Vielä aineistojen keskinäisistä korrelaatioista


Kuva 1.

Kuva 1.

Edellisen artikkelin kommenteissa tulikin ehdotus verrata satelliittiaineistoja keskenään, kun sain varsin huonon korrelaation UAH-satelliittiaineiston ja Gistemp-lämpömittariaineiston kuukausipoikkeama-arvojen välillä. Kuvassa 1 on UAH- ja RSS-satelliittiaineistoistoista laskemani vuosikeskiarvojen ja Gistemp- sekä HadSST3-vuosikeskiarvoaineistojen aikasarjat vuodesta 1979 alkaen. Viimeksi mainittu on pelkästään merien pintalämpötilan sarja. Luvut ovat poikkeama-lukemia, mutteivät välttämättä samasta vertailuajasta. Kulmakertoimet ovat kuitenkin vertailukelpoisia. Selitysaste kuvaa tässä lähinnä vain sarjan vaihtelua vuodesta toiseen, mikä ei välttämättä ole virhe ollenkaan.

Kuva 2. Vuosiarvojen korrelaatioita

Kuva 2. Vuosiarvojen korrelaatioita

Kuvassa 2 on sitten aineistosarjojen korrelaatiovertailu. Nyt selitysaste on olennaisin katsottava lukema. Vähän yllättäen kulmakertoimeltaan ”satelliittimainen” meriveden pintalämpötilasarja HadSST3 onkin eniten UAH-sarjasta poikkeava. Aiempaan kuukausiarvojen korrelaatioon verrattuna arvot ovat nyt paremmin korreloivia myös Gistempin kanssa. Tämän selittäisin ainakin osaksi johtuvan siitä, että satelliittien mittaama kohde on sittenkin alempi troposfääri ja siinä on viivettä aivan pintalämpötilojen muutoksiin nähden. Kuukausiarvoissa muutaman päivän viive näkyy vähintään kymmenen kertaa suurempana heittona keskinäisissä vertailuissa kuin vuosiarvoissa. Otan siis aika paljon takaisin edellisen artikkelini pahoja epäilyksiä.

Verratessani muutoin RSS- ja UAH-satelliittiaineistoja kuukausiarvoiltaan, ne olivat keskenään yhteneviä selitysasteen 0,93 mukaisesti. Maa-aineistoissa korrelaation Berkeley Earthin ja HadCRUT4:n osalta oli satelliittiaineiston kanssa samaa luokkaa Gistemp-aineistoon verrattuna. Jos kaikki aineistosarjat olisivat tarkkuudeltaan samassa sarjassa, tulos voisi olla tämän näköinen.  Muitakin selityksiä samansuuruisille selitysasteille voisi löytää, mutta koko korrelaatioero maa-aineiston ja satelliittiaineiston välillä ei silti ole välttämättä UHI-virhettä tms. Pikemminkin voisi sanoa, että UHI-virheelle saa mahdollisesti reippaasti ylimitoitetun yläraja-arvion noiden mittaustapojen kulmakerroinerosta kuvasta 1. Siitä huolimatta lämpötilan kohoamista jää reilusti jäljelle.

Lähivuodet varmistanevat, missä määrin satelliittimittauksissakin näkyvä globaali lämpötilakehitys on aito trendi ja missä määrin se on osa pitkäaikaista aaltoliikettä. Aika monelta taholta on näkynyt väitteitä, että seuraavat vuodet ovat viileämpiä. Tämä on vain laadullinen arvio. Kvantitatiivinen tulos ratkaisee. Jos viileneminen ei vie globaalia lämpötilaa alle tämän vuosituhannen minimin, luontaiset sykliset vaihtelut ovat epätodennäköisempiä selityksiä. Tämähän se on vallitseva ilmastotieteellinen kantakin, että ihmiset ovat ohittaneet luonnon.

Linkkejä

http://images.remss.com/msu/msu_time_series.html (Linkki) RSS-aineiston sivu. Download Data -painikkeella saa tekstimuotoisen sivun esille.

http://data.giss.nasa.gov/gistemp/graphs/ (Linkki) Sivulta löytyy linkki Gistemp-vuosiaineistosarjaan.

https://crudata.uea.ac.uk/cru/data/temperature/ (Linkki) HadSST3-aineistoon löytyy linkki tuolta sivulta.

http://www.nsstc.uah.edu/data/msu/v6.0beta/tlt/uahncdc_lt_6.0beta5.txt (Linkki) UAH-kuukausiaineisto.

 

Advertisement

2 responses to “Vielä aineistojen keskinäisistä korrelaatioista

 1. Käsittääkseni viilenemisennusteet on vedetty mu-tu menetelmällä, tai sitten ollaan ennustettu että aurinko himmenee sen verran että lämmöt tulevat alas. Näitä ennusteita on tullut skeptisistä piireistä ainakin vuodesta 2010 lähtien mutta vielä ei ole tapahtunut mitään vastaavaa..

  Tykkää

  • Noi jäähtymisarvelut on kyllä aika perusteettomia.

   CO2 lisääntyy vielä joten sen puolesta voidaan olettaa luokkaa 0.01 astetta vuodessa nousua. Vuosien 2010-2016 välillä ei voi olettaa havaittavaa AGW-nousua, mutta onhan se mukava että tuli edes El Niño -piikki. Koska lämpenemistähän täällä iltalehtien perusteella odotetaan.

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.