Outo ilmiö Eteläisellä jäämerellä?


Kuva 1. Merialueiden keskimääräiset lämpötilat vuosittain 60. eteläisen leveyspiirin eteläpuolella. Kuvapohjan lähde: http://cci-reanalyzer.org/

Kuva 1. Merialueiden keskimääräiset lämpötilat vuosittain 60. eteläisen leveyspiirin eteläpuolella. Kuvapohjan lähde: http://cci-reanalyzer.org/

Tämä on tarina ilmastotieteellisistä löydöksistäni. Aloitan sen taustoittavalla tiedolla ilmastotieteellisestä uusanalyysistä.  Meidän Ilmatieteenlaitoksemme mukaan: ”Ilmastolliset uusanalyysimallit ovat kuin säämalleja, mutta niillä ei ennusteta tulevaa, vaan niillä analysoidaan mennyt ilmasto niin tarkasti kuin on kaiken saatavilla olevan havaintoaineiston avulla mahdollista.”

Olin muistaakseni alunperin metsästämässä tietoa siitä, miten leveälti Tyynimeri on jäähtynyt pinnan alaisista kerroksistaan. El Niño -aineistoissa esitetty meriveden pinnanalainen jäähtyminenhän koskee vain päiväntasaajaa, eikä siitä näy jäähtyneen alueen laajuus pohjois-etelä-suunnassa. Jossain vaiheessa osuin Mainen yliopiston uusanalysointisivustolle (Linkki).  Jonkin ajan kuluttua sieltä löytyi kuvassa 1 näkyvä Eteläisen jäämeren pintalämpötilan aikasarja. Kysymysmerkkini kertoo, että jokin käsittämätön jäähtyminen siellä on tapahtunut vuonna 2015, kun vuosikeskiarvo tippuu miltei asteen vuodessa ja on selkeästi pakkasella. Merivesihän jäätyy n. -2 °C:sta (Linkki), ettei tuossa vielä olla ihan jäässäkään, mutta tuollainen syöksy lämpötilassa noinkin isolla alueella luulisi olevan jonkinlainen uutinen.

Löytyihän sitä sitten tutkimushavaintoa Eteläisen jäämeren jäähtymisestä (Linkki), mutta se koski vain tuota ”normaalia” jäähtymistä vuoteen 2012 asti, ei vuoden 2015 syöksyy kylmyyteen.

Kun sitten kaivoin esille NCEP-uusanalyysin JJA-jaksolta, joka on eteläinen talvikausi, niin kuvaa 2 katsellessani väistämättäkin tuli mieleen, että täytyyhän siinä olla jotain matoja.

Kuva 2. Kuvanpohjan lähde: http://cci-reanalyzer.org/

Kuva 2. Kuvanpohjan lähde: http://cci-reanalyzer.org/

Kolme kuukautta merivesi ennätyskylmää kokoa alueella? Ei mitenkään. Olisiko aineistoon livahtanut jään pintalämpötilamittauksia? Ei todennäköisesti, koska tuolloin ei ole ollut merijään ennätyslaajuutta.

Kuvan 3 merien pintalämpötilojen poikkeama-arvoissakaan ei näy mitään sellaista, mikä selittäisi outouden. Osassa alueita on merivesi ollut jopa hieman lämpimämpää kuin pitkäaikainen keskiarvo. Tämä taas ei sovi mitenkään tuohon ennätysjäähtymiseen.

Kuva 4. Eurooppalaisesta aineistosta tehty uusanalyysi Eteläisen jäämeren pintalämpötilasta. Lähde: http://cci-reanalyzer.org/

Kuva 4. Eurooppalaisesta uusanalyysiaineistosta piirrettyjä Eteläisen jäämeren pintalämpötilan aikasarjoja. Lähde: http://cci-reanalyzer.org/

Kuvassa 4 on toiseen uusanalyysiaineistoon pohjaavat kuvaajat Eteläiseltä jäämereltä. Vuosikeskiarvo on todellakin painunut vuonna 2015 lähelle -1 °C:ta tässäkin aineistossa, mutta ei hyppäyksellisesti. Talvikaudella JJA vuosi 2015 on ollut yhtä kylmä kuin edellinenkin vuosi. Mitään syöksyä kylmyyteen ei näy, mutta lämpötilan lasku vuodesta 1979 näyttää vääjäämättömältä.

Pahoittelen lukijoilleni, etten heti huomannut tarkistaa aineistoista annettuja tietoja Reanalyser-sivustolta (Linkki). Käyttämäni NCEP-aineisto oli huonointa mahdollista laatua. Mainen yliopistolle pyyhkeitä siitä, etteivät ole laittaneet roskatietovaroitusta huonolaatuisesta aineistosta tulostuviin kuvaajiinsa. Kun sama NCEP-organisaatio oli onnistunut sössimään myös ENSO-ennusteissaan (Linkki), niin koen, että aiemmin lupaamani Juhla Mokat henkilöstölle tavattaessa eivät riitä. Tuohan tarkoitti vain kupillista kahvia. Joka ukolle ja eukolle Juhla Mokka -paketti kainaloon, mikäli heidät tavataan. Lupaan kustantaa, mikäli joku lukijoistanikin paketin lahjoittaa, kunhan kuvallinen todiste esitetään.

Jätän maininnalle sen, että sekä NCEP-aineisto että ECMWF ERA-Interim -aineisto antavat koko eteläiselle kalotille mantereineen viilenevän vuosikeskiarvojen trendin, mutta NCEP näyttää kylmeneviä talvia ja ERA-Interim kylmeneviä kesiä. Siis vuodenaikojen suhteen aineistot antavat keskenään päinvastaisia tuloksia.

Mitä muuta meille jäi kuin ilmastokakkaa käteen tästä? Ehkä kuitenkin se, että isohko osa valtamerien pinnasta on jäähtymässä aivan äärirajoilleen. Se tietenkin selittää myös aika pitkälti eteläisen merijään laajentumiskehityksen. Koska pinnalla ei varsinaisesti ole massaa, pintalämpötilasta ei pysty varmuudella sanomaan, onko merien lämpösisältö alentunut tällä alueella. Kylmä vesi on kuitenkin aina lämmintä tiheämpää, mikäli suolapitoisuudet ovat vakioiset, joten tuo pitkäkestoinen ja laaja merialueen pinnan jäähtyminen on voinut johtaa myös kylmän merivesimassan muodostumiseen pohjavesiin. Tässä selitys olisikin sitten päinvastainen kuin ilmastotieteessä näkynyt ”meri hautasi ilmakehän lämmön”. Nimittäin jäähtynyt merivesi väistämättä tarkoittaa sitä, että lämpöä on siirtynyt jonnekin muualle, esimerkiksi ilmakehään. Tuskinpa tämä koko ilmaston lämpenemistä selittäisi, mutta on rikkana rokassa.  Tai yhtenä lisävirheenä ilmastomalleissa, miten sen nyt haluaakin nähdä.

Linkkejä

http://ilmatieteenlaitos.fi/tiedeuutisten-arkisto/-/asset_publisher/1R4q/content/ilmastollisten-uusanalyysien-mahdollisuudet-tunnetaan-huonosti?redirect=http%3A%2F%2Filmatieteenlaitos.fi%2Ftiedeuutisten-arkisto%3Fp_p_id%3D101_INSTANCE_1R4q%26p_p_lifecycle%3D0%26p_p_state%3Dnormal%26p_p_mode%3Dview%26p_p_col_id%3Dcolumn-2%26p_p_col_count%3D1 (Linkki) Uusanalyysin (englanniksi reanalysis) selostusta.

Advertisement

2 responses to “Outo ilmiö Eteläisellä jäämerellä?

 1. Tarkemmin lukien näyttäisikin siltä, että huonolaatuinen NCEP-aineisto oli parasta, mitä organisaatiolla oli tarjota. Roskaa sisään, roskaa ulos, sehän on ilmastotulos.

  Tykkää

 2. Nyt saattaa löytyä vastauksia Eteläisen jäämeren jäähtymiseen:
  http://www.nature.com/ncomms/2016/160204/ncomms10409/abs/ncomms10409.html
  Alueen tuulisuus on ehkä lisääntynyt. Se lisäisi meriveden kumpuamistakin.

  https://www.sciencedaily.com/releases/2016/05/160530115537.htm
  Kylmästä pohjasta nouseva merivesi siirtää Etelämeren lämmöt aina Pohjoisnavalle asti. Siellä siis on se kadonnut lämpökin, eikä suinkaan Etelämeren syvänteissä?
  Tämä olisi miltei yhden blogin arvoista tiedeuutisointia, mutta ehkä menee tällä kertaa kommentissa?

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.