Ilmastonlämpenemisen hengenvaara


Kuva 1. Lähde: http://data.giss.nasa.gov/gistemp/news/20160816/ Lisätty kaksimittajanaa ja suhteellinen lämpötilaosoitin.

Kuva 1. Lähde: http://data.giss.nasa.gov/gistemp/news/20160816/
Lisätty kaksi mittajanaa ja suhteellisen lämpötilan osoitin.

Reilun kuukauden vanha The Guardianin artikkeli kertoo (Linkki), että vuonna 2003 ihmistekoinen ilmastonlämpeneminen tappoi satoja ihmisiä Pariisissa ja Lontoossa. Vaikka tuo tutkimustulos onkin minulle epämiellyttävä, minulla ei ole lähtökohtaisesti syytä epäillä, etteikö tutkimustulos olisi virherajojensa puitteissa kohdillaan. Voiko tästä sitten vetää sen johtopäätöksen, että ilmastonlämpenemistä aiheuttavat ihmiset, kuten ilmastokokouksiin lentokoneella matkustavat ympäristöasiantuntijat, pitäisi asettaa syytteeseen ihmishenkien menetyksistä? Polkupyörällä matkaajat ehkä voitaisiin jättää syyttämättä?

Jos katsomme kuvaa 1, niin se kertoo, että maapallo on siirtynyt vuodesta 1880 puolisentoista asetetta lämpimämpään suuntaan, ainakin Gistemp-aineiston perusteella. Toisaalta kuva 1 on siitä harvinainen, että kerrankin näytetään vuodenaikavaihtelut, jotka ovatkin selkeästi suuremmat vuosittain kuin lämpeneminen miltei 150 vuodessa. Kuvassa 2 näkyy, miten äärikuumat säät tihentyvät keskilämpötilan kohotessa. Tämä on tärkeä näkökohta, sillä jos kysyttäisiin kuvan 1 perusteella, että haluaisitko elää vuoden 1880 keskimääräisessä ilmastossa vai nykyisessä, niin harvapa sitä arvostaisi tuota kylmempää menneisyyttä. Onhan tuon asteikon nollakohta 14°C:een kohdalla, jolloin vuoden 1880 keskimääräinen lämpötila oli alimmillaan kalseahko 11°C:ta. Kukaan tuskin läkähtyy nykyiseen korkeimpaan keskilämpötilaankaan, n. 16°C:een?

Tähän mennessä on ehkä tullut ilmi, että ihmisiä kuolee kuumuuteen, mutta ei kuitenkaan todennäköisestikään maapallon keskilämpötilaa vastaavaan lämpötilaan tai sen muutokseen. Vaan eihän kaikkialla olekaan keskilämpötila, vaan jossain on kuumempaa ja jossain kylmempää.

Haitallisimmat kuumuusmuutokset saanee jotenkin esille hakemalla lämpötilaennätykset vuosittain alueittain. Vaikkei aineistosta saa puhtaasti tappavia helleaaltoja ulos, ennätyshelteet antanevat niistä osviittaa.  Kuvan 3 mukaan syytä huoleen on, sillä vuoden kuumin lämpötila vaikuttaa kasvavan subtrooppisella vyöhykkeellä 4 astetta sadassa vuodessa.

Kuva 3. Vuosittaiset lämpötilaennätykset subtrooppisella pohjoisella alueella.

Kuva 3. Vuosittaiset kuumuusennätykset subtrooppisella pohjoisella alueella.

Vastaavasti vuoden kylmimmät lämpötilat ovat samalla vyöhykkeellä keskimäärin lämpenemässä, kuten kuvasta 4 nähdään.

Kuva 4.

Kuva 4.

Voimme verrata vielä saman paikan enimmäis- ja vähimmäislämpötilojen kehitystä parista kuvasta.

Kuva 5. Al-Golean äärilämpötilakehitys.

Kuva 5. Al-Golean äärilämpötilakehitys.

Kuva 6. Tikanlikin äärilämpötilakehitys.

Kuva 6. Tikanlikin äärilämpötilakehitys.

Ilman isoa muttaa tilanne näyttäisi siltä, että syytteitä alkaa sataa myös minulle yllytyksestä ihmisten hengenmenetyksiin johtavaan toimintaan. Niinpä se iso mutta tuleekin tässä: laajan tutkimuksen mukaan kylmyys tappaa ihmisiä n. 20-kertaisesti lämpimään verrattuna (Linkki). Eikä tässä kyse ole vain arktisesta alueesta, vaan laajemmin asustusta maapallosta. Kuvasta 7 kuitenkin näkyy, että arktisella alueellakin kylmyys ja sen tappavuus on kaikkoamassa. Jos satsaamme tämän kehityksen jarruttamiseen, emmekö silloin ammu itseämme jalkaan?

Vaikka kuumien äärilämpötilojen nousukehitys saattaakin olla joillain seuduin hieman nopeampaa kuin saman paikkakunnan kylmien äärilämpötilojen nousukehitys, jälkimmäinen kuitenkin ehkäisee todennäköisesti selvästi enemmän kuolemia kuin edellinen aiheuttaa.

Kuva 7. Kylmyyskehitystä vyöhykkeittäin ja asemittain. Tminkkka = vyöhykkeen alimpien päivälämpöjen keskiarvokehitys. Tammi=vastaava tammikuulta. Sodank_tammi = Sodankylän alimmat tammikuun lämpötilat, OJMJAKONvmin = Oimjakonin vuosittaiset kylmyysennätykset

Kuva 7. Kylmyyskehitystä vyöhykkeellisesti ja asemittain. Tminkkka = vyöhykkeen alimpien päivälämpöjen keskiarvokehitys. Tammi=vastaava tammikuulta. Sodank_tammi = Sodankylän alimmat tammikuun lämpötilat, OJMJAKONvmin = Oimjakonin vuosittaiset kylmyysennätykset

Nyt ei oikein jaksaisi syyttää vihreitä eläimet ensin -ihmisiäkään ihmisuhreista, sillä tässähän on vähän harakka tervatulla sillalla -tilanne. Jos ilmaston lämpenee, niin kuumuuteen kuolemat lisääntyvät, mutta jos ilmasto jäähtyisi, globaalisti kuolemat lisääntyisivät vielä enemmän. Alussa viittaamani kuolinsyytutkimus oli siten rajattu, ettei kylmyyteen kuolemiset tulleet ollenkaan näkyviin. Kun nekin oli jo aiemmin julkaistussa tutkimuksessa huomioitu, voinee The Guardianin uutista pitää harhauttavana, koska siinä ei kerrota globaalia tilannetta globaalista ilmastonmuutoksesta puhuttaessa. Milteipä voisi Oxfordin tutkijoitakin syyttää olennaisen tiedon salaamisesta, vaikkei kylmyyskuolemat heidän tutkimuksensa rajaukseen jääneetkään. Rusinoiden noukkimista pullasta (cherry picking in English), sitähän tässä tapahtuu.

En mahda mitään sille harmitukselle, että arvovaltaiset julkaisut ja muutkin arvovaltaiset tahot toimivat vakavassa asiassa yksisilmäisen uhkapainotteisesti ja kuumuuskuolemia priorisoiden.

Sekä kylmyyteen että kuumuuteen kuolevat ovat pääosin jo elämänsä ehtoopuolella. Vähemmän kumpaankaan kuolee terveitä lapsia. Kuolema on kuitenkin aina kuolema, eikä murhaakaan arvioida sillä perusteella, mitä uhrilla olisi elämässä ollut mahdollisesti jäljellä.

Näiden äärilämpötilakuolemien ehkäisy vaatii toimenpiteitä. Jos vaikka todellinen ja tapahtunut globaali ilmastonlämpeneminen onkin helpottanut runsaammin sattuvia kylmyyskuolemia, niin harvemmin sattuville kuumuuteen kuolemisille pitäisi silti keksiä jokin paikallinen ehkäisytapa.

Linkkejä

http://data.giss.nasa.gov/gistemp/faq/abs_temp.html (Linkki) Sivu, jolla esiintyy 14°C keskilämpötilana. Kuvan 1 tulkinnan kannalta ei ole suurta merkitystä, vaikka lisätään tai vähennetään pari astetta.

http://www.climatedepot.com/2016/04/07/study-heat-kills-9000-in-usa-and-cold-kills-144000-in-usa/ (Linkki) Climate Depot uutisoi viittaamastani kuolinsyytutkimuksesta.

http://www.hs.fi/ulkomaat/a1470448694301 (Linkki) Helsingin Sanomatkin uutisoi pelkästään kuumuuteen kuolemisista, ei ollenkaan yleisemmästä globaalista äärilämpötilakuolintavasta.

http://www.who.int/mediacentre/factsheets/fs266/en/ (Linkki) Olen hyvin hämmentynyt siitä, että WHO väheksyy kylmyyskuolemia.

Advertisement

5 responses to “Ilmastonlämpenemisen hengenvaara

 1. Englannissakin kuolee ihmisiä paljon enemmän kylmyyteen kuin kuumuuteen.

  Ilmalämpöpumppu on varsin halpa vehje tätä kuumuutta hillitsemään ja sen käyttökustannuksetkin ovat viilentävään suuntaan paljon halvemmat kuin lämmittämisessä.

  Britanniassakin on pakkaskausia, jolloin heidän hatarien talojensa lämjmitys maksaa reilusti. Ulko- ja sisälämpötilojen ero on yli 20 astetta. Viilennystarve taas on vain muutaman asteen. Ilmalämpöpumpun puhallus aiheuttaa vielä lisäviilennystä. Lämmityspuolella ilmaviratus taas tuntuu kylmentävän.

  Liked by 1 henkilö

 2. Ihmisillä on tosiaan aika huono käsitys riskeistä, liittyi ne melkein mihin vain. urheiluistakin taikaa vaarallisin olla esteratsastus ja vaarallisista pihakalusteista uima-allas jne.

  Eikä sinällään mikään ihme, kun toimittajat ja ns. asiantuntijat tekee parhaansa sotkeakseen asioita.
  Tässä yksi hyvä juttu aiheesta.
  https://ilmastotiede.wordpress.com/2014/11/29/prisma-studio-kylmyys-yli-200-kertaa-tappavampi-kuin-kuumus/

  Tutkimustapoja ja metodeja valiten saadaan julkaistavat tlokset näyttämään ihan käänteisiltäkin todellisuuteen nähden, esimerkki kerrotaan tässÄ
  https://ilmastotiede.wordpress.com/2013/10/24/kaksi-tutkimusta-tukholmasta/#more-732
  ja
  https://ilmastotiede.wordpress.com/2013/10/26/tukholma-syndrooma/#more-746
  ja
  https://ilmastotiede.wordpress.com/2014/02/09/tutkimus-lampeneminen-vahentaisi-kuolleisuutta-reilusti/#more-1190

  Yleisesti ottaen tapahtunut lämpeneminen on lisännyt terveyttä ja elinikää. Ja ennustettu ennustettu lämpeneminen lisäisi terveyttä ja elinikää edelleen.

  Tykkää

  • Jotain olen ilmeisesti sekoittanut tässä tietojärjestelmässä, kun kommentit vaativat hyväksyntää, vaikka olisi jo useasti kommentoinut lukija kyseessä. Vaatii vain hieman kärsivällisyyttä, uskoakseni tämä tekninen ongelma korjaantuu.
   Tuo Tukholman tapaus (Vesa T.:n kommentissa) olikin jäänyt minulta huomaamatta. Ei kaiketi vaadi muutoksia artikkelini sisältöön.

   Tykkää

   • Useat linkit lienevät syy

    Yle pisti tänään hyvän syötin:

    ’Koko Helsingin edustan merialueen mittaushistorian korkein keskimääräinen pohjanläheisen veden lämpötila, 9,9 celsius-astetta mitattiin viime vuonna.’

    Onko halokliini mennyt syvemmälle?

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.