Maailma vihertyy!


Kuva 1. Sahelian vihertymiistä Wikipedian mukaan. Tekijäviite: By Lennart Olsson - The Encyclopedia of Earth, CC BY-SA 2.5, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=8010161

Kuva 1. Sahelin vihertymistä vuosina 1982…99 Wikipedian mukaan. Tekijäviite: By Lennart Olsson – The Encyclopedia of Earth, CC BY-SA 2.5, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=8010161

Iltalehden nettisivustoa tulee päivittäin selattua. Olipas yllätys, että sieltä löytyi tuoreen tutkimuksen uutisointi ihan selvällä suomella (Linkki). Se, että IL kirjoittaa selvää suomea ei ollut kuitenkaan tässä yllättävintä, vaan että törmään siellä ilmastoalan mullistavaan tulokseen. Vieläpä sellaiseen, jota ei tavanomaisesti käyttämässäni Science Dailyssa näy ollenkaan.

Kuva 1 kertoo, ettei esimerkiksi aavikoiden vihertymisilmiö ole sinänsä uusi, mutta ne on haluttu usein nähdä vain paikallisena ja tilapäisenä muutoksina ennen tätä Zhun ja kumppaneiden tutkimusta. Nyt hiilidioksidin tämä hyödyllinen vaikutus on ilmeisen kiistattomasti havaittu globaalisti.

Se, että tätä ilouutista pyritään eri tavoin myös tutkijoiden itsensä toimesta vähättelemään, voinee ymmärtää siinä valossa, että ilmastopelottelu on ollut tärkeä elinkeino monille tahoille. Jopa tutkimusrahoitus saattaa tyssätä ilman pelottelua. Eihän sillä ole merkitystä, ettei tämä yksi tekijä riitä kokonaan kompensoimaan kaikkia pelotteluun käytettyjä mahdollisia haittavaikutuksia. Onpahan vain ainakin kuivuuspelottelu menettänyt tehonsa. Yksi kerrallaanhan ne vanhat ilmastopelottelun aiheet kuolevat pois. Kyse on paremminkin kilpajuoksusta, ehtivätkö pelottelijat keksiä uusia pelkotekijöitä nopeampaan tahtiin kuin tutkimus ampuu vanhoja alas.

 

Linkkejä

http://www.nature.com/nclimate/journal/vaop/ncurrent/full/nclimate3004.html (Linkki) Tutkielman tiivistelmäsivu, joka ainakin minun selaimessani ohjauttaa täysversioon.

http://www.bbc.com/news/science-environment-36130346 (Linkki) BBC uutisoi tutkimustuloksista.

https://wattsupwiththat.com/2016/04/25/inconvenient-study-co2-fertilization-greening-the-earth/ (Linkki) Watts ehti jo uutisoimaan tästä.

5 responses to “Maailma vihertyy!

  • Tutkimustulos on jälleen ”yllättävä”, vaikka tästä mBAGW-enthusiastit ovat jylisseet tästä vuosikymmeniä.

   (mBAGW = mildly beneficial anthropogenic global warming)

   Sori off-topic, mutta: Miten se voi olla, että Yle ei koskaan ole yllättävä. Nytkin mellakoijat heittelee kivillä toimittajia ja poliiseja ja mitä tekee Yle? Huolellisesti EI paneudu siihen, ketä nämä sankarit ovat ja keillä poliitikoilla on yhteyksiä heihin. Vanhaa perussuomalaiskorttia heiluttaakseni jos kysymys olisi poliisi-/konservatiivipuolueestamme, Timo Soinia vaadittaisiin jo eroamaan — mutta kun taitaa olla Vasemmistoliiton kanssa tekemisissä olevista ihmisistä, ymmärrystä riittää jopa siihen asti, että muistutetaan kuinka ”aktivisteja tapetaan kaksi kertaa enemmän kuin toimittajia”.

   Suomessa poliiseja on taidettu tappaa viimeisen 20 vuoden aikana enemmän kuin toimittajia ja aktivisteja yhteensä!

   Tykkää

   • Itselläni tulee seurattua YLEä melko vähän. Joskus jotain Areenasta ja tuosta uutissivustosta vilaistua.
    Monikulttuuristaminen on YLElle laissa määrätty tehtävä, siitä voi myös seurata jotain vinoutta.

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.