Sarasuot nielevät metaania lämmetessään


Kuva 1. Sarasuota Yli-Iistä. Alkuperäiskuvan viite: By SeppVei - Oma teos, Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=3739914

Kuva 1. Sarasuota Yli-Iistä. Alkuperäiskuvan viite:
By SeppVei – Oma teos, Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=3739914

Linkkipalstallanikin olevalta CO2-raportin sivulta havaitsin artikkelin (Linkki), jossa kerrottiin selvällä suomella, että saraneva toimii metaaninieluna lämmetessään, olipa suo sitten märkä tai kuiva. Olin ällistynyt ja artikkelissakin mainittiin tieteessä vallinneen väärän käsityksen tässäkin asiasta aiemmin.

Hieman kinkkisempi oli löytää alkuperäistutkimus, koska sitä ei tuossa CO2-raportissa tai samansisältöisessä Kate71:n Vuodatus-blogissa mainittu. Hetken jo ihmettelin, että mikä juttu tämä oikein onkaan, kun ei ole aprillipäiväkään. Löytyihän se tiivistelmä sitten (Linkki). Ei mitään syytä epäillä, etteikö tämä tutkimus olisi tieteen viimeisin sana aiheestaan.

Nyt tekisi mieli sanoa, että tätähän minä olen aina sanonutkin. Monikin uskoisi, vaikka tarkkaan ottaen en ainakaan itse muista sanoneeni juuri tätä. Sulavan ikiroudan päällä olevan kasvuston metaanin syönnistä olenkin ehkä maininnut. Ei kuitenkaan ole ihan sama asia?

Lämpenemisen aiheuttamat metaanipäästöennustelut menevät nyt tietenkin uusiksi, mutta eivät ne aiemmat metaanipäästöjen lisääntymisuskomukset sentään olleet ihan tuulesta temmattuja ks. linkkejä-osiosta. Olosuhteita säätämällä saadaan suon tai entisen suon metaanipäästöjä kasvatettuakin. Mallintamallahan soiden metaanipäästöjen lisäys on tietenkin käynyt helpoiten.

Linkkejä

https://www.luke.fi/ (Linkki) Tutkimusorganisaation sivusto

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27099183 (Linkki) Ojitettujen soiden ennallistus lisää tutkimuksen mukaan metaanipäästöjä.

http://www.biogeosciences.net/13/2305/2016/bg-13-2305-2016.pdf (LinkkiPDF) Mallinnuksella saadaan suoperäisten maiden metsittämisestä uhkakuvia esille.

http://meetingorganizer.copernicus.org/EGU2016/EGU2016-9165.pdf (LinkkiPDF) Mainitaan ojittamisen vähentävän suon metaanipäästöjä. Pääasiana kuitenkin ekstrapolointi.

 

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.