Ilmastonmuutos vähentänyt metsäpaloja Etelä-Euroopassa?


Tulipa hieman tutustuttua tulipaloihin, niiden tilastointiin ja esiintymisiin. Kimmokkeenani oli CO2 Science -sivuston tutkimusuutinen (Linkki), joka kertoo metsäpalojen vähentyneen Välimeren alueella. Kuva 1 kertoo tämän asian tiivistetysti.

Mikä tässä nyt on yllättävää, niin se, että ihmistekoisen ilmastonmuutoksen olisi pitänyt lisätä metsäpalojen riskiä kuivuuden lisääntyessä (Linkki). Välimerihän on juurikin ollut niitä alueita, joille ilmastonmuutoksen kerrotaan tuoneen kuivuutta. Ensimmäisenä ajatuksenani oli, että olisivatko metsät jo palaneet miltei loppuun, jolloin metsäpalojen väheneminen kuvastaisi vain metsäpinta-alan vähenemistä. Metsien väheneminen onkin globaali kehityssuunta (Linkki). Tutkimuskohteena olevista maista kuitenkin vain Portugalissa metsäpinta-ala on vähentynyt, joten tästä ei selitystä löydy.

Kohtalainen selitys saattaa löytyä asialliselta vaikuttavalta portugalilaiselta verkkosivulta (Linkki), vaikka sillä taitaa ikää olla jo kymmenkunta vuotta. Siellä olevasta kuvasta (Linkki) näkyy, että luonnolliset syyt ovat häviävän pieni osa tulipalojen syistä. Karkeasti puolet on ihmisen vahingossa tai tahallaan sytyttämiä ja iso osa on jäänyt syyltään selvittämättä. Toki on totta, ettei tuhopolttaja kaatosateessa liiku, mutta sää- ja ilmasto-olot eivät kuitenkaan ole itsenäisesti merkittävä tekijä.

Olisin halunnut löytää globaalin metsäpalotilaston aikasarjoineen, mutta enpä löytänyt mitään, mihin olisin voinut luottaa. Kun joissakin tilastoissa oli asuntopalotkin mukana, ei niistä päässyt ilmaston ja metsä- ja maastopalojen riippuvuuksiin käsiksi. Kaiken lisäksi metsäpalotilastoissa saattaa olla muutenkin suurehkoja puutteita (Linkki). Edellä viitatut Etelä-Venäjän metsäpalot ovat kaiketi usein karanneen kulotuksen seurausta. Tässäkin on inhimillinen ulottuvuus sääolojen lisäksi merkittävää. Iso maa, isot toleranssit, näinhän Venäjästä on sanottu. Metsääkin on sikseen runsaasti, ettei ole vaaraa sen loppumisesta, vaikka Hollannin verran palaisi vuosittain. Eikä se metsä taida edes olla pääosin pienviljelijöiden omistuksessa, jolloin huolenpito olisi tarkempaa.

Metsä- tai maastopalot tuottavat isoja otsikoita (Linkki). Mitään varmuutta ei ole, etteikö osa niistä olisi globaalin ilmastonmuutoksen edistämiä. Pikemminkin uskoisin, että onhan toki. Silti tästä ei voi päätellä, että lämpenevä ilmastonmuutos lisäisi metsäpaloja. Nimittäin aika tuoreessa muistissa on se, miten kuivuuspelottelu ilmastopelottelun osana osoittautui liioitteluksi ja valtaosa maan pinnasta oli vihertymässä. Vinous syntyy tulipaloissa siitä, että ne sata ihmistä, jotka jäävät palamatta, koska maastopaloa ei ilmastonmuutoksen vaikutuksesta syttynytkään, eivät ole mikään uutinen. Uutinen on ne kymmenen, jotka kärventyivät jossain toisaalla.

Kuivuuden lisääntymiseen liittyy vielä sellainenkin seikka, että jos vaikkapa jossain Saharan hiekka-aavikolla kuivuus lisääntyy, ei siellä silti metsäpalot lisäänny. Näin huomaammekin, ettei kuivuuden lisääntyminen kuivilla alueilla useinkaan lisää metsäpaloja.

Globaalisti ajatellen pidän jopa todennäköisempänä, että lämpenevä ilmastonmuutos on vähentänyt metsäpaloja kuin lisännyt niitä, joskaan Välimeren metsäpalojen vähenemiseen ei ilmeisestikään ilmastotekijät ole merkittävästi vaikuttaneet. Se, että hiilidioksidi on tehokas tulensammutusaine, ei tässä ole merkittävää, koska CO2-pitoisuudet ovat ilmakehässä merkityksettömiä. Vaan vesihän on myös hyvä syttymisen ehkäisijä ja sitä esiintyy nyt entistä runsaammin entistä laajemmilla alueilla. Luonnollisten tekijöiden merkitys kuitenkin jää vähäiseksi, jos huomioidaan toisaalta palontorjunta ja toisaalta tuhopoltot ja varomaton tulenkäsittely.

Klo 15.10: Korjattu pari kirjoitusvirhettä tms.

Linkkejä

http://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371%2Fjournal.pone.0150663 (Linkki) Viitattu tutkielma. Ilmasto mainittu toistuvasti, muttei epäiltynä metsäpalojen vähentymiseen.

https://fi.wikipedia.org/wiki/Mets%C3%A4palo (Linkki) Artikkeli metsäpaloista. Suomessa ne ovat suuresti vähentyneet viime vuosikymmeninä.

https://ilmasto-opas.fi/fi/ilmastonmuutos/vaikutukset/-/artikkeli/b31431c9-b0f8-4da6-a3e3-0c4f5e3be40d/valimeren-matkailu.html (Linkki) Ilmasto-opas kertoo, että lisääntyvää kuivuutta ja kuumuutta on Välimerellä haitaksi asti. Merenpinnan nousun kerrotaan tuhoavan matkailukohteita, mutta se ei ehkä vielä riitä hillitsemään metsäpaloja?

https://www.sciencedaily.com/releases/2016/02/160211192349.htm (Linkki) Sadannan lisääntyminen on lisännyt pohjavesivaroja.

———————————————-

Mainos!

https://europolterrorism.wordpress.com/

Terrorismi ei liity olennaisesti ilmastoon, mutta tulipalot sentään voivat joskus olla terrorismia. Kirjoitin viime viikolla uuden artikkelin tuohon kerran vuodessa päivittyvään blogiini.

Lupaan, ettei tämä mainos toistu.

———————————————-

5 responses to “Ilmastonmuutos vähentänyt metsäpaloja Etelä-Euroopassa?

 1. Välimerelläkään ei ole havaittavissa mitään yleistä merenpinnan nousun kiihtymistä, mikä voitaisin lukea ilmastonmuutoksen piikkiin. Kreikan rannikolla on näin käynyt, mutta syy on mikä on ja luultavasti suunta muuttuu kohtapuoliin.

  Tykkää

  • Olin itseasiassa varsin hämmentynyt, kun ilmasto-oppaan sivulla puhuttiin merenpinnan kohoamisen haitoista Välimerellä. Kysehän on kuitenkin vain millmetreistä, jos globaalista ilmiöstä on kyse. Arvelin kuitenkin, ettei vaikuta metsäpaloja hillitsevästi.

   Tykkää

   • Minä en ole yhtään hämmentynyt epäolennaisuuksista kasvihuoneilmiöjutuissa. Harhautushan alkaa jo nimestä. Ensin puhutaan Venuksen paksun kaasukehän aiheuttamasta kuumuudesta, joka demagogian mukaan ’sulattaa lyijyn’ ikään kuin Celsius-asteikkoa ei olisi keksitty, sitten uskotellaan että ilmaston muutos on ilmaston lämpenemistä ja kytketään tämä Venuksen fysiikkaan. Lopuksi piirretään anomaliakäyrä liioitellulla pystyakselilla ja vedotaan virheellisesti ’ennennäkemättömän nopeaan’ lämpenemiseen viime vuonna ja mittarina onkin jo sää, ei ilmasto.

    Paremmin voisi kysyä, mitä ’ilmastonmuutos’ ei aiheuttaisi?

    Metsäpalojen toteutumattomuuden takana on antamiesi syiden lisäksi ehkä se, että CO2 lisää kasvin kuivuudensietoa, jolloin palokuormassa saattaa olla enemmän kosteaa lehteä suhteessa palavaan massaan. Ken tietää, mutta ihmisen vaikutus joka tapauksessa on suorempi kuin kasvihuonekaasujen aiheuttaman kasvihuoneilmiön lisä.

    Tykkää

 2. Luin juttusi metsäpaloista eilen ja ihmettelin taas kerran, miksi ei Eurooppaan hankita yhteisesti paljon suurempaa metsäpalojen sammutuskoneiden kapasiteettia, Venäjälläkin niitä tarvittaisiin. Tänään T&T -lehti kertoi, että Kiinassa on tehty maailman suurin lentovene, mikä voi hörpätä 12 tonnia vettä kerralla. Koneen toimintasädekin eli lentoaika on mahtava. Linkki: http://www.tekniikkatalous.fi/innovaatiot/maailman-suurin-lentovene-valmistui-haukkaa-12-tonnia-20-sekunnissa-lentaa-4-500-km-6568997

  Liked by 1 henkilö

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.