Iso naula ikiroutapelottelun arkkuun


Kuva 1. Metaanipitoisuudet ilmakehässä maan pinnalla.Kuvalähde: Wikipedia

Kuva 1. Metaanipitoisuudet ilmakehässä maan pinnalla.Kuvalähde: Wikipedia

Exeterin yliopisto on julkaissut lehdistötiedotteen tutkijoidensa johtamasta laajasta ikirouta-alueiden metaanipäästötutkimuksesta (Linkki).  Olennainen tulos tutkimuksessa oli, että metaanipäästöt ilmakehään ovat mitättömiä anaerobisissa märissä olosuhteissa ja olemattomia hapekkaissa kuivissa olosuhteissa. Tutkielmasta uutisoi myös Science Daily em. lehdistötiedotteen kopiolla (Linkki). Ehkäpä tuon olennaisen tuloksen häivyttämiseksi tutkijat puhuvatkin etupäässä vain hiilipäästöistä, jotka siis tarkoittavat pääosin hiilidioksidipäästöjä. Viime vuodelta oleva kuva 1 kertoo samaa asiaa: metaania ei tulvi erityisesti ilmakehään ikirouta-alueilta.

Kuva 2. Ilmakehän metaanipitoisuuden aikasarja. Kuvaviite: By NOAA - http://www.esrl.noaa.gov/gmd/dv/iadv/graph.php?code=MLO&program=ccgg&type=tsParameter: Methane (CH4)Data Type: In-situData Frequency: Monthly AveragesTime Span: AllRaw Data (updated annually every April, so recent data is not represented): ftp://aftp.cmdl.noaa.gov/data/trace_gases/ch4/in-situ/surface/mlo/ch4_mlo_surface-insitu_1_ccgg_month.txt, Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=17730540

Kuva 2. Ilmakehän metaanipitoisuuden aikasarja. Kuvaviite: By NOAA – http://www.esrl.noaa.gov/gmd/dv/iadv/graph.php?code=MLO&program=ccgg&type=tsParameter: Methane (CH4)Data Type: In-situData Frequency: Monthly AveragesTime Span: AllRaw Data (updated annually every April, so recent data is not represented): ftp://aftp.cmdl.noaa.gov/data/trace_gases/ch4/in-situ/surface/mlo/ch4_mlo_surface-insitu_1_ccgg_month.txt, Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=17730540

Kuva 2 kertoo, että ilmakehän metaanipitoisuuden kohoaminen ilmakehässä on nyt palannut 90-luvun tahtiin pienen tauon jälkeen. Metaani on kaiketi ilmakehässä paljon hyödyttömämpi aine kuin hiilidioksidi, joten päästöjen rajoittaminen saattaisi ollakin aiheellista. Kuvan 1 perusteella pahimmat ilmakehän metaanilähteet sijaitsevat kurdialueella päin ja toisaalta Argentiinassa. Kaukana ikiroudasta joka tapauksessa ovat nämä päästölähteet.

Kun tutkielman mukaan hiilidioksidia vapautuu ikirouta-alueilta sitä enemmän, mitä enemmän ne lämpenevät, niin tämä antaa mielenkiintoisen lisän siihen vanhaan havaintoon, että arktiset alueet vihertyvät (Linkki). Tässähän on melko selvästi mekanismi, missä niukkuusravinne joutuu suoraan nälkäisen ”suuhun”, tarkemmin sanottuna ilmarakoon.

Ikirouta ei vaikuta pelotteluista huolimatta olevan mikään erityinen metaanilähde. Vapautuva metaani hapettuu helposti maan pintakerroksissa kasvien tarvitsemaksi hiilidioksidiksi ja toisaalta virtaa kylmissä olosuhteissa mereen ja hapettuu sitten siellä. Kokonaisuutena metaania on ilmakehässä oletettuun luonnontilaan verrattuna runsaasti ja lisäys johtuu hyvin todennäköisesti ihmistoiminasta. Ehkäpä metaanipäästöjä aletaan vähentämään, jos nyt lopultakin ikiroutaharhasta vapaudutaan?

Linkkejä

http://www.nature.com/nclimate/journal/vaop/ncurrent/full/nclimate3054.html (Linkki) Tutkielman tiivistelmä.

https://en.wikipedia.org/wiki/Atmospheric_methane (Linkki) Artikkeli ilmakehän metaanista englanniksi.

Advertisement

2 responses to “Iso naula ikiroutapelottelun arkkuun

 1. Kurdialueilla syödään paljon taateleita ja sipulia. Argentiinassa lihaa ja sipulia. Näissä lisukkeissa on paljon polyfruktoosia ja muita poly- ja oligosakkarideja, jotka eivät imeydy suolistosta. Paksusuolen pöpöt kiittävät pitäen käymisjuhlia ja ”luonnolliset äänekkäät” päästöt juhlistavat aterioinnin sulatusvaihetta … :)
  Se siitä metaanista. Katalysaattoriko ihmisille(kin)?

  Tykkää

  • Ehkä tuossa olisi katalysaattorikauppiaille markkinarako, vai pitääkö sanoa -alue?
   Itse kylläkin ajattelisin, että sellainen kuorellinen entsyymikapseli, joka tehoaisi noihin hiilihydraatteihin, olisi se oikea lääke. Kuoret kapselissa sopivasti liukenevat ja tuotemerkiksi vaikkapa kotoisasti Pieruton.
   Kurdialueilla tosin on aika paljon öljyä, että voisikohan kyse olla siitä, että metaanit lasketaan taivaalle?

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.