Tuulivoima tuskin kannattaa Suomessa


Kuva 1. Lähde: EEA Technical report No 6/2009

Kuva 1. Lähde: EEA Technical report No 6/2009

Englannissa ei ole tarpeeksi tuulista (Linkki), toteaa tuulienergiayhtiön johtaja. Napsauttamalla kuvaa 1, jolloin sen saa suuremmaksi, näkee selkeästi, että jos Englannissa ei tuule tarpeeksi, niin ei tuule Suomessakaan mantereella. Saaristomeri näkyisi sentään olevan tuulisempaa kuin Englannin maa-alueet. Sivumennen sanottuna lähes koko Eurooppa on tuulivoiman osalta kelvotonta aluetta Englantiin verrattuna.

Vielä toinen tuulisuuskartta linkkinä (Linkki). Kartta löytyy linkitetyltä sivulta ennen puoltaväliä. Sivun kartalla Suomi on kelvottoman punaisena, Englanti on selkeästi paremman värinen kelta-sininsenä. Irlanti, Skotlanti, Tanska ja jopa osa Etelä-Ruotsia ovat linkitetyssä kartassa hyvänsinisiä.

Miten nyt sitten on mahdollista, että Britannian Englannin puoleiselle osallekin on pystytetty tuulivoimaloita, jos kerta siellä ei tuule riittävästi? Se on tietenkin mahdollista vain siksi, että Englannista on löytynyt riittävästi hyväntahtoisia äänestäjiä ja veronmaksajia, jotka ovat suostuneet tukemaan kaupallisesti kannattamattomia tuulivoimaloita. On siinä tietenkin tarvittu niitä rahanahneita tuuliparonejakin, jotka ovat tällä rahastaneet. Ehkä rahaa on virrannut myös päätöksiä tehneille poliitikoille tai heidän etupiireilleen?

Koska Suomi on lähes kelvoton tuulienergian tuotantoalueena verrattuna huonoksi havaittuun Englantiin, niin voimmehan luottaa, ettei meillä  Suomessa mennä hölmöilemään tuulivoimaloiden kanssa? Ei pilata ainutlaatuista luontoamme ja maisemaamme rumilla härveleillä?  Emme tietenkään voi luottaa. Tosin viime aikoina on näkynyt jotain merkkejä järjen palaamisesta päättäjiemme päihin (Linkki).  Tämän seurauksena sähkönkäyttäjille kallista tukijärjestelmää ajetaan alas. Kaikesta tästä on todennäköisenä seurauksena, että tulevat rakennettavat tuulivoimalat olisivat omillaan toimeentulevia, jos niitä rakennettaisiin. Todennäköisesti ei sitten ainakaan mantereen puolelle nouse tuulivoimaloita. Hyvä niin.

Vielä en osaa sanoa, kaadetaanko loppuunajetut tuulivoimalat välittömästi toiminnan lakattua vai jäävätkö ne joksikin aikaa lintujen ja lepakoiden pesäpaikoiksi, kun vastuunkantajia haetaan kalliiseen purkutoimintaan. Voimmehan luottaa, että tuulivoimaa rakentaneet veroparatiisiyhtiöt kantavat vastuunsa? Emme tietenkään voi luottaa.

Linkkivinkistä kiitokset Sähköteurastajalle/Suom24.

Linkkejä

http://www.eea.europa.eu/publications/europes-onshore-and-offshore-wind-energy-potential (Linkki) EEA:n raportin lataussivu.

https://autonomousmind.wordpress.com/2011/03/13/lucky-uk-has-a-massive-40-of-big-wind/ (Linkki) Epäilevähkö ääni tuulienergiasta vuodelta 2011. Kuvassa 3.2 Suomi sijoittuu hyvin, mikä johtuu maamme pinta-alasta. Kuvassa 3.3 Suomen palkki on olematon.

http://www.hs.fi/talous/a1463116346646 (Linkki) Hyvätuulisessa Tanskassakin tuulienergia on liian kallista.

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.