Energiantuotanto määrää ilmakehän CO2-pitoisuuden?


WUWT-blogin vieraileva kirjoittaja Ken Stewart esitti viime joulukuussa erittäin vahvan korrelaation ihmiskunnan kaupallisen energiakäytön ja ilmakehän hiilidioksidipitoisuuden välillä, kuten kuvasta 1 näkyy. Ajattelin, että tämä on yksinkertaisempi todiste sille, että ilmakehän nykyaikainen hiilidioksidilisäys on ihmistekoista kuin hiili-isotooppisuhteisiin perustuva todiste, joka löytyy mm. SS-sivustolta (Linkki). Onhan vaikea ajatella, että syy seuraussuhde menisi niinpäin, että jokin ilmakehän hiilidioksidipitoisuutta lisäävä luonnonilmiö samalla lisäisi teollista energiantuotantoa.  Isotooppisuhdettahan voisi ainakin kuvitella sekoittavan jokin merestä nouseva fossiilinen hiilidioksidi tms.

Edellinen vakuuttava korrelaatio myös jättää hyvin vähän tilaa meren lämpiämiseen pohjaavalle selitykselle ilmakehän CO2-pitoisuuden kasvussa, jota on edustanut mm. emeritus professori James R. Barrante (Linkki). Tuossa linkitetyssä WUWT-blogin artikkelissa oli alkujaan Barranten arvio, että meri selittäisi ilmakehän CO2:n vaihtelut kokonaan tarvitsematta huomioida hiilen polttoa. Artikkelia näytetään jälkimuokatun. HotWhopperista löytynee riemuitsemista aiheen parissa.

Ajattelin kuitenkin jotenkin toistaa Stewartin esityksen käyttämällä EIA:n valmiiksi .xls-muotoon tuottamia tietoja ja Mauna Loan vuosikeskiarvoja. Vaikka korrelaatiokerroin ei vaadikaan samaa yksikköä molemmille muuttujille, tein kuitenkin muunnoksen ilmakehän CO2-pitoisuuksista ppm-yksiköissä ilmakehän CO2-määriksi gigatonneina. Näin päästömäärät ja ilmakehän CO2-määrät  olivat samoina yksikköinä.  Vertasin saamiani arvoja SS-sivuston vastaaviin, enkä huomannut kertaluokkaeroja. Kuva 2 esittää saamani tuloksen korrelaatioineen.

Kuva 2.

Kuva 2.

Ajatukseni meni siis sitä rataa, että kun savupiipusta CO2 nousee suoraan ilmakehään, myös CO2-pitoisuuden vuosimuutos on suhteessa vuosipäästöön sillä painoarvolla, mikä päästöillä ylipäätään on. Kuva 2 yllätti minut. Korrelaatio vuosipäästöjen ja hiilidioksidipitoisuuden vuosimuutoksen välillä on kehnohko. Kokeilin yhden vuoden viivettä, mutta tulos ei siitä olennaisesti muuttunut. Toinen merkittävä havainto kuvasta 2 on se, että ihmisperäiset hiilidioksidin vuosipäästöt ovat selkeästi suurempia kuin ilmakehän hiilidioksidimäärän vuosimuutokset. Tämä antaa toki perusteen syyttää ihmistä, mutta samalla se esittää kysymyksen: kuka vei minun hiilidioksidipäästöni?

Pienenä yksityiskohtana on vuosi 1998, jolloin hiilidioksidin vuosilisäys ilmakehässä on ollut historian suurin, vaikkei se ole teollisten päästöjen osalta ollut mitenkään poikkeava vuosi verrattuna lähiaikoihinsa. Tuo vuosi tosin oli voimakkaan El Niñon vuosi. Tämä antaisi osittaista tukea Barranten kannalle. Ei niin, että meri selittäisi kaikkea, mutta että silläkin on oma osuutensa asioiden tilaan.

Ero kuvien 1 ja 2 välillä vaatii vastausta, mutta en ole varma, kykenenkö antamaan sitä. Alustavana veikkauksena on se, että kun luontaiset hiilidioksidipäästöt ja nielut ovat monikymmenkertaiset ihmistekoisiin päästöihin verrattuna, noissa luontaisissa kohteissa tapahtuvat vaihtelut peittävät ihmistekoiset muutokset lyhyellä aikajänteellä. Kuva 1 puhuu kuitenkin vahvasti sen puolesta, että pitemmällä aikajänteellä ihmistekoisten päästöjen summa on vaikuttamassa ilmakehän CO2-pitoisuuteen.

Linkkejä

http://www.eia.gov/cfapps/ipdbproject/iedindex3.cfm?tid=90&pid=44&aid=8&cid=ww,&syid=1980&eyid=2012&unit=MMTCD (Linkki) Käyttämäni teollisten CO2-päästöjen aineisto

http://www.esrl.noaa.gov/gmd/ccgg/trends/data.html (Linkki) Käyttämäni ilmakehäaineiston lähde.

https://www.skepticalscience.com/CO2-emissions-correlation-with-CO2-concentration.htm (Linkki) Tekstissänikin esiintyvä linkitys SS-sivustolle, jossa ollaan vastaavinaan kuvan 2 korrelaatiokysymykseen, mutta tarkkaan varotaan esittämästä ko. korrelaatiota.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.