Gavin ennustaa vuotta 2016 ja minä myös


 

Tri Gavin Schmidt on GISS-organisaation johtaja (Linkki) ja tunnettu ilmastomallintaja (Linkki). Olettaisin, että kun stevengoddard-nimimerkki kirjoittaa Gavinista, hän tarkoittaa juuri tätä Gavinia, joka on väitellyt sovelletusta matematiikasta.

Gavinin ennuste

Nyt Gavin on julkaissut epävirallisen ennusteensa tämän vuoden keskilämpötilasta, joka näkyy kuvassa 1. Vaikka julkaiseminen onkin tapahtunut ”vain” sosiaalisessa mediassa, voinee ajatella, ettei Gavin ole tehnyt sitä ilman huolellista harkintaa ja luottaen käyttämänsä ennustemenetelmän toimivuuteen. Jos olettaisimme toisin, epäilisimme Gavinin ammattitaitoa, eikö?

Yritin toisintaa Gavinin ennustetta käyttäen jo aiemmin käyttämääni gistemp-materiaalia ja tulos näkyy kuvassa 2 muutamin lisätiedoin.

Kuva 2.

Kuva 2.

Hyvä huomata, että vaikka käytän gistemp-aineistoa, kyse ei ole Gavinin käyttämästä LOTI-aineistosta. Pääasiallisena erona näyttäisi olevan LOTI-aineiston n. 0,25 °C korkeammat arvot, joka johtunee vertailuvuosien erosta. Toivon, etten tee vääryyttä Gavinille esittämällä hänen ennusteensa olevan tällä asteikolla 110±15. Olennaisinta kaiketi, että Gavin ennustaa vuoden 2016 olevan lämpimämpi kuin vuosi 2015 oli.

Gavinin ennuste perustuu kuvan 2 mukaan varsin korkean selitysasteen menetelmään, onhan selitysaste n. 0,95. Piirsin trendiviivan vielä niin paksuksi, että vain n. 5% pisteistä jäi sen ulkopuolelle, jolloin punaisen pystyviivan leikkausalue vastaa kohtuullisesti Gavinin esittämää vaihteluväliä.

Ennusteista filosofisesti

Pidän popperilaisen falsfiointikriteerin käyttöä kohtuullisena tieteellisen hypoteesin, teorian tai väitteen testaustapana. Tästä syystä esitän itsekin ennusteita, jotta lukijoille tulisi mahdollisuus nähdä, miten väärässä olen jo aiemmin ollut. Vähemmällä pääsisin, kun vain osoittelisin toisten väärin menneitä ennusteita.

Ilmastotieteessä on kaksi tapaa väistää falsifikaatiokriteeri: vetoaminen ennaltailmoitettuun todennäköisyyteen ja niin pitkien ennusteaikojen käyttäminen, ettei kukaan nyt elossa oleva pysty niitä ikinä falsifioimaan. Gavin ei käytä tällä kertaa jälkimmäistä väistömenetelmää, joskin ilmoittaa todennäköisyydeksi 99%. Jos hänen ennusteensa menee pieleen, toteutui se 1% eikä Gavinin tarvitse pyytää edes anteeksi.

Sää- ja ilmastoennusteissa on joka tapauksessa aina vähän epävarmuutta. Tästä johtuen sadan sammakkoprofeetan onnistuisi ennustaa tarkemmin kuin meteorologin- klimatologin, kun jälkikäteen huomioitaisiin vain lähimmäksi osunut ennuste.  Kääntäen tämä voinee toteutua ilmastomallinnuksissa: sata ilmastomallia voi ennustaa yhtä asiantuntijaa tarkemmin, jos katsotaan vain lähimmäksi osunutta ennustetta. Tämänkin harhan olemassaolo on hyvä tiedostaa.

Oma ennusteeni

Kuva 3. Oma ennusteeni vuoden 2016 lämpötilakehitykselle.

Kuva 3. Oma ennusteeni vuoden 2016 lämpötilakehitykselle.

Miksi ollenkaan alkaa esittämään omaa ennustetta, kerta Gavinin menetelmä vaikuttaa ennustekykyiseltä? Varsinainen syyni ei ole päästä naurunalaiseksi, vaan olen havaitsevinani erään heikkouden em. ennusteessa. Kukaan ei nimittäin kieltäne sitä, että vuosi 2015 oli El Niño -vuosi. Nyt harvempi kieltää sitäkään, että tämä vuosi 2016 tulee olemaan loppuosaltaan La Niña -vuosi.

Kuvassa 3 on skenaarioni, joka tuottaisi niukasti alle vuoden 2015 lämpötilan tälle vuodelle. Ensin on lämpötilan laskua 0,15 °C kuukaudessa ”pohjatasolle”, joka on määritetty vuosien 1998 ja 2013 loppuvuosien keskiarvolämpötilasta. Ja loppuvuosi olisi sitten tällä ”pohjatasolla”. Laskuosuus on kunkin kuukauden kohdalta joskus tapahtunut suuruudeltaan, mutta yhtenäisenä sarjana jo ennennäkemätön. Joka tapauksessa laskua oli maaliskuusta 2016 huhtikuulle vähän nopeamminkin. ”Pohjataso” taas keskiarvoistaa edellisen voimakkaan El Niño/La Niña -vuoden lopun ja ”tavallisen” vuoden 2013 lopun.

Jännitetään yhdessä

Nythän meillä on yhteistä jännitettävää. Vaikka tämä onkin tavallaan kilpailu minä vastaan Gavin, niin me osanottajat emme ole täysin tasa-arvoisia. Gavin nimittäin voi tietää ja ehkä jopa vaikuttaa siihen, mitä lämpötiloja esiintyy gistemp-aineistossa menneidenkin vuosien historiassa tulevaisuudessa. Minä en voi sitä tietää, koska nuo lämpötilat vaikuttavat elävän jatkuvasti, kuten alla olevat kuvankaappaukset kuvissa 4 ja 5 osoittavat.

Kuva4 Kuvankaappaus 18.4.2016 Lähde: http://data.giss.nasa.gov/gistemp/tabledata_v3/GLB.Ts+dSST.txt

Kuva4 Kuvankaappaus 18.4.2016 pohjana. Lähde: http://data.giss.nasa.gov/gistemp/tabledata_v3/GLB.Ts+dSST.txt

Kuva 5. Kuvankaappaus tänään 16.5.2016. Lähde: http://data.giss.nasa.gov/gistemp/tabledata_v3/GLB.Ts+dSST.txt

Kuva 5. Kuvankaappaus tänään 16.5.2016. Lähde: http://data.giss.nasa.gov/gistemp/tabledata_v3/GLB.Ts+dSST.txt

Vajaassa kuukaudessa enemmistö kuukausiarvoista ja kaikki vuosikeskiarvot ovat muuttuneet! Kuva 4 on se sama, jota käytin tarjotessani miljoonaa vedonlyöntiin.  Olisikin aivan uudenlaisen vedonlyönnin aihe veikata, mikä lämpötila vuodella 2012 tulee olemaan  vuonna 2020. Vaan eipä kait sitä osattu veikata totalitaristisessa Stalin-valtiossakaan, kuka tietosanakirjan kuvasta häviää seuraavana. Historia kun on niin kuin se tänään kirjoitetaan ja tämähän pätee myös ilmastohistoriaan.

Advertisement

One response to “Gavin ennustaa vuotta 2016 ja minä myös

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.