Jäähyväiset El Niñolle


Kuva 1.

Kuva 1.

Monet merkit viittaavat siihen, että ENSO-ilmiön El Niño -vaihe on päättymässä ja neutraali välivaihe jää lyhyeksi kylmemmän La Niñan tullessa jo kesällä valitsevaksi tilaksi. Se tietää Perun rannikolla syvemmältä kumpuavaa kylmää vettä ja runsaita kalansaaliita.

Kuva 1 on jo aiemminkin käyttämäni peruskuvaaja päivitettynä. ”Oikea El Niño” -nuoli viittaa siihenkin, että jo vuodesta 2012 (lisäys: alkavaksi ennusteltu El Niño) alkoikin oikeasti vasta vuonna 2015, joskin vuosi 2014 oli hyvin sillä rajalla pitkän aikaa.

Kuvassa 2 näkyy IRI:n kokoamana eri ilmasto-organisaatioiden tekemiä ennusteluja ENSO:n kehityksestä. Vasemmalla puolella on NCEP:n 18.4 PPT-asiakirjassa tarjoama kuvaaja ja oikealla vastaavassa dokumentissa 25.4 ollut kuvaaja. Nuo kuvaan lisäämäni päivämäärät eivät siis ole ennusteiden arpomispäivämääriä eivätkä IRI:n koostamispäivämääriä, mutta suhteellisen lähellä jälkimmäistä. NCEP:n CFS versio 2 ennustelumenetelmässä  onkin tehty iso korjaus, jota olen nuolilla pyrkinyt korostamaan. Tästähän jo aiemmin kirjoitinkin. Lupaan tarjota Juhla Mokat, jos törmään NCEP:n ilmastotutkijoihin.

Vaikka juuri tämä toukokuu taitaa olla se hankala taitekohta ENSO:n ennustamisessa, niin nyt näyttäisi haudatun ennustelut siitä, että El Niño pomppaakin takaisin. Tätähän esiintyy vielä kuvan 2 vasemmalla puoliskolla joissakin ennusteissa.  Kyse on paremminkin siitä, että tuleeko vain heikko La Niña vai ihan ennätysmäinen. Heikon kylmän vaiheen kannalla on ollut mm. Australian BOM (Linkki) ja vahvan kannalla aiemmalla osuvuudellaan kehuskeleva SCRIPPS (Linkki). Sen ennustekäyrä onkin alimpana varsinkin myöhemmässä kokoelmassa.

Kuvassa 3 on Tyynenmeren poikkileikkausta päiväntasaajan kohdata maalis-huhtikuulta. Keskeisellä 3.4 -alueella, josta saadaan seurattu nino-indeksi 3.4, lämmennyt merivesi kelluu sitkeästi joskin väheten. Sen alla oleva, keskiarvoon nähden kylmentynyt vesi ei kohoa pintaan kovinkaan helposti, vaan ajautuu kohti Amerikan rannikkoa. Hyvä huomata, että joka tapauksessa päiväntasaajalla meriveden lämpötila pinnassa on 30°C:een tietämissä. Nino-indeksit mitataan juuri pinnasta, joten jos vaikka syvemmällä sukeltelisi lumiukkoparvia, se ei vaikuttaisi senhetkiseen indeksiin.

Taannoiseen miljoonan Turkin liiran vetooni ei määräaikaan mennessä  tullut yhtään vastavetoa. Pyrin silti seuraamaan vuoden 2016 globaalia lämpötilakehitystäkin. Varsin viiveisesti näyttäisi ilmakehä reagoivan ENSO-ilmiöön. Ennätyslämpötilan veikkaajat saattavat lopulta olla oikeassakin.

En tiedä sinusta, mutta minusta ENSO-tiedottaminen ja uutisointi on jotenkin naurettavaa. El Niño aiheuttaa kauheita vahinkoja, La Niña aiheuttaa vahinkoja ja väliin jäävä keskimääräinen välitila ei voi olla kuin korkeintaan keskimääräinen. Yhteensä tämä tarkoittaa, että ilmasto on keskimäärin vahingollista. Siis liika uhkapainotteisuus pilaa senkin, mitä voisi olla asiallista. Toinen tapa suhtautua olisi suhtautua suomalaisesti. Täkäläiseen talveen kuolisi maapallon asukkaista arviolta 95%, jos se vallitsisi kertaalleen globaalisti, mutta Suomessa siihen kuollaan vain kohtuullisesti, koska täällä talveen on varauduttu. Vaikka El Niño ei tule ihan yhtä usein, niin mikäpä estää siihen varautumista? Eihän El Niño ole mikään iso selviytymishaastekaan verrattuna pakkasiin ja routaiseen peltoon. Ehkä verrattavissa selviytymiseen Suomen kesästä?

Linkkejä

http://www.pmel.noaa.gov/elnino/ (Linkki) Uhkapainotteisesti suuntautunut ENSO-sivusto.

http://www.drroyspencer.com/2016/05/uah-v6-global-temperature-update-for-april-2016-0-71-deg-c/ (Linkki) Huhtikuu ei ollut olennaisesti viileämpi kuin maaliskuu alustavilta poikkeamalämpötiloiltaan.

https://wattsupwiththat.com/2016/05/01/forecast-la-nina-to-replace-el-nino-conditions-in-the-fall-of-2016-dry-winter-for-california-expected/ (Linkki) Anthony Watts kirjoittaa jälleen tulevasta La Niñasta, vaikka häntä on jo aiemmin moitittu oikeaan osuvasta ennusteestaan.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.