Toukokuussa globaalisti viileni, mutta…


Kuva 1. Ennusteeni ja toteutuma toistaiseksi.

Kuva 1. Ennusteeni ja toteutuma toistaiseksi.

Vähän vajaat kaksi kuukautta takaperin ehdotin vedonlyöntiä, ettei tämä vuosi olisi ennätysvuosi lämpötilaltaan. Se ei oikein ottanut tulta, kun kukaan ei lyönyt vastavetoa. Sitten toukokuun 16. päivä tein oman vastaennusteeni Gavinin ennustamalle ennätysvuodelle. Käyttämälläni gistemp-asteikolla vuosi 2015 oli n. 0,86 °C yli vertailukeskiarvon.

Koska kisailu on aina viihdyttävää luullakseni, niin aionkin esittää kunkin kuukauden puolessa välissä vuoden loppuun saakka ja vähän ylikin tilannekatsauksen globaalista lämpötilakehityksestä suhteessa ennusteeseeni tai skenaariooni. En ajatellutkaan, että esimerkiksi loppuvuosi olisi noin suoraviivainen, vaan kyse on keskiarvoistetusta viivasta. Jos lämpötila pysyy keskimäärin veikkausviivani alapuolella, lopputulos on se, ettei vuosi 2016 ole ennätysvuosi lämpötilan suhteen. Vaan lämpötilapoikkema on 0,85 °C tai alle sen.

Gistemp-aineistoa näytettäisiin päivitettävän edellisen kuukauden osalta aina näin seuraavan kuukauden puolivälin tietämissä ensimmäisen kerran. Tuoreehkoissa kuukausissa näyttää olevan aina pientä elämää gistemp-aineistossa, kun sitä elämää näyttäisi olevan harvakseltaan vanhemmissakin arvoissa. Tästä gistemp-arvojen pienestä värinästä johtuen esimerkiksi punainen veikkausviivani eroaa huhtikuun kohdalla toteutumasta, vaikka sen asetinkin alkuunsa  samaksi.

Kuten kuvasta 1 näkyy, olen veikannut riittävän tarkasti ensimmäisen kahdeksasta veikattavasta kuukaudesta. Kun Gavinin veikkauksen vuosikeskiarvon alaraja on tähän gistemp-aineistoon siirrettynä jossain lukeman 95 kohdilla, hän ei suinkaan vielä ole hävinnyt. Onhan alkuvuodesta kertynyt ”reservilämpöä”, jolloin mikäli lämpötilakehitys tasaantuisi lukeman 80 yläpuolelle, hänelle tulisi osuma ja vuosi 2016 olisi selkeästi ennätyskuuma.

Kuvassa 2 näkyy 13.6.2016 vallinnut tilanne käytetyssä gistemp-aineistossa edellisten aiheeseen liittyvien artikkeleiden tapaan rajattuna.

Kuvassa 3 vielä alkuperäinen veikkauskuvaaja.

Kuva 3. Oma ennusteeni vuoden 2016 lämpötilakehitykselle. Toukokuulta.

Kuva 3. Oma ennusteeni vuoden 2016 lämpötilakehitykselle. Toukokuulta.

Toukokuu 2016 oli viileämpi poikkeamana vertailuarvostaan kuin huhtikuu, mutta silti vielä selkeästi ennätyskuuma ainakin gistemp-aineistossa. Kun kerran on veikkaamaan alettu, niin veikkaan sitäkin, että toukokuun ennätyslämpöisyys uutisoidaan paljon näkyvämmin kuin jo tapahtunut poikkeuksellinen lämpötilan lasku, jolle ei ainakaan kesäkuussa näyttäisi vielä tulevan stoppia. Palannemme asiaan heinäkuun puolivälissä.

 

Lisäys ti 21.6.2016 klo 12.20

Gavin2016Ennuste2106 Lievästi päivitetty taulukkolaskentatiedosto, josta kuvaajat löytyvät.

Advertisement

One response to “Toukokuussa globaalisti viileni, mutta…

  1. Nyt alkoi pelottamaan, että ennusteeni osuu niin hyvin, että joku väittää sitä jälkikäteen piirretyltä. Lisäsin siksi taulukkolaskentatiedoston, josta pitäisi olla mahdollista tarkistaa, ettei näin ole tapahtunut. Tiedostossa kuvaajaa 1 on päivitetty siten, että siihen on lisätty vaihteluvälit ennustekäyrään. Koska ennuste on ylärajaennuste, vaihteluväli 15 cK on alaspäin.

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.