Lyötkö miljoonasta vetoa?


Kuva 1. Yhden miljoonan seteli.

Kuva 1. Yhden miljoonan seteli.

Näkyy olleen puhetta Nyen ja Moranon vedonlyönnistä (Linkki). Ajattelin vähän nokittaa ja ehdottaa vedonlyöntiä miljoonasta.

Kuva 2. Viime vuosikymmenien lämpötilapoikkeamat, niiden estrapolaatiosovitus sinisellä, punaisella hypoteesi ja keltaisella ennustus. Vedon kohteena on sen osuvuus.

Kuva 2. Viime vuosikymmenien vuosittaiset lämpötilapoikkeamat, niiden eksponenttisovitus sinisellä, punaisella hypoteesini ja keltaisella ennustukseni. Vedon kohteena on ennustuksen osuvuus tekstissä tarkemmin määritellyllä tavalla. Aineistolähde: NASA/GISS

 

Kuva 3. Tämän vuoden alku on ollut niin lämmintä, että lämpötilan pitää romahtaa ennätysmäisesti, ettei tulisi uutta globaalia lämpötilamittausennätystä. Siitä lyödään vetoa. Lähde: http://data.giss.nasa.gov/gistemp/tabledata_v3/GLB.Ts+dSST.txt

Kuva 3. Tämän vuoden alku on ollut niin lämmintä, että lämpötilan pitää romahtaa ennätysmäisesti, ettei tulisi uutta globaalia lämpötilamittausennätystä. Siitä lyödään nyt vetoa. Lähde: http://data.giss.nasa.gov/gistemp/tabledata_v3/GLB.Ts+dSST.txt

Ensin ajattelin, että vetoa lyötäisiin koko tuolle ennustejaksolle, mutta kukapa sitä jaksaa monia vuosia vartoa. Sitä paitsi säännötkin menisivät monimutkaisemmiksi. Lyödään siis vetoa vain tästä vuodesta 2016, joka on hyvää vauhtia menossa ennätykseen. Oma ennustukseni on, että poikkeamalämpötila Gistemp-aineistossa on 0,85  °C tai sen alle vuodelle 2016. Eli ennätyksestä jäätäisiin niukasti. Kuvan 3 Gistemp-aineisto maaliskuun viimeisenä päivänä 2017 ratkaisee tuloksen. Ei vuodenvaihteessa, koska aineistoon voi tulla korjauksia. Jos tulee vielä oikaisuja vuoden 2015 tuloksiin, niin  koko vedonlyönti mitätöityy.

Koska voin olla ainoana väärässä, vedonlyöntiin kuuluu ilmoittaa tarkka lukema kahdella desimaalilla, jolloin kuvan 1 miljoona menee lähimmäksi oikein tietäneelle ja tasatuloksessa suoritetaan arvonta. Tämä johtuu siitäkin, että minulla on vain yksi miljoona. On kuitenkin huomattava, ettei kannata lyödä vetoa tuloksella 0,85 °C tai sen alle. Ne katsotaan minun voitokseni. Jos toteutuu se epätodennäköinen vaihtoehto, että olenkin oikeassa ja vastavetoja on jätetty, niin mikäli esimerkiksi Zimbabwen seteleitä on vaikea löytää, hyväksytään tilinsiirto viisi nollaa pienemmällä eurosummalla Ilmastofoorumin tilille merkinnällä ”Lahjoitus”. Mikäli setelissä on enemmän kuin kuusi nollaa, erotusta ei palauteta, mutta seteli hyväksytään maksuksi. Osoitetiedot voi vastavetovoittaja toimittaa sähköpostitse. Oman osoitteeni ilmoitan sitten tällä foorumilla, jos se epätodennäköisempi vaihtoehto toteutuu.

Vedot voi esittää kommenttiosiossa. Suosittelen ottamaan kuvaruutukaappauksen siten, että tietokoneen kellokin näkyy kuvassa. Tämä siksi, että voidaan varmistaa, ettei jälkimuutoksia ole tapahtunut. Sähköpostivedot hyväksytään. Vedonlyöntiaikaa on tämän huhtikuun loppuun. Mikäli vastavedon lyöjältä unohtuu tarkempi numerotieto, katsotaan arvoksi 86 ”pistettä” eli 0,86 °C. Siis vastavedonlyöjä voi voittaa jo silläkin, että tänä vuonna sivuttaisiin ennätystä!

Kuva 4.

Kuva 4.

Ekstrana vedonlyöntiä sivuten on esittämäni osuva ja yksinkertainen ilmastomalli, kuvassa 4. Jos lämpötilakäyrä puhkaiseekin sen harmaan vaihtelualueen, eli ylittää yhden asteen rajan vuosittaisissa gistemp-poikkeamissa, lopetan hyvän sään aikana tämän blogini.

 

Mainokset

3 responses to “Lyötkö miljoonasta vetoa?

    • En lyö vetoa, mutta tottahan Gavin Schmidt on oikeassa. Vuodesta on -tulossa- ennätyslämmin. Vaikka ei siitä sitten tulekaan, niin Gavin ei ollut väärässä. ”Yllättävä sääilmiö” sai vuoden niukasti alle ennätyksen!

      Tykkää

  1. Näkyykö kuva?

    Tuossa on kuitenkin minulle paremmin sopiva tuore mallinnus. Ehkä ei säily kovin pitkään, vaan päivittyy.

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.