Kesäkuussa globaalisti viileni, mutta…


Kuva 1. Ennusteeni (punaisella) ja toteutuma toistaiseksi.

Gistempin aineisto päivittyi tässä heinäkuussa vasta 19. päivänä ja siksi ennusteeni seurantaraportointikaan ei ole ihan kuun puolivälissä, kuten kesäkuussa lupasin. Mitään tuskin on hävitty. Lisäilin kuvaajaan 15 sadasosa-asteen vaihteluvälitikut, jotka ovat kuitenkin vain alaspäin, koska ennusteeni on paremminkin ylärajaennuste kuin keskiarvo. Ehdin jo hätääntyä, että sininen toteutuma seuraa liian tarkasti ennustettani. Silloinhan kaikki epäilisivät, että piirtelin käyräni jälkikäteen tai jotenkin muuten huijaten. Nyt menossa oleva heinäkuu poistanee tuon epäilyn, sillä lämpötila ei ole ainakaan laskenut, kun seuraa sitä tuosta oikean palstan päivittäisestä käyrästä.

Ehkä on myös hyvä huomauttaa, ettei huhtikuu ole ennuste, vaan alunperin toteutuman kanssa samaksi merkitty ennusteen alkupiste. Todellisuus vaan on sittemmin muuttunut joitakin asteen sadasosia, jolloin kuvaajassa näkyy pieni ero. Pientä muutosta on tapahtunut myös alkuvuoden osalta toteutumassa Gistemp-aineiston kesäkuun arvojen mukaan, mutta nämä pienet korjaukset tuskin ratkaisevasti vaikuttavat lopputulokseen.

Tämä heinäkuu, jolle ei kuvassa 1 tietenkään ole vielä toteutuma-arvoa, näyttäisi menevän ennakkotietojen valossa suurinpiirtein 80:n tasossa. Tämä tarkoittaa, että Gavin pysyy vielä mukana kisassa.  Alkuideahan tälle veikkaukselleni oli kisata Gavinin veikkauksen kanssa. Huonossa tapauksessa toteutuma lopulta sattuu siihen väliin, jota kumpikaan ei ole ennustanut. Katson sen sitten tappiokseni, koska tuolloin kuitenkin vuosi 2016 on lämpimämpi kuin vuosi 2015. Sitä en sen sijaan vielä sano lopulliseksi tappiokseni, että kuukausiarvoissani tulee ohilaukauksia.

Kuvassa 2 näkyy Gistemp-aineiston viimeisimpien vuosien arvot 19.7.2016 kaapattuna. Esimerkiksi vuosi 2015 on lämmennyt yhden sadasosa kelvinin kesäkuusta heinäkuulle. Huomioiden tuo toleranssi, voitaneen tämän vuoden kesäkuu katsoa samanlämpöiseksi vuoden 2015 ennätyslämpimän kesäkuun kanssa mittaustarkkuuden puitteissa tässä aineistossa. Moyhu-linkistä katsottuna kesäkuu 2016 näyttää yleensä aineistoissa olleen aavistuksen lämpimämpi kuin kesäkuu 2015.

Helmikuulta kesäkuulle tapahtunut ennätysmäinen globaalin kuukausipoikkeamalämpötilan lasku näyttäisi nyt ennakkotietojen valossa vähintäänkin hidastuvan. Riippuu tietenkin heinäkuun viimeisistä päivistäkin, mutta yli 0,1 kelvinin pudotus kesäkuusta heinäkuulle vaikuttaa epätodennäköiseltä. Saapas nähdä, uutisoiko mikään tiedotusväline tuota ennätysjäähtymistä.

Mainokset

2 responses to “Kesäkuussa globaalisti viileni, mutta…

    • Bob on nimi, ei nimimerkki. Kirjoittanut jonkun kirjankin. Samaa mieltä punaisen langan puutteesta.

      OT Yle julistaa päästötavoitteita 2020-luvulle by EU. Kovin on höpöä.

      Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.