Heinäkuussa globaalisti lämpeni, mutta …


Kuva 1. Ennusteeni punaisella ja vuoden 2016 jo tapahtunut lämpötilahistoria sinisellä.

Kuva 1. Ennusteeni punaisella ja vuoden 2016 jo tapahtunut lämpötilahistoria sinisellä.

Ennätysmäinen globaalien kuukausilämpötilojen poikkeama-arvojen laskujakso on nyt ohitse. Heinäkuu oli lämpimämpi kuin kesäkuu ja myös edelleen ennätyslämmin kuukausi useammissa aineistosarjoissa, myös gistemp-aineistossa.

Kuva 2. Kuvankaappauksen lähde: http://data.giss.nasa.gov/gistemp/tabledata_v3/GLB.Ts+dSST.txt

Kuva 2. Kuvankaappaus ti 16.8.2016. Lähde:
http://data.giss.nasa.gov/gistemp/tabledata_v3/GLB.Ts+dSST.txt

Kuvassa 2 tuttuun tapaan gistemp-aineistoa kaapattuna Nasan tarjoamalta sivulta. Pientä elämistä havaittavissa tämän vuoden kk-keskiarvoissa verrattuna heinäkuun kaappaukseen, muttei vuosikeskiarvoissa.

Kuva 3.

Kuva 3.

Kuvassa 3 näkyy vielä Enso- eli El Niño-alueiden meriveden pintalämpötilakehitykset. Laskusuuntaus näyttää jatkuvan, jos ei ehkä ihan niin jyrkkänä kuin aiemmin oletin. Ei täältä ainakaan pitäisi uutta lämpöä puskea ilmakehään.

Heinäkuussa siis globaalisti lämpeni, mutta elokuussa tuskin on sen viileämpää. Tämän päättelen tuosta oikealla näkyvästä globaalien päivälämpötilapoikkeamien kuvaajasta. Se on silmämääräisesti pitänyt yhtä Gistemp-aineiston kanssa sikäli, että viilenemiset ja lämpenemiset näyttäisivät osuvan samoille kuukausille. Juuri nyt päivälämpötilapoikkeama on parisen kymmenystä lämpimämpi kuin heinäkuun enimmäisarvo, joten elokuusta on vaikea ennustaa olennaisesti viileämpää kuin heinäkuusta. Veikkauksen kannalta tämä tilanne tarkoittaa sitä, että Gavinin kvantitatiivinenkin arvio voi vielä osua virherajoihinsa ja tästä vuodesta olisi siten myös tulossa lämpimin vuosi. Silloin olisi ollut veikkauksessani väärässä. Katsotaan nyt ensin kumminkin vuosi loppuun, onhan tuolla käyrässä näkyvissä puolen asteen laskujakin parissa viikossa. Sitten odotellaan vielä jokunen kuukausi, että tulos vakaantuu, ennen kuin tuomio julistetaan.

Advertisement

4 responses to “Heinäkuussa globaalisti lämpeni, mutta …

 1. Tein käppyrän tuosta taulukosta ja huomasin, että 1930-luku on siinä melko tasainen, hiukan jopa viilenemisen puolella. Mitään lämmintä kautta ei ole havaittavissa. Koskiko 1930-luvun lämpöaalto vain Eurooppaa? Jos ei, aineistoa on muokattu voimakkaasti halutun tuloksen aikaansaamiseksi.

  Tykkää

  • Jokainen sukupolvi kirjoittaa historian uusiksi, vai miten sitä sanotaan? Jos tämä pätee myös ilmastohistoriaan, se on hieman huolestuttavaa.

   Tykkää

   • Onhan aineistoa ”korjailtu” aina lätkämailan synnystä lähtien. Mutta raakadata oli aika kauan korjaamatonta, jopa GISS-data. Tämän hetken tilannetta en osaa sanoa, olisi pitänyt silloin imuroida talteen mahdollisimman paljon dataa, jotta voisi verrata. En viitsinyt silloin paneutua asiaan. Harmi.

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.