuva 3. Lähde: http://www.nhc.noaa.gov/

Kuva 3 on mukana lähinnä kuvaamassa sitä, miten viiden vuorokauden tuulisuusennusteessa myrskyt näyttävät sulautuvan. Tämä sulautuva samanaikaisuus saattaa olla selittämässä sitä, että Gastonin rata oli aiemmin vaikeasti ennustettavissa (Linkki). Vaan ei kaikki myöhemmätkään ennusteet ole ehkä osuneet, kun Gastonin arveltiin iskevän Isoon-Britanniaan (Linkki). Sellainen huomautus lienee myös paikallaan, että Meksikonlahdelta nousevan Herminen rata on uudemmissa ennusteissa enemmän sisämaassa.

Kuva 4. Erilaisia ennusteita hurrikaanikaudesta 2016

Kuva 4. Erilaisia ennusteita hurrikaanikaudesta 2016

Kuvassa 4 vielä perinteinen ennustetaulukko niistä ennusteista, jotka on julkaistu kesäkuun alkuun mennessä kauden myrskymääristä. Vaihtumaton keskimääräisennusteeni näyttää tässä vaiheessa olevan mitalisijoilla, kun myrskyjä on alkanut kauden puoliväliin mennessä 8 ja kokonaisennusteeni on 16.

Ilmaston kannalta pyörremyrskyillä lienee jäähdyttävä vaikutus (Linkki). Tämä olisi ymmärrettävissä sillä perusteella, että pyörremyrsky siirtää nopeasti kosteutta yläilmaan, josta sitten latentti lämpö vapautuu vesisateen muodostuessa. Korkeammalla ilmakehässä oleva lämpö karkaa avaruuteen helpommin kuin merivedessä oleva lämpöenergia. Globaaliin lämpötilaan pyörremyrskyillä ei liene kuitenkaan suurta vaikutusta, koska pyörremyrskyjen energiamäärän vuosittainen vaihtelu ei silmämääräisesti vaikuta globaalin lämpötilan vaihteluun käänteisesti korreloivalta (Linkki). Lukumääräisestihän trooppiset syklonit ovat lievästi laskusuunnalla siltä ajalta, miltä tarkkoja havaintoja on tehty. Globaali lämpötilagradientti välillä tropiikki-napa-alueet on loiventunut, jolloin käyttöenergiaa myrskyille on todennäköisesti vähemmän. Ehkä vaikuttaa sykloneihinkin?

IPCC:nkin vaalima uskomus myrskyjen pahentumisesta Atlantilla saattaa osaltaan perustua väärin tulkittuihin vakuutustilastoihin ja osaltaan siihen, että ennen satelliittikautta myrskyt näyttivät lisääntyvän, mikä johtui kuitenkin havaintojen tarkentumisesta lentoliikenteen tihentyessä. Rajoittumalla johonkin suppeaan alueeseen, kuten Meksikonlahdelle, saattaa edelleenkin löytää myrskyjen pahentumista poimimalla sopivasti rusinoita pullasta. Tähän useiden ilmastotietelijöiden uskomukseen ihmisten on vaikea suhtautua vakavasti (Linkki). Eräs selittävä tekijä sille, ettei myrskyjen lisääntymiseen uskota, on tietenkin sekin, että USA:ssa maaperällä on viime vuosina eletty pitkää myrskytaukoa ainakin suurhurrikaanien osalta (Linkki).

Linkkejä

http://www.nhc.noaa.gov/archive/2016/GASTON_graphics.shtml (Linkki) Hurrikaani Gastonin ennustegalleria

http://www.nhc.noaa.gov/archive/2016/ (Linkki) NOAA:n hurrikaaniarkisto vuodelle 2016

4 responses to “Atlantin hurrikaanikauden 2016 alkupuolisko vaihteleva

 1. Juuri tulleen tiedon mukaan 8 (Eight) luovutti kisan. Näkyy oiikean palstan kuvalinkistäkin.
  Lisäys klo 22.30: Herminestä tuli ainakin hetkiseksi hurrikaani.

  Tykkää

  • Eikä ainoastaan hurrikaani, vaan tuhoisin hurrikaani 30 vuoteen, jos uskomme mitä Yle antaa ymmärtää.

   Miksi Yle valehtelisi, kun harhaan voi johtaa muutenkin.

   Tykkää

   • Niin vähän tulee YLEä seurattua, etten ole huomannut moista.
    Hermine näyttää jo vajonneet ”vain” trooppiseksi myrskyksi, mutta tuhoisahan se silti voi olla. Nimittäin sen rata ennustetaan kulkevaksi rannikon maanpuoleisella reunalla.

    Tykkää

   • Tulipa luettua YLEn nettiuutinen Herminestä. Liioittelua oli kovin näkyvä viittaus suurhurrikaani Kateen vuodelta 1985, koska Hermine nyt on ”pienhurrikaani”. Toki aina löytyy joku, joka pelkää saman toistumista, mutta tarvitseeko sitä uutisena toistaa?
    Vertailuna HeSa kertoi, että Hermine on jo laantunut trooppiseksi myrskyksi, minkä asian YLE kytki etäisempään tulevaisuuteen.
    Ei noita uutisia lukiessa tullut tunnetta, että omaa artikkeliani tarvitsisi hävetä. Ennustinhan ehdollisesti Herminen nousemisen otsikoihin jne.

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.