BOM: El Niño loppui


Australian ilmatieteellinen laitos BOM ilmoittaa El Niño -jakson loppuneen (Linkki). Syy siihen, että BOM ilmoittaa asiasta ensimmäisenä ei ole se, että Australia sijaitsisi lähempänä keskeistä Niño 3.4-aluetta, vaan pikemminkin se, että BOM käyttää El Niñon alarajana +0,8 °C:een poikkeamalämpötilaa, kun yleisempi raja-arvo on +0,5 °C.  Syy taas siihen, että käytän kuvituksessa NCEP:in materiaalia ei johdu siitä, etteikö BOM:ilta löydy vastaavaa netistä, vaan lähinnä se, että USA:n hallinnon materiaali on vapaasti käytettävissä, kun BOM tinkaa jotain tekijänoikeuksistaan. Vastapalveluksena tästä jätän joka toisen jenkkiherjan pois teksteistäni. Aika reilua, eikö?

Kuvasta 1 näemme, ettei yhdelläkään Niño-alueella ole pintalämpötila yli 0,8 astetta vertailuarvon yläpuolella. Kuvan oikeassa alakulmassa näkyy, että lämpötilakehitys voi olla pomppivaa. Tästä herää tietenkin kysymys, että mistä voisimme tietää, ettei tule uutta isoa pomppua, jota sentään useat mallitkin ennustelivat parisen kuukautta takaperin? BOM:in raportissa mainitaan, että pintaveden alapuolella on keskimääräistä viileämpää merivettä. Sekin on yksi pomppua estävä tekijä. Kuvasta 2 voinemme nähdä, että ettei mitään lämmintä Kelvin-aaltoa ole enää kehitteillä pinnassakaan.

Kuvassa 2 Kelvin-aallon lämmin osuus on merkitty katkoviivalla ja viileämpi osuus yhtenäisellä viivalla. Koko kuva on kuin päiväntasaajan tiiraaminen lämpökameralla kapeasta raosta ajan juostessa alaspäin. Kun edellisessä viileässä jaksossa oli vielä punertavaakin sävyä mukana, nyt ei ole keltaistakaan ja viileän jakson jälkeen meri on vain viilentynyt päiväntasaajalla. Mitään välitöntä pomppua ei tule.

Mitä sitten globaaliin pintalämpötilaan (esitettynä poikkeama-arvoina) tulee, niin sekin on alkanut syöksyä helmi-maaliskuun vaihteesta (Linkki). Jos verrataan huippujen eroa Nino 3.4 -alueen lämpötilakehityksessä ja globaalissa päivittäisessä pintalämpötilapoikkeamassa, niin saamme viivearvioksi nelisen kuukautta. Siis että jos ja kun El Niño on syyllinen ainakin osaan lämpötilahuipusta, sen vaikutus näkynee tuon 3…4 kuukauden viiveellä. Globaali päivälämpötilapoikkeamien keskiarvo on syöksynyt huipustaan kahdessa kuukaudessa puoli astetta alas, kun vastaavasti El Nino 3.4 on tullut kahdessa kuukaudessa huipustaan alas ”vain” puolisen astetta, vaikka kokonaislaskuksi muodostuu helpostikin 4 °C. Tarkoittaa mm. sitä, että globaalin päivälämpötilapoikkeamakeskiarvojen laskun takana lienee muitakin tekijöitä kuin pelkkä El Niño, sillä eihän se nyt sentään ole täystehoisesti koko maapallon kattava. Toisaalta El Niño loppumisen aiheuttamasta jäähtymisestä voi olla vielä näkymättä yli 80% globaalissa lämpötilassa.

Tulevaisuuden ennustaminen on tietenkin aina vaikeaa, jos pyrkii saamaan osuvia tuloksia. Kun tämä juttu perustuu BOM:in ilmoitukseen, niin linkitän nyt heidän ennusteeseenkin (Linkki). BOM siis ennustaa varsin jyrkkää pudotusta La Niña -tilaan, mutta myös pikaista pomppua takaisin alavireiseen neutraalivaiheeseen. Tämä voinee tarkoittaa myös kituliasta La Niñaa yleisemmällä asteikolla, koska BOM:in käyttämä alempi raja neutraalille on -0,8 °C, kun se yleisemmin on -0,5 °C.

Nythän tässä saa jännittää omaa veikkaustaan siitä, ettei tämä vuosi 2016 olisi lämpimämpi kuin vuosi 2015. Verrattuna tilannetta veikkauspäivään katsoisin todennäköisyyden omasta osuvuudestani parantuneen. Koska Gavin veikkasi vähän myöhemmin vastakkaisen lämpenemisennusteensa olevan yli 99% todennäköisyydellä oikein, aloitin ehkä alle yhden prosentin todennäköisyydestä, mutta saattanen pian lähestyä 50:60 rajaa. Näin ainakin toivon (-;

2 responses to “BOM: El Niño loppui

 1. Itse löisin roponi Gavinin puolesta. Näyttää siltä, että hyvinkin vasta lokakuu olisi ensimmäinen kuukausi, jolloin ei syntyisi uutta kuukausikohtaista lämpöennätystä. El Ninon vaikutukset nimitäin näkyvät ilmakehässä useiden kuukausien viiveellä. Tuolla on spekuloitu asiaa:

  https://critical-angle.net/2016/05/14/april-2016-temperature-anomalies-el-nino-starts-to-fade/

  Lämpenemisjakso on nyt kestänyt 40 vuotta ja tämä vuosi saattaa jäädä sen lämpimimmäksi. Lämpöä pyrkii nyt ilmakehään säteilemään takaisin avaruuteen. Itse en toivo kummoisia La Ninoja, koska ne vain pakkaavat lämpöenergiaa takaisin mereen ja tunnetustihan kappale ei viilene, jollei siitä oteta lämpöä pois.

  Tykkää

  • ”Itse löisin roponi Gavinin puolesta.”
   Kiinni veti, kun puhutaan ohrapirtelöön tarvittavasta ropomäärästä. Palataan asiaan ensi vuoden huhtikuussa, jolloin toivottavasti vuosi 2016 on laskettu lopuilleen.

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.