Korallit säätävät pH:nsa itse


Kuva 1.

Kuva 1.

Vähäinen meriveden emäksisyyden alenema tai lievä neutraloituminen, pelottelukielellä ”merien happamoituminen”, ei näyttäisi vaikuttavan korallien kalkkikemiaan juurikaan uuden tutkimuksen mukaan (Linkki).  Wei-Jun Cain ja kumppaneiden tutkimuksessa mitattiin mikroelektrodeilla korallieliön sisältä samalla kertaa sekä pH että liukoinen epäorgaaninen hiili (≈ hiilihappo yhdisteineen, DIC). Tässä kuvalinkissä lienee olennaisin asiaan liittyvä kemia (Linkki). Kuten nähdään, eliö joutuu joka tapauksessa sekä alentamaan että korottamaan sisäisen liuoksen pH:ta prosessin edetessä. Tästäkin päätellen ulkoinen pH ei voi olla kovin ratkaiseva, koska sisäinen pH kuitenkin poikkeaa siitä vaiheittain molempiin suuntiin. Tutkimuksen varsinaisena löydöksenä oli se, ettei karbonaattiyhdisteiden yhteiskonsentraatio (DIC) olennaisesti poikennut ympäristön vastaavasta pitoisuudesta. Tästä pääteltynä korallieliön tarve pumppailla ioneja oli aiemmin oletettua vähäisempää ja näin energiaa ei tuhlaudukaan oletetussa määrin. Se, että korallit säätävät sisäisen pH:nsa ja muun ionikonsentraationsa optimaalisesti omien tarpeidensa mukaisesti, näyttäisi tulevan tutkijoille yllätyksenä.

Tämä on jo toinen koralliartikkeli peräkkäin blogissani, vaikken olekaan aikeissa muuttaa blogin nimeä Korallisaitiksi. Sattui vain tulemaan uutta tietoa samasta aihepiiristä peräkkäin. Kuva 1 on jo aiemminkin käyttämäni, mutta siitä näkyy mielestäni kohtuullisesti se, että jos eliöt olisivat ulkoisen pH:n suhteen kovin arkoja, poikkeuksellinen sadekuuro tappaisi emäksisten olosuhteiden eliöt tuotapikaa. Tai kääntäen, ne eliöt, joita meillä täällä maapallon pintaosissa on, niiden täytyy olla sateenkestäviä myös lievästi happaman pH:n 5,6 osalta. Olen myös iloinen siitä, ettei aiempiakaan koralliartikkeleitani tarvitse hävetä tämän uuden tutkimuksen valossa.

Kokonaisuutenaan eliöt ovat optimoijia. Vaikka olosuhteet muuttuisivatkin epäedullisemmiksi, eliöissä tapahtuvat muutokset välittömästi tai sukupolvien kuluessa optimoivat ne toimimaan lähes parhaalla mahdollisella tavalla muuttuneissa olosuhteissa. Kilpailutilanne voi aiheuttaa menestyseroja eri sukulinjojen välillä, mutta sukupuutosta puhuminen merien hitaan ja lievän neutraloitumisenkin kohdalla on vähän samaa kuin väittää, että hevoset kuolevat ylämäessä sukupuuttoon. Onhan ylämäki hevoselle raskaampi kuin tasamaa.

Linkkejä

http://www.udel.edu/udaily/2016/apr/coral-ph-ocean-acidification-040416.html (Linkki) Delawaren yliopiston lehdistötiedote tutkimuksesta.

https://www.sciencedaily.com/releases/2016/04/160407132541.htm (Linkki) Science Dailyn uutisointi lehdistötiedotteen pohjalta. Otsikko vaihdettu kysymykseksi: ”Pysyvätkö korallit merien happamoitumisen kyydissä?”.

http://ilmastohuijaus.blogspot.fi/2012/09/ilmastonmuutos-tappaa-korallit.html (Linkki) Kemistinä Hannu Tanskanen haistoi korallihuijauksen jo aiemmin.

 

Advertisement

2 responses to “Korallit säätävät pH:nsa itse

  • Antamassasi linkissä ei näkynyt mitattuja pH-arvoja, CO2-pitoisuuksia eikä oikein mitään kvantitatiivista tietoa. Se, että vaaleneminen on laikukasta, sulkee pois lämpötilan, yleisen veden pH:n ja hiilidioksidipitoisuuden yksinomaisina syinä.
   Hiilidioksidipitoisuuden kasvunhan on uskottu haittaavan koralleja myös niin, että ne hylkäävät ”kotieläimensä”, eli väriä antavan levän. Tämä saattaa ollakin vain uskomus, jota artikkelissa esitetty tutkimus syönee. Tätä vaalenemistahan ei käsitelty tutkimuksessa eikä yllä olevassa artikkelissa, joten jää vähän arvailuksi.
   Wikipediassa sanotaan myös näin:
   ”Any environmental trigger that affects the coral’s ability to supply the zooxanthellae with nutrients for photosynthesis (carbon dioxide, ammonium) will lead to expulsion…”
   Siis hiilidioksidin puutekin voi johtaa levien häätöön. Em. puute johtuisi ilmeisesti useimmin heikosta ravitsemustilanteesta korallilla.
   Tässä vielä linkki Wikipediaan:
   https://en.wikipedia.org/wiki/Coral_bleaching#Changes_in_ocean_chemistry
   Voisikohan tuossa tehdyt päätelmät olla juuri niitä, jotka perustuivat vanhentuneeseen tietoon ennen nyt esiteltyä tutkimusta?

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.