Biopolttonesteiden kohtalo Suomessa


Kuva 1.

Kuva 1.

Olen elänyt siinä kuvitelmassa, että nestemäisten biopolttoaineiden eli biopolttonesteiden menestyskulku Suomessa on tasaisen nousujohtoista. Tätä tukevaa uutisointiakin on helppo löytää (Linkki). Tähän nähden BP:n tuore energiaraportti on hämmentävä. Kuvassa 1 ei pienen Suomen biopolttonesteet erotu pohjatasosta. Sensijaan siitä näkyy, että EU:n koko biopolttonesteiden tuotanto on ohittanut Suomen maaöljyn kokonaiskulutuksen. Voisi siis ajatella, että EU:n tuotanto hyvinkin riittäisi siihen, että Suomessa kaikki ajelisivat bionesteillä ja riittäisipä sitä biotuotetta öljypolttimiinkin.

Kuvasta 1 näkyy myös, että EU on maailmanmittakaavassa osuutensa biopolttonesteistä hoitanut, joskaan viime vuosi ei ollut kasvuvuosi.

Kuva 2

Kuva 2

Edellä mainitsemani hämmennys johtuu kuvasta 2. Suomen biopolttonestetuotanto on romahtanut viidessä vuodessa yli 350 kilotonnista alle sataan. Onko tästä kukaan puhunut mitään? En ainakaan ole huomannut. Jos vika olisikin BP:n raportista, niin voisi ainakin Nesteen uskoa reagoivan virheisiin.

Se, että EU:n biodieseltavoitteet saattavat lisätä hiilipäästöjä (Linkki), ei ole mikään poikkeus linjasta. Onhan koko EU:n ilmastonvakiointitoiminta johtanut globaalien CO2-päästöjen kasvuun. Tämä ei kuitenkaan selitä tuota kuvassa 2 näkyvää tuotannon romahdusta. Enintään tietoisuus CO2-päästöjen lisääntymisestä biodieselin käytöllä voisi olla vaikuttamassa kuvassa 1 näkyvään nousun pysähdykseen EU-tuotannossa. Yritin Nesteen nettisivuilta löytää maakohtaisia tuotantotietoja Nexbtl-biodieselistä. En löytänyt, mutta sen kokonaistuotantomäärät ovat sikseen suuret, että jos tuotantoa on siirretty Suomesta Singaporeen tjsp., niin tämä voisi riittää selittämään romahduksen.

Ilmastoasioissa mielikuvat ja todellisuus kohtaavat vain satunnaisesti. Niin näyttää olevan biopolttonesteiden tuotannonkin kohdalla.

Linkkejä

http://www.bp.com/en/global/corporate/energy-economics/statistical-review-of-world-energy.html (Linkki). BP:n tilastoraportin esittelysivu, jossa latauslinkki PDF-muotoiseen raporttiin.

https://fi.wikipedia.org/wiki/Biopolttoaine (Linkki) Wikipedian artikkeli biopolttoaineista yleisesti.

https://en.wikipedia.org/wiki/NEXBTL (Linkki) Neste OY:n biodieselin Wikipedia-artikkeli (ei suomeksi).

Advertisement

One response to “Biopolttonesteiden kohtalo Suomessa

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.