Kuninkaallista koijausta vedyllä


Kuva 1. Veden elektrolyysin periaate. Lähdeviite: Di HeNRyKus - commons, Pubblico dominio, https://it.wikipedia.org/w/index.php?curid=2155044

Kuva 1. Veden elektrolyysin periaate. Lähdeviite: Di HeNRyKus – commons, Pubblico dominio, https://it.wikipedia.org/w/index.php?curid=2155044

Energiateknisesti ajatellen vety on maapallon olosuhteissa energiansiirtoon käytettävissä oleva materiaali, eikä energialähde, kuten vaikkapa maakaasu. Niinpä vetykaasua tulisikin ennemminkin verrata sähkövirtaan ja sen elektroneihin kuin varsinaisiin polttoaineisiin. Ja kokemus osoittaa, että elektroneja on helpompi siirtää kuin vetyä. Tämä havainto jo asettaa kiinteissä kohteissa vetyteknologian tai -talouden varsin kyseenalaiseen kilpailuasemaan. Liikkuvissa kohteissa, kuten ajoneuvoissa, vety taas kilpailee mm. sähköakkujen kanssa. Tämä ei ole aivan yhtä toivoton tilanne, mutta kuten saatamme havaita, sähköautoja on kohtalaisesti liikenteessä, vetyautot ovat lähinnä prototyyppejä.

Tällä hetkellä maapallolla valmistetusta vedystä valtaosa on tuotettu fossiilisista hiilivedyistä höyryreformoinnilla. Myös kuvan 1 esittämällä elektrolyysillä voidaan tuottaa erittäin puhdasta vetykaasua, mutta elektrolyysivedyn tuotantokustannukset ovat lähes kolminkertaiset höyryreformointiin verrattuna, vaikka teollisen elektrolyysin energiahyötysuhde onkin yli 80%. Valmistettu vetykaasu voitaneen katsoa fossiiliseksi tuotteeksi, kun sähkö on tuotettu pääosin kivihiilellä.

Sitä en sitten tässä osaa sanoa, miksei vähähiilistä vetypolttoainetta valmisteta biokaasusta höyryreformoinnilla. Ehkäpä syynä on se, ettei ole mitään mieltä vaihtaa kaasumaista polttoainetta toiseksi tuhlaten muunnokseen energiaa?

Vaikka näkyvissä ei ole mitään järkisyytä, miksi ihmiskunta siirtyisi epäkäytännölliseen vetytalouteen, harhainen mielikuva puhtaasta energiamuodosta, jossa jätteenä on vain vettä, kannustaa aina vain uusiin tutkimuksiin ja artikkeleihin. Tämänkertaiset yrittäjät löytyvät Ruotsista, KTH:sta. Joukko Kuninkaallisen teknisen korkeakoulun tutkijoita on saanut tehokkaan veden elektrolyysin anodikatalyytin valmistettua nikkeli-vanadiini-materiaalista (Linkki). Se, että tämä sinänsä ansiokas tutkimustulos uutisoidaan halvempana tapana valmistaa suuressa mitassa vetyä vedestä (Linkki), on mielestäni koijausta. Koijausta ensiksikin siksi, ettei veden elektrolyysi ole lähelläkään edullisinta vedynvalmistusmenetelmää ja toisekseen siksi, että jo käytössä olleilla suhteellisen edullisilla nikkelipohjaisilla katalyyteillä on saavutettu niin hyvä energiahyötysuhde, etteivät pienet parannukset tee tuotteesta ratkaisevasti edullisempaa. Ei edes 99% hyötysuhteen saavuttaminen tekisi elektrolyyttivetyä tuotteena paljoakaan kilpailukykyisemmäksi polttoaineena. Eihän maakaasustakaan valmistettu vety pärjää polttoainekilpailussa.

Sanomattakin selvää, etteivät koijarit esitä edes karkeita kustannuslaskelmia.

Ettei tulisi moitittua rakkaita naapureitamme ihan emäkoijareiksi, pitänee tähän ottaa vertailuksi kaupallisen Kurzweil-älykiihdyttimen vetykoijaus (Linkki). Vetyä väitetään syntyvän ilman fossiilisia polttoaineita, paitsi ”Except for the relatively small amount of fuel used in providing a voltage source.” Eli vain virtalähteen energia on fossiilista, mikä tarkoittaa, että kaikki valmistetusta vedystä saatava energia on fossiilista! Nämä ne vasta ovatkin niitä emäkoijareita! Niitähän ilmastonvakiointiteollisuus tuottaa tukuttain.

Linkkejä

https://www.sciencedaily.com/releases/2016/06/160627095937.htm (Linkki) Science Daily uutisoi asiasta koijaten.

https://fi.wikipedia.org/wiki/Elektrolyysi#Teollinen_k.C3.A4ytt.C3.B6 (Linkki) Wikipedia kertoo, että teollisessa käytössä veden elektrolyysin hyötysuhde on jo yli 80%.

https://www.tut.fi/smg/tp/kandidaatintyot/syksy2008/heli.yrjanainen.pdf (LinkkiPDF) Heli Yrjänäisen kandityö, jossa yleistietoa vedynvalmistustekniikoista. Oikolukua: ”kaasu- ja nestevetyjen”  po. kaasu- ja nestehiilivetyjen

http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0100-40422013000800017 (Linkki) Katalyyttikustannukset eivät vaikuta kriittisiltä teollisessa veden elektrolyysissä.

http://www.greenoptimistic.com/gridshift-electrolysis-catalyst-20100519/ (Linkki) Katalyyttien halpuutta on hehkuteltu aiemminkin.

http://news.stanford.edu/2015/06/23/water-splitter-catalyst-062315/ (Linkki) Katalyyttien halpuutta on hehkuteltu useamminkin.

http://www.nature.com/ncomms/2014/140822/ncomms5695/full/ncomms5695.html (Linkki) Kurzweil-emäkoijareiden viittaamassa tutkimuksessa ei sinänsä ole vikaa.

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.