Itsevalaiseva tie


Tie, joka päivällä kerää auringonenergiaa ja hohtaa yöllä valaisevasti, kuulostaa miltei yhtä hienolta auringonenergiaa hyödyntävältä keksinnöltä kuin ikkunalasi. Tästä keksinnöstä uutisoidaan nyt (Linkki). Paha kyllä, Science Dailyn uutinen tai UMSNH-organisaation lehdistötiedote eivät sisällä juurikaan tietoa siitä kemiallisesta mekanismista, johon keksintö perustuu tai tarvittavista yhdisteistä. Itse asiassa uutisoinnista saa sen käsityksen, että betonin kiteisyyden vähentäminen tuottaisi toivotun ominaisuuden. Tätä selitystä en tässä vaiheessa osta. Kun vielä puhutaan vertailevasti fluoresoivista muovimateriaaleista, alkaa koko uutinen haista huijaukselta. Fluoresenssihan on nopeahko ilmiö, joka tapahtuu esim. jatkuvassa valaistuksessa, kun taas foforesenssi on selkeästi hitaampi ilmiö, joka näkyy minuutteja tai tunteja virityslähteen poistuttuakin.

Jos nyt kumminkin pitäisi alkaa valmistaa itsevalaisevaa betonia tiepinnoitteeksi, niin strontiumaluminaattia kannattaisi varmaan kokeilla. Sehän on kaupallisesti käytetty fosforoiva aine, jonka voisi olettaa säilyttävän ominaisuutensa betoniseoksessakin. Strontiumaluminaatin fosforointiseostukseen tarvittava europium on kuitenkin varsin harvinainen aine, joten tiepinnoitteeseen materiaalia ei ehkä kovin runsaasti riittäisi?

Tässä ei mahdollisesti olekaan kyse huijauksesta, vaan tämän tiedeuutisoinnin tavanomaisen ylittävä heikkolaatuisuus voi johtua osin käännöksessä tulleista virheistä ja osin siitä, ettei patenttihakemuksen nykytila salli yksityiskohtaisempia tietoja julkaistavaksi.

Itseäni tässä keksinnössä viehättää se, ettei tievalaistukseen tarvittaisi ollenkaan sähköisiä komponentteja. Toimintavarmuus olisi ydinpommituksen kestävällä tasolla ja tievalaistuksen käytönaikaiset haitalliset päästöt lähellä nollaa millä mittarilla tahansa. Taloudellisuus saattaa kuitenkin olla kyseenalaista ja sehän on selvää, ettei tämä toimisi Suomessa. Viittaan vain Susanna Huovisen yleispätevään lausuntoon: ”Mikä toimii muualla, ei välttämättä toimi meillä.”

Linkkejä

https://fi.wikipedia.org/wiki/Fosforesenssi (Linkki)

https://fi.wikipedia.org/wiki/Fluoresenssi (Linkki)

https://en.wikipedia.org/wiki/Strontium_aluminate (Linkki) Seostettu strontiumaluminaatti on tehokkaasti fosforoiva aine.

https://fi.wikipedia.org/wiki/Europium (Linkki)

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s