Organohalidit ovatkin luonnonaineita


Kuva 1. Kloorimetaanimolekyyli 3D-piirroksena. Kuvapohja: Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=1017311

Kuva 1. Kloorimetaanimolekyyli 3D-piirroksena. Kuvapohja: Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=1017311

Taannoin (22. elokuuta 2014) täällä Roskasaitillakin arvelin, ettei hiilitetrakloridia syntyisi luonnonprosesseissa. Vaikkei nyt ole juuri hiilitetrakloridista tullutkaan tietooni uutisia, niin yleisesti ottaen lukuisten organohalidien biosynteesiä tapahtuu maaperässä ihan ilman ihmisen osuutta asiaan, kuten uusi Tübingenin yliopiston tutkimus kertoo (Linkki). Tutkimuksessa etsittiin halogenointi- tai dehalogenointientsyymejä vastaavia DNA-jaksoja. Niitä löydettiin runsaasti, joka viittaa vahvasti siihen suuntaan, että myös yhdisteiden synteesejä tapahtuu runsaasti.

Uutuusarvoa tutkimuksessa on ainakin siltä osin, että entsymaattista kapasiteettia organohalidien synteesiin ja hajottamiseen on metsäluonnossakin runsaasti. Aiemmin tätä on havaittu enimmäkseen suolajärvistä ja meristä.  Tutkimuksessa ei tehty havaintoja todellisista halogenoitujen yhdisteiden virtauksista ilmakehään, mutta uutisoinnissa viitattiin ilmastoon ja otsoniaukkoon.

Tämä tutkimus voi muokata ihmisten ajatuksia luonnosta enemmän kuin monikaan muu tutkimus. Esimerkiksi kemikaalikammoisille ihmisille kaikki ihmisen kemiallisesti syntetisoima on helpostikin saastuttavaa ja luonnon tuottama puhdasta. Halogenoidut hiilivedyt ja muut organohalidit ovat olleet tyypillisiä saasteita. Mielikuva näistä yhdisteistä saasteina on siinä määrin syvä, että jopa nyt julkaistun tutkielman lehdistötiedotteessa puhutaan saasteista.

Toisaalta nyt saattaa tulla suurehkoja korjaustarpeita varsinkin otsoniaukkoon vaikuttaviin tekijöihin, mutta muutoinkin ilmaston hivenkemiaan. Tähän saakka on voitu kaataa ihmisen syyksi sellaisia esiintymiä, joissa luontainen tuotanto onkin merkittävää. Tämä ihmisen syyllistämismekanismihan menee niin, että lasketaan tunnetut luontaiset lähteet ja vähennetään niiden osuus mitatusta pitoisuudesta. Kaikki loppu kaadetaan ihmisen syyksi, vaikka pitäisi tehdä varaus vielä tuntemattomille luontaisille tekijöillekin.

 

Artikkeliviite: Weigold, P. et al. A metagenomic-based survey of microbial (de)halogenation potential in a German forest soil. Sci. Rep. 6, 28958; doi: 10.1038/srep28958 (2016).

Linkkejä

https://fi.wikipedia.org/wiki/Organohalogeenit (Linkki) Lyhyt Wikipedia-artikkeli. Englanniksi löytyy sitten enemmän tietoa Wikipediastakin.

http://www.alphagalileo.org/ViewItem.aspx?ItemId=165741&CultureCode=en (Linkki)  Tübingenin yliopisto tekee historiaa esittämällä otsikossaan luonnon olevan saastuttaja.

https://www.sciencedaily.com/releases/2016/07/160701094657.htm (Linkki) SD:n artikkeli, joka on tutkimusorganisaation lehdistötiedotteen kopio.

 

 

 

Mainokset

One response to “Organohalidit ovatkin luonnonaineita

 1. Sanoit: ”Esimerkiksi kemikaalikammoisille ihmisille kaikki ihmisen kemiallisesti syntetisoima on helpostikin saastuttavaa ja luonnon tuottama puhdasta.”

  Näinpä on. Kun luonnon kasvi, koralli tms. käy kemikaalista sotaa kilpailijoitaan vastaa, se on ihanaa luonnon elinvoimaisuutta ja monimuotoisuutta luontosatuilijoiden suussa. Vaan jos ihminen sitä tekee, se on automaattisesti mitä lie kauheutta. Greenpeace-klaanin ajatushautomoissa automaattisen idioottimaisesti. Jumalan luoman maailmanjärjestyksen pohjalta.

  Tähän on toki heti lisättävä, etteikö olisi niin, että tehokas teollinen kemikaalituotanto ja levitys voi vaarantaa entisen luonnonjärjestyksen hyviäkin puolia, vaikka aluksi olisikin tarkoitus torjua vain niitä huonoja puolia. Eli seuranta ja korjaukset välttämättömiä on.

  Mutta kuitenkin siis: Kemikaali käsite sinällään ei ole luonnotonta eikä pahaa.

  Sanoit myös: ”Toisaalta nyt saattaa tulla suurehkoja korjaustarpeita varsinkin otsoniaukkoon vaikuttaviin tekijöihin, mutta muutoinkin ilmaston hivenkemiaan. ”

  Näinpä. Äsken pyöri uutinen, että pelätty Antarktikan otsoniaukko olisi supistunut. Kuitenkin uutisessa pyöriteltiin ajatusta, että jokin iso tulivuorenpurkaus yksin voisi muuttaa kehityksen toiseksi. ??? Kuinka niin siis? Jospa ne luonnon prosessit onkin itse asiassa olleet paljon hallitsevampia, kuin pelkoväittämissä on ohjattu kansan ymmärrystä.

  Pinatubon jälkeen on ollut pari kymmentä vuotta ilman suuria tulivuoren purkauksia. Erityisen rauhallinen jakso siis noin yleisesti ottaen. Ei siis otsoniaukkovaikutusta sieltä, eikä eikä myöskään myöskään viilentävää vaikutusta ilmastoon yleensäkään! Siltikään eipä juuri lämpiä.

  Liked by 1 henkilö

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.