Jim Steele ja korallien haalistuminen


Kuva 1. Haalistunut acropora-kivikoralli etualalla. Kuvaajaviite: CC BY 3.0, https://en.wikipedia.org/w/index.php?curid=32829631

Kuva 1. Haalistunut acropora-kivikoralliyhdyskunta etualalla. Kuvaajaviite: CC BY 3.0, https://en.wikipedia.org/w/index.php?curid=32829631

Jim Steele, jota pidän hyvin luotettavana luonnon tuntijana, on kirjoittanut artikkelin (Linkki), jonka Judith Curry on julkaissut blogissaan. Sama artikkeli julkaistiin vähän aiemmin WUWT-blogissa. Oma korallitietämykseni perustuu lähinnä siihen, että Linnanmäen suunnalla kävin tutustumassa Merimaailmaan, jossa opas kertoi, että korallien hoito on vaativaa. Toisinsanoen joudun luottamaan asiantuntijoihin tässä aiheessa. Vaikka Jim Steele ei olekaan eläkkeellä akvaarion hoitajan tehtävistä, vaan Kalifornian yliopiston opetuksellisen luonnonpuiston johtajan tehtävistä, luotan tässä hänen sanaansa. Luottamusta lisää sekin, että hänen artikkelinsa on ”vertaisarvioitu” sekä WUWT-blogissa että Curryn blogissa lukuisten kommenttien kautta.

Minulla uusi asia Jim Steelen artikkelissa oli se, että korallien haalistuminen onkin sopeutumisyritys muuttuneisiin olosuhteisiin, joita voi meriveden lämpenemisen lisäksi olla myös mm. meriveden kylmeneminen. Pyydän heti anteeksi sitäkin, että saatan sekoittaa nimityksissä koralliyhdyskunnan ja korallieliön. Jälkimmäinenhän on pieni ”meduusa”, joka ei lillu vapaana vedessä vaan kehittää ympärilleen kivikuoren. Tätä se ei tee yksin, vaan tuhansien klooniensa kera, jolloin syntyy kuvassa 1 näkyvä koralliyhdyskunta, jota nimitetään myös koralliksi. Ja siitä se nimisekaannus voikin alkaa. Vaalennut koralli on puhtaasti yhtä lajia edustava luonnonmuodostuma, mutta terveennäköinen koralli koostuu korallieliöiden lisäksi symbioottisista levistä, jotka antavat koralliyhdyskunnalle värin.

Jim Steelen esittämä sopeutuvan vaalenemisen hypoteesi olettaa, että korallin vaaleneminen onkin levänvaihtoviikko, siis että koralliyhdyskunta sopeutuu muutokseen poistamalla vanhan symbioosissa eläneen levälajin ja ottamalla vuokralle toisen, muuttuneissa olosuhteissa paremmin toimivan levän. Vasta siinä tilanteessa, ettei uutta vuokralaista olekaan saatavilla, vaaleneminen on kuoleman kalpeutta.

Alla on lueteltu Steelen ydinkohdat

 • Haalistumisen aiheuttajana ei ole aina lämpeneminen.
 • Haalistuminen ei ole korallien yleisin kuolinsyy.
 • Koralli voi nopeasti vastata häiriöön ja korvata menetetyn peitteen alle vuosikymmenessä.
 • Haalistuminen on osa luonnonvalintaprosessia, josta paremmin sopeutuneet populaatiot nousevat esille.

Olin jo aiemmin kiinnittänyt huomioni siihen, että korallejahan elää eri lämpöisissä merissä, joten lämpenemisen aiheuttaman korallikuoleman korjaajiksi löytyy jostain uusia korallieliöitä. Tämähän on tuossa listassa viimeisenä vaihtoehtona, mutta sopeutuvan vaalenemisen hypoteesi antaa tähän sen lisän, että aina ei tarvitakaan kuumaverisempää korallieliötä vaan pelkkä levän vaihto saattaa riittää ja koralliriutta jatkaa kasvuaan lämpenemisen jälkeenkin.

Tämä uudehko näkemys korallien vaalenemiseen on aika pahaa myrkkyä ilmastopelottelijoille. Niinpä näyttäisi asiallinen Jim Steelekin saaneen niskaansa erinäköisiä syytöksiä. Nehän mielestäni vähintäänkin osoittavat sen, että hänen väitteensä ovat merkityksellisiä, sillä kukapa sitä nyt tyhjää haukkuisi? Tässä vaiheessa luotan, että Jim Steelen väitteet korallien haalistumisesta ovat myös varsin hyviä todellisuuden likiarvoja.

 

Linkkejä

https://fi.wikipedia.org/wiki/Korallien_vaaleneminen (Linkki) Wikipedian artikkeli korallien haalistumisesta eli vaalenemisesta.

http://www.theguardian.com/environment/2016/may/26/thailand-closes-dive-sites-over-coral-bleaching-crisis (Linkki) Uutinen englanniksi, jossa kytketään korallien haalistuminen turistien sukelluspaikkojen sulkemiseen Thaimaassa.

http://www.reefresilience.org/coral-reefs/stressors/climate-and-ocean-change/sea-level-rise/ (Linkki) Korallit kasvavat nopeammin kuin meri kohoaa, mutta paikallisesti jo vähäinen 200 mm meren kohoaminen voi samentaa pintavettä eroosion ansiosta ja aiheuttaa tätä kautta varjostusta. Tässä ehkä selitys Wikipediankin outoon lauseeseen, että meren kohoaminen vähentää valoa koralleilta.

https://wattsupwiththat.com/2016/05/18/the-coral-bleaching-debate-is-bleaching-the-legacy-of-a-marvelous-adaptation-mechanism-or-a-prelude-to-extirpation/ (Linkki) Jim Steelen artikkeli korallien haalistumisesta WUWT-blogissa.

 

Advertisement

7 responses to “Jim Steele ja korallien haalistuminen

 1. Korallien vaalenemisalaarmeilla näkyy olevan oiken historiakin, joskin lyhyt.

  Joudun luonnehtimaan nämä alaarmit ns. False Flageiksi ts. keksityiksi ilmastonmuutosindikaattoreiksi lukaistuani seuraavan josta en löytänyt ihmisperäistä ilmaston lämpenemistä, yllättyen samalla että aihetta on tutkittu sangen paljon.

  ENSO,n näkyvät löytäneen.

  https://www.researchgate.net/publication/281064100_Historical_Remotely_Sensed_Sea_Surface_Temperature_Data_for_Prediction_of_Coral_Bleaching_Event_in_Kish_Island_the_Persian_Gulf

  Ilkka

  Liked by 1 henkilö

 2. kirjoitit: ”Olin jo aiemmin kiinnittänyt huomioni siihen, että korallejahan elää eri lämpöisissä merissä, joten lämpenemisen aiheuttaman korallikuoleman korjaajiksi löytyy jostain uusia korallieliöitä.”

  Näinpä juuri. Minulla on vajaata tietoa, mutta uskallan luulla että lämpimimmät korallimeret on Punainen meri ja Persian lahti. Niissä korallit viihtyy hyvin. Lämmön puolesta. Ja voi vaihtaa tyyliään.

  Ja kas: osa ihmisistä syö riisiä, osa vehnää ja osa perunaa. Silti ovat ihmisiä luulen. Osa karhuista syö kauhiasti kalaa, osa metsän marjoja.ovat silti karhuja luulen. Ja voi vaihtaa tyyliään.

  Lisäksi otaksunpa, että merivirrat on kautta aikain tehokkain menetelmä vieraslajien ja uusiolajien leviämiseen.

  Liked by 1 henkilö

  • Korallit menestyvät nimenomaan lämpimissä vesissä, joten äkkipäätä luulisi jäätiköitymisen olevan paljon tuhoisampi kuin ilmaston lämpenemisen, varsinkin kun korallit leviävät vapaille paikoille huomattavan tehokkaasti.

   Brandon Gates käy kuumana Steelelle.

   Liked by 1 henkilö

   • Jätin henkilönimet vähemmälle, vaikka Steele itsekin näyttää mainitsevan joitakin nimiä.
    Mitä merien jäätymiseen tulee, seuraava artikkelini saattaa liipata sitä läheltä, sillä Eteläisellä jäämerellä on tapahtunut jotain outoa, mistä ei paljoa uutisissa näy. En vain oikein saa selvää, mihin kaikkeen se outo asia liittyykään.

    Tykkää

  • Tuskinpa korallienkaan lämpötilasäätö on rajaton, mutta jos tämä vaaleneminen olisi laajinta Punaisellamerellä ja Persianlahdella, siis kuumimmilla merialueilla, vasta silloin voitaisiin epäillä, että raja on tullut vastaan.

   Tykkää

   • Korallien säätö ei ole rajaton, mutta ne voivat kyllä siirtyä meressä edullisempaan paikkaan.

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.